Winst Morgan Stanley (MS) eerste kwartaal 2021

By Jernst van Waal

Morgan Stanley zei vrijdag dat de winst en de omzet in het eerste kwartaal de verwachtingen overtreffen op het gebied van beter dan verwachte handels- en investeringsbankresultaten.

De bank boekte een winst van $ 4,1 miljard, of $ 2,19 per aandeel, meer dan het dubbele van de $ 1,7 miljard aan inkomsten uit dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zei dat exclusief fusiegerelateerde kosten, de gecorrigeerde winst $ 2,22 per aandeel bedroeg; analisten hadden $ 1,70 verwacht.

De omzet van het bedrijf steeg met 61% tot een record van $ 15,7 miljard, wat hoger is dan de schatting van analisten met $ 1,6 miljard, geholpen door robuuste inkomsten uit de handels- en bankactiviteiten van Wall Street. De hausse in de SPAC-uitgifte heeft geleid tot een bonanza aan vergoedingen voor desks op de aandelenkapitaalmarkten, en trading desks profiteerden van de sterke activiteit op de vastrentende markten en de aandelenmarkten.

De vastrentende handelsafdelingen van Morgan Stanley produceerden $ 2,97 miljard aan inkomsten, bijna $ 850 miljoen meer dan wat analisten voor het kwartaal hadden verwacht, dankzij de sterke resultaten in de krediethandel. De aandelenhandel leverde $ 2,88 miljard aan inkomsten op, of ongeveer $ 170 miljoen meer dan de schatting.

De inkomsten uit investeringsbankieren stegen met 128% tot $ 2,61 miljard, en overtroffen daarmee de schattingen met bijna $ 500 miljoen, aangewakkerd door wat Morgan Stanley zei dat het recordinkomsten waren.

CEO James Gorman kondigde vorig jaar $ 20 miljard aan deals aan, wat de meest agressieve overnames in de branche sinds de financiële crisis markeert. Hij gaf $ 13 miljard uit om E-Trade te verwerven om zijn bereik bij de welvarende massa te vergroten, en $ 7 miljard om Eaton Vance te kopen om zijn vermogensbeheeractiviteiten uit te breiden. De overname van Eaton Vance werd in het eerste kwartaal afgerond.

De bank zei dat de inkomsten uit vermogensbeheer in het kwartaal met 47% zijn gestegen tot $ 5,96 miljard, wat overeenkomt met de verwachtingen van analisten.

Morgan Stanley is de laatste van de zes grootste Amerikaanse banken die winst over het eerste kwartaal rapporteert.

JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo en Citigroup overtreffen allemaal de verwachtingen van analisten met behulp van het vrijgeven van eerder gereserveerd geld voor kredietverliezen. Belangrijkste rivaal Goldman Sachs versloeg schattingen op basis van sterke advies- en handelsresultaten.

Dit is wat Wall Street verwachtte:

Inkomsten: $ 1,70 per aandeel, 68% hoger dan een jaar eerder, volgens Refinitiv

Omzet: $ 14,1 miljard, 49% hoger dan een jaar eerder

Dit verhaal ontwikkelt zich. Controleer a.u.b. opnieuw voor updates.

Genoten van dit artikel?
Voor exclusieve aandelenselecties, investeringsideeën en wereldwijde livestream van CNBC
Meld je aan voor CNBC Pro
Start nu uw gratis proefperiode