Site pictogram Financieel.com

Wie zou de volgende premier kunnen worden

SINGAPORE – De zorgvuldig geplande opvolging van het leiderschap in Singapore is in verwarring gebracht.

Politieke waarnemers zeggen dat het nu niet duidelijk is wie de volgende premier van het Aziatische financiële centrum zou worden.

Vicepremier Heng Swee Keat schokte de natie donderdag eind donderdag, toen hij aankondigde af te treden als de aangewezen opvolger van premier Lee Hsien Loong.

Hij zei dat hij dit jaar 60 wordt en noemde zijn leeftijd een obstakel bij het sturen van het land in een post-pandemische wereld.

Heng zal zijn rol als minister van Financiën opgeven bij de volgende herschikking van het kabinet, die volgens lokale media over twee weken wordt verwacht. Toch blijft hij vice-premier en coördinerend minister voor economisch beleid.

Het gooit roet in het eten in termen van de zeer zorgvuldig opgestelde opvolgingsplannen van Singapore, maar ik zie dat niet als een harde klap voor de politieke vernieuwing van Singapore.

Eugene Tan

Singapore Management University

“Het gooit roet in het eten in termen van de zeer zorgvuldig opgestelde opvolgingsplannen van Singapore, maar ik zie dat niet als een klap voor de politieke vernieuwing van Singapore”, zegt Eugene Tan, een professor in de rechten aan de Singapore Management University en een politieke waarnemer, vertelde CNBC’s “Street Signs Asia” op vrijdag.

De financiële markten waren vrijdag stabiel na de aankondiging van Heng, met de benchmark Straits Times Index 0,1% lager en de Singaporese dollar vlak ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Wie zou de volgende premier van Singapore kunnen worden?

Analisten hebben vier potentiële kandidaten geïdentificeerd die door de leiding zouden kunnen worden gekozen om de volgende premier van Singapore te worden:

  • Chan Chun Sing, 51, die minister van Handel en Industrie is;
  • Ong Ye Kung, 51, die minister van Transport is;
  • Lawrence Wong, 48, die minister van Onderwijs is en covoorzitter van de nationale taskforce voor Covid-19;
  • Desmond Lee, 44, minister van nationale ontwikkeling.

Gillion Koh, adjunct-directeur voor onderzoek aan het Institute of Policy Studies van de National University of Singapore, zei dat de mannen enige bekendheid hebben gehad op het internationale toneel. Dat zou hen naar de topbaan kunnen helpen, zei ze vrijdag op CNBC’s “Squawk Box Asia.”

Ze wees er echter op dat Wong en Lee, die allebei in de veertig zijn, “een veel langere landingsbaan” zouden hebben, ook al zouden ze er over vijf jaar over doen.

De regerende People’s Action Party heeft Singapore bestuurd sinds de onafhankelijkheid van het land in 1965. Leiderschapstransitie – Singapore heeft er tot nu toe maar twee gehad – is meestal een saaie aangelegenheid, met een opvolger geïdentificeerd vele jaren voordat de zittende premier aftreedt.

Maar zelfs voordat Heng besloot om een ​​stap opzij te zetten, werd het plan voor de opvolging van de leiding van het land op zijn kop gezet door de Covid-19-pandemie, zei Tan, de rechtenprofessor.

Lee, de huidige premier, had eerder gezegd dat hij klaar was om met pensioen te gaan tegen de tijd dat hij 70 wordt, maar later aangaf dat hij zijn overdracht zou uitstellen om Singapore door de Covid-19-crisis te loodsen.

Lee is dit jaar 69 en zei donderdag dat hij dat zou doen blijf als premier totdat er een nieuwe opvolger verschijnt en klaar is om het over te nemen.

“De pandemie heeft de plannen voor de opvolging van het leiderschap echt op zijn kop gezet, en dus … Ik zie DPM (vice-premier) Heng als een ongelukkig slachtoffer,” zei Tan, die eraan toevoegde dat Heng er “zeer vredig” uitzag met zijn besluit om stap opzij.

Mobiele versie afsluiten