Winkelen op Black Friday in winkels daalt met 28% ten opzichte van pre-pandemische niveaus

By Jernst van Waal

Shoppers met tassen van verschillende winkels staan ​​naast elkaar terwijl de Black Friday-verkoop begint bij The Outlet Shoppes of the Bluegrass in Simpsonville, Kentucky, 26 november 2021.

Jon Cherry | Reuters

Volgens voorlopige gegevens van Sensormatic Solutions daalde het verkeer in winkels op Black Friday met 28,3% in vergelijking met het niveau van 2019, omdat Amerikanen meer van hun uitgaven online verschoven en eerder in het jaar begonnen met winkelen.

Het verkeer steeg met 47,5% in vergelijking met het niveau van een jaar geleden, zei Sensormatic. Deze keer in 2020 bleven veel shoppers thuis vanwege de angst rond de pandemie van het coronavirus en omdat retailers met wat kortere openingstijden werkten.

“Het is duidelijk dat shoppers eerder dit seizoen winkelen, net als vorig seizoen”, zegt Brian Field, senior director global retail consulting bij Sensormatic. Hij voegde eraan toe dat de twee belangrijkste redenen waarom shoppers hun vakantieaankopen verspreiden, voortdurende zorgen over Covid en zorgen over de toeleveringsketen zijn.

De piektijd voor Black Friday-aankopen in winkels was 13.00 uur tot 15.00 uur, vergelijkbaar met trends in de afgelopen jaren, zei Sensormatic. Black Friday wordt volgens Sensormatic nog steeds voorspeld als de drukste winkeldag van het seizoen.

Op Thanksgiving-dag daalden de bezoeken aan fysieke winkels met 90,4% ten opzichte van het niveau van 2019, ontdekte Sensormatic. Retailers, waaronder Target, Walmart en Best Buy, hebben ervoor gekozen om hun deuren tijdens de vakantie gesloten te houden voor klanten. Target heeft gezegd dat het een permanente verschuiving zal zijn.

Field zei dat het winkelend verkeer op Black Friday het dichtst in de buurt kwam van een terugkeer naar het niveau van 2019 in het zuiden, gevolgd door het middenwesten en vervolgens het westen en noordoosten. Hij gelooft niet dat de toenemende angst rond de nieuwe Covid-variant, ommicron, enige invloed had op het gedrag van de consument op de dag.

“Als je uitbraken in de VS begint te zien, zou het ding dat volgens mij zou rijden” [traffic down] zou zijn als regeringen en gemeenschappen weer op slot gaan”, zei Field. “Anders denk ik dat de trends erg lijken op wat we verwachten.”

Online bestedingen op Black Friday dalen vanaf 2020-niveau

Online boekten retailers een omzet van 8,9 miljard dollar op Black Friday, een daling ten opzichte van het record van ongeveer 9 miljard dollar dat op vrijdag na Thanksgiving een jaar eerder werd uitgegeven, volgens gegevens van Adobe Analytics. Het was de eerste keer ooit dat de groei omgekeerd was ten opzichte van het voorgaande jaar, zei Adobe. Adobe analyseert meer dan een biljoen bezoeken aan Amerikaanse winkels, met meer dan 100 miljoen artikelen in 18 verschillende productcategorieën.

Op Thanksgiving-dag gaven consumenten $ 5,1 miljard uit op internet, gelijk aan het niveau van een jaar geleden, zei Adobe.

De cijfers geven nog meer bewijs dat het vakantieseizoen is uitgerekt, aangezien meer Amerikanen al in oktober begonnen met winkelen. Ook retailers verspreiden hun promotieaanbiedingen. Volgens een onderzoek van de National Retail Federation, de belangrijkste handelsgroep in de detailhandel, was 61% van de consumenten al voor Thanksgiving begonnen met het kopen van kerstcadeaus.

“Klanten zijn strategisch in hun cadeaushoppen, kopen veel eerder in het seizoen en zijn flexibel over wanneer ze winkelen om ervoor te zorgen dat ze de beste deals krijgen”, zegt Vivek Pandya, een hoofdanalist bij Adobe Digital Insights.

Adobe voorspelt dat de e-commerceverkoop op Cyber ​​Monday, de grootste online winkeldag van het jaar, tussen de $ 10,2 miljard en $ 11,3 miljard zal liggen.

Shoppers kunnen echter een verscheidenheid aan artikelen verwachten die niet op voorraad zijn, aangezien complicaties in de toeleveringsketen de voorraadniveaus voor sommige bedrijven hebben gesnauwd.

Volgens Adobe is het aantal uitverkochte berichten op de websites van retailers tot en met vrijdag met 124% gestegen ten opzichte van pre-pandemische niveaus. Apparaten, elektronica, huishoudelijke artikelen en huis- en tuinartikelen hebben de grootste voorraad, aldus Adobe.

NRF verwacht dat de verkoop tijdens de feestdagen in november en december tussen 8,5% en 10,5% zal stijgen, voor een totaal van tussen $ 843,4 miljard en $ 859 miljard aan omzet, wat een record zou betekenen voor groei op jaarbasis.