WHO zegt dat delta Covid-variant nog steeds prioriteit heeft ondanks zorgen over ommicron

By Jernst van Waal

De wereld staat op scherp vanwege de nieuwe ommicron Covid-stam – maar delta is nog steeds verantwoordelijk voor de meeste van de huidige infecties wereldwijd, zo maakte de Wereldgezondheidsorganisatie maandag bekend.

“Meer dan 99% van de gevallen over de hele wereld zijn te wijten aan de deltavariant en er vallen meer doden bij niet-gevaccineerden”, vertelde WHO-hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan maandag aan CNBC’s “Squawk Box Asia”. “Ik denk dat dat onze prioriteit is terwijl we wachten om meer te weten te komen over [the omicron] variant.”

Vorige week erkende het wereldwijde gezondheidsagentschap de omicron-variant, eerst afstamming B.1.1.529 genoemd, als een zorgwekkende variant. Dat betekent dat het besmettelijker, virulenter of vaardiger kan zijn in het ontwijken van maatregelen op het gebied van de volksgezondheid, vaccins en therapieën. De soort werd voor het eerst geïdentificeerd door Zuid-Afrikaanse wetenschappers.

Delta daarentegen werd voor het eerst ontdekt in India.

Waarom maken gezondheidsexperts zich zorgen?

Gezondheidsexperts maken zich zorgen over de overdraagbaarheid van de omicron-variant, gezien de ongebruikelijke constellatie van mutaties en het profiel dat verschilt van eerdere zorgwekkende varianten.

Het is echt belangrijk dat iedereen die nog niet gevaccineerd is, of slechts één dosis heeft gekregen, een volledige vaccinatiekuur moet krijgen.

Soumya Swaminathan

Chief Scientist, Wereldgezondheidsorganisatie

“Het profiel van de mutaties suggereert sterk dat het een voordeel zal hebben in overdraagbaarheid en dat het de immuunbescherming zou kunnen omzeilen die je zou krijgen, bijvoorbeeld van een monoklonaal antilichaam of van het herstellende serum nadat een persoon is geïnfecteerd, en mogelijk zelfs tegen sommige van de vaccin-geïnduceerde antilichamen”, vertelde de Amerikaanse infectieziekte-expert Dr. Anthony Fauci zondag aan NBC’s “Meet the Press”.

“Dus het is niet per se dat dat gaat gebeuren, maar het is een sterke aanwijzing dat we daar echt op voorbereid moeten zijn”, voegde Fauci eraan toe.

Swaminathan van de WHO vertelde CNBC dat wetenschappers tijd nodig hebben om experimenten uit te voeren en gegevens te verzamelen die hen zouden helpen bij het beantwoorden van enkele van de fundamentele vragen rond de nieuwe variant.

“Wat we willen weten is, is deze variant meer overdraagbaar, zelfs meer dan delta? We zouden graag willen weten of er een ander klinisch patroon is, is het minder ernstig, ernstiger als het ziekte veroorzaakt?” zei ze, eraan toevoegend: “En ten derde, en heel belangrijk, is deze variant in staat om immuunreacties te ontwijken, hetzij na natuurlijke infectie of na vaccins.”

Ze riep ook landen op waar de ommicron-variant is gedetecteerd om hun klinische gegevens en genomische sequentiegegevens te delen via WHO-platforms voor wetenschappers om te bestuderen.

Hoe snel verspreidt de variant zich?

De omicron-variant is nu op meerdere plaatsen gedetecteerd, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Israël, België, Duitsland, Italië, Hong Kong, Nederland, Denemarken en Australië. Veel landen hebben de reisbeperkingen vanuit zuidelijk Afrika verscherpt om te proberen de verspreiding van de nieuwe soort in te dammen.

Covid-vaccinmakers Pfizer, BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson en AstraZeneca zeiden dat ze de omicron-variant onderzoeken en testen.

Swaminathan van de WHO zei dat voorlopig moet worden aangenomen dat de bestaande vaccins enige bescherming zullen bieden, zo niet volledige bescherming tegen de nieuwe stam.

“Het is echt belangrijk dat iedereen die nog niet gevaccineerd is, of die slechts één dosis heeft gekregen, een volledige vaccinatiekuur moet krijgen”, zei ze.

“Ik denk dat we nog steeds een enorm aantal mensen over de hele wereld hebben die hun eerste vaccinatiekuur niet hebben gehad en we weten ook dat op dit moment de delta-variant de belangrijkste oorzaak is van de pandemie over de hele wereld”, zei Swaminathan. toegevoegd.

Uit informatie verzameld door Our World In Data blijkt dat ongeveer 43% van de wereldbevolking volledig is ingeënt tegen Covid-19. Maar slechts een klein percentage van de mensen in lage-inkomenslanden heeft ten minste één dosis gekregen.

De WHO heeft herhaaldelijk kritiek geuit op de wereldwijde vaccinongelijkheid, aangezien de meeste injecties zijn toegediend in welvarende of middeninkomenslanden, inclusief boosterdoses.