WHO roept speciale bijeenkomst bijeen om nieuwe Covid-variant uit Zuid-Afrika met ‘groot aantal mutaties’ te bespreken

By Jernst van Waal

RT: Maria Van Kerkhove, Head ai Emerging Diseases and Zoönosis bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), spreekt tijdens een persconferentie over de situatie van het coronavirus bij de Verenigde Naties in Genève, Zwitserland, 29 januari 2020.

Denis Balibouse | Reuters

De Wereldgezondheidsorganisatie volgt een nieuwe variant met talrijke mutaties op het spike-eiwit en plant vrijdag een speciale vergadering om te bespreken wat het kan betekenen voor vaccins en behandelingen, zeiden functionarissen donderdag.

De variant, B.1.1.529 genaamd, is volgens de WHO in kleine aantallen aangetroffen in Zuid-Afrika.

“We weten hier nog niet zoveel van. Wat we wel weten is dat deze variant een groot aantal mutaties heeft. En de zorg is dat wanneer je zoveel mutaties hebt, dit een impact kan hebben op hoe het virus zich gedraagt, ” Dr. Maria Van Kerkhove, de technische leiding van de WHO over Covid-19, zei in een Q&A die live werd gestreamd op de socialemediakanalen van de organisatie.

De monitoring van de nieuwe variant komt op het moment dat Covid-gevallen over de hele wereld toenemen op weg naar de feestdagen, waarbij de WHO hotspots meldt in alle regio’s en met name in Europa.

Zuid-Afrikaanse wetenschappers hebben meer dan 30 mutaties ontdekt in het spike-eiwit, het deel van het virus dat zich bindt aan cellen in het lichaam, zei de Zuid-Afrikaanse wetenschapper Tulio de Oliveira in een mediabriefing die donderdag werd georganiseerd door het Zuid-Afrikaanse ministerie van Volksgezondheid.

De B.1.1.529-variant bevat meerdere mutaties die geassocieerd zijn met verhoogde antilichaamresistentie, wat de effectiviteit van vaccins kan verminderen, samen met mutaties die het over het algemeen besmettelijker maken, volgens dia’s die hij tijdens de briefing presenteerde. Andere mutaties in de nieuwe variant zijn tot nu toe niet gezien, dus wetenschappers weten nog niet of ze significant zijn of zullen veranderen hoe het virus zich gedraagt, volgens de presentatie.

De variant is ook gedetecteerd in Botswana en Hong Kong, zei Joe Phaahla, minister van Volksgezondheid van Zuid-Afrika, tijdens de briefing.

“Op dit moment komen onderzoekers samen om te begrijpen waar deze mutaties zich bevinden in het spike-eiwit en de furine-splitsingsplaats, en wat dat mogelijk kan betekenen voor onze diagnostiek of therapieën en onze vaccins,” zei Van Kerkhove. Ze zei dat er minder dan 100 volledige genoomsequenties van de nieuwe mutatie zijn.

De werkgroep virusevolutie zal beslissen of B.1.1.529 een interessante of zorgwekkende variant wordt, waarna de WHO de variant een Griekse naam zou geven, zei Van Kerkhove.

“Het is echt belangrijk dat er hier geen overhaaste reacties komen, vooral niet met betrekking tot Zuid-Afrika,” zei Dr. Mike Ryan, uitvoerend directeur van het noodprogramma van de WHO.