Winst Morgan Stanley MS Q1 2020 schiet tekort, maar handel overtreft schattingen

By admin

Morgan Stanley maakte donderdag winst over het eerste kwartaal die de verwachtingen van analisten miste en waarschuwde dat een enkele lichtpunt voor de sector, robuuste handelsresultaten, mogelijk vluchtig zal blijken te zijn.

De bank zei dat de winst met 30% is gedaald tot $ 1,7 miljard, of $ 1,01 per aandeel, vergeleken met de schatting van $ 1,14 van analisten die door Refinitiv zijn ondervraagd. De bedrijfsomzet van 9,49 miljard dollar lag ook onder de schatting van 9,73 miljard dollar. Het aandeel Morgan Stanley daalde met 1,3% in premarket trading.

Morgan Stanley zei dat de pandemie van het coronavirus een impact had op elk van zijn grote bedrijven, waardoor er onrust ontstond op de financiële markten die de waarde van leningen, investeringen en sommige handelsactiva trof, en de rentebaten en investeringsbankkosten verlaagden. Begin 2020 werd dat gedeeltelijk gecompenseerd door robuuste handelsresultaten die profiteerden van de plotselinge volatiliteit, maar de bank waarschuwde dat de boost zou kunnen afnemen naarmate de crisis vordert.

“Hoewel we de omvang van de impact niet kunnen inschatten, zal een langere periode van depressieve economische activiteit die nodig is om de ziekte te bestrijden, en de ernst en de duur van de gerelateerde wereldwijde economische crisis, een negatieve invloed hebben op onze toekomstige bedrijfsresultaten en het bereiken van onze financiële doelstellingen ‘, waarschuwde de bank. Het voegde eraan toe dat de nieuwe omgeving mogelijk “veel van dezelfde negatieve effecten heeft en zonder het potentiële voordeel van een hogere handelsactiviteit voor klanten in het eerste kwartaal.”

De enorme divisie voor vermogensbeheer van het bedrijf behaalde een omzet van 4,04 miljard dollar, een daling van 8% die de analistenramingen miste, bij lagere rentebaten en activawaarden. De omzet van de divisie vermogensbeheer daalde met 14% tot $ 692 miljoen, onder de schatting van $ 757,8 miljoen, doordat de bank activa afsloot.

Net als bij concurrerende banken waren de handelsresultaten sterk: de inkomsten stegen met 30% ten opzichte van een jaar eerder en de vastrentende bureaus genereerden 2,2 miljard dollar aan inkomsten, een half miljard dollar meer dan verwacht. Aandelenbureaus deden het ook beter, met een omzet van 2,42 miljard dollar, bijna 200 miljoen dollar meer dan verwacht.

De inkomsten uit investment banking daalden met 1% tot $ 1,14 miljard, onder de schatting van $ 1,26 miljard, omdat een hogere schulduitgifte de lagere activiteit bij IPO’s en een lagere vraag naar fusies en overnames niet volledig kon compenseren.

Maar de resultaten van de afdeling institutionele effecten, waar handels- en adviesbedrijven zijn gevestigd, werden beschadigd door een verlies van $ 610 miljoen op de markt voor leningen aangehouden voor verkoop en een voorziening van $ 388 miljoen voor kredietverliezen, mogelijk gekoppeld aan de energiesector.

Onder CEO van James Gorman heeft Morgan Stanley de divisie vermogensbeheer benadrukt als een stabielere onderneming dan haar handelsactiviteiten. Maar Morgan Stanley heeft nog steeds de grootste handel in aandelen op Wall Street, en rivalen hebben tijdens een volatiel eerste kwartaal grote handelswinsten gemeld.

“In de afgelopen twee maanden zijn we getuige geweest van meer marktvolatiliteit, onzekerheid en angst als gevolg van de verwoestende COVID-19 dan ooit sinds de financiële crisis”, zei Gorman donderdag in de verklaring. “Hoewel het nog te vroeg is om te voorspellen hoe dit zich zal ontvouwen, heeft Morgan Stanley het kwartaal goed doorstaan ​​gezien de omstandigheden, en onze resultaten getuigen van de kracht van ons uitgebalanceerde bedrijfsmodel.”

Analisten zullen nieuwsgierig zijn of Gorman een van de prestatiedoelen die de bank in januari heeft aangekondigd, expliciet intrekt. De bank zei dat het binnen twee jaar bedrijfsrendementen zou behalen van 13% tot 15% en daarna van 15% tot 17%.

Analisten zullen ook willen horen over de overname van E-Trade ter waarde van $ 13 miljard die Morgan Stanley in februari openbaar maakte.

Morgan Stanley is de laatste van de zes grootste Amerikaanse banken die resultaten heeft gerapporteerd. JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs en Citigroup vertoonden allemaal scherpe winstdalingen als gevolg van de pandemie van het coronavirus.

Dit is wat Wall Street verwachtte:

Winst: $ 1,14 per aandeel, 18% lager dan een jaar eerder, volgens Refinitiv

Omzet: 9,73 miljard dollar, 5,4% lager dan een jaar eerder

Vermogensbeheer: $ 4,28 miljard, volgens FactSet

Handel: aandelen $ 2,23 miljard, vast inkomen $ 1,71 miljard