WHO zegt dat wereldwijde Covid-sterfgevallen vorige week tot het laagste niveau in een jaar zijn gedaald

By Jernst van Waal

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), woont een persconferentie bij, georganiseerd door de Genève Association of United Nations Correspondents (ACANU) te midden van de COVID-19-uitbraak, veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, op het hoofdkantoor van de WHO in Genève, Zwitserland op 3 juli. 2020.

Fabrice Coffrini | Zwembad | Reuters

Het aantal doden door Covid-19 daalde vorige week tot het laagste niveau in bijna een jaar met bijna 50.000 doden, zei de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, woensdag.

Het aantal doden door Covid neemt in elke regio af, behalve in Europa, maar vaccinongelijkheid blijft een groot deel van de ontwikkelingslanden teisteren. Tedros zei dat 56 landen het doel van de WHO om tegen eind september 10% van hun bevolking tegen Covid te vaccineren, nog moeten bereiken, eraan toevoegend dat de gemelde sterfgevallen het hoogst waren in landen met de minste toegang tot Covid-injecties.

“Het is nog steeds een onaanvaardbaar hoog niveau, bijna 50.000 doden per week”, zei Tedros tijdens een Covid-19-briefing. “En het werkelijke aantal is zeker hoger.”

Drie landen – Burundi, Eritrea en Noord-Korea – moeten nog beginnen met het distribueren van vaccins, zei Tedros, en merkte op dat de meerderheid van de 56 landen met een vaccinatiegraad van minder dan 10% zich in Afrika bevindt. Volgens een WHO-rapport van 30 september heeft de helft van de 52 Afrikaanse landen met Covid-vaccins 2% of minder van hun bevolking volledig geïmmuniseerd.

Tedros zei afgelopen donderdag dat hoge- en hogere middeninkomenslanden 75% van alle Covid-injecties hebben gebruikt die tijdens de pandemie zijn ontwikkeld, terwijl minder dan 5% van de Afrikaanse bevolking volledig is gevaccineerd. Hij riep woensdag op voor rijke landen om te stoppen met het verspreiden van Covid-boostershots om te helpen voldoen aan het doel van de WHO om tegen het einde van het jaar 40% van elk land te immuniseren.

“Het bereiken van 40% vereist een benadering van de hele regering en de hele samenleving, die afhankelijk is van politiek en maatschappelijk leiderschap”, zei Tedros.

WHO-functionarissen hebben de wereldwijde uitrol van Covid-boosters al weken aan de kaak gesteld in de hoop overtollige vaccins opnieuw toe te wijzen aan landen met lage inkomens en de opkomst van toekomstige uitbraken en varianten te blokkeren. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, nam vorige week deel aan de WHO Covid-briefing om de wereldwijde vaccinongelijkheid als “immoreel” en “dom” te veroordelen, eraan toevoegend dat lage vaccinatiepercentages in het mondiale zuiden de mutatie van vaccinresistente Covid-varianten zouden kunnen aanwakkeren.

Onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention geeft aan dat niet-gevaccineerde personen 11 keer meer kans hebben om te overlijden aan Covid en 10 keer meer kans om ziekenhuisopname nodig te hebben voor hun symptomen. Niet-gevaccineerde mensen hebben ongeveer 4,5 keer meer kans om Covid te krijgen, ontdekte de CDC.