WHO herhaalt waarschuwing tegen Covid-boosterschoten voor gezonde mensen

By Jernst van Waal

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woont een persconferentie bij in Genève, Zwitserland op 3 juli 2020.

Fabrice Coffrini | Reuters

Ambtenaren van de Wereldgezondheidsorganisatie herhaalden dinsdag hun protesten tegen Covid-19-boosterschoten voor het grote publiek, zelfs terwijl de VS zich deze week klaarmaken om hun distributie over een groot deel van Amerika toe te staan.

De WHO is sterk gekant tegen de wijdverbreide introductie van boostershots en vraagt ​​​​dat rijkere landen in plaats daarvan extra doses geven aan landen met minimale vaccinatiepercentages. De VS hebben al bijna 2 miljoen boosters toegediend in het hele land, volgens de Centers for Disease Control and Prevention, en een adviespanel van de Food and Drug Administration heeft vrijdag unaniem boosters aanbevolen voor iedereen van 65 jaar en ouder.

“Wat de WHO beweert, is dat boosterdoses in de algemene bevolking, die ruime toegang hadden tot vaccins, die al zijn gevaccineerd, op dit moment niet de beste gok is”, zei Dr. Mike Ryan, directeur van het WHO-noodprogramma voor de gezondheid. tijdens een live Q&A die dinsdag werd uitgezonden op de socialemediakanalen van de organisatie.

Ryan herhaalde de steun van de WHO voor derde doses die worden toegediend aan ouderen, medisch kwetsbare mensen en iedereen die een boost van het immuunsysteem nodig heeft na een volledig Covid-vaccinregime. Hij herhaalde de oproep van de organisatie voor een moratorium op boosterdoses tot het einde van het jaar om landen genoeg tijd te geven om ten minste 40% van hun bevolking te immuniseren tegen Covid.

WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus zei op 14 september dat de meeste landen met een vaccinatiegraad van minder dan 2% zich in Afrika bevinden, waar minder dan 3,5% van de in aanmerking komende bevolking van het continent volledig is ingeënt tegen Covid. Afrika zal waarschijnlijk het doel van de WHO van een vaccinatiegraad van 10% tegen het einde van het jaar missen, voegde Tedros eraan toe.

Maar in de VS, waar bijna 55% van de bevolking volledig is gevaccineerd, wordt volgens de CDC verwacht dat de FDA formele richtlijnen zal geven over de boosters van Pfizer voordat de CDC zijn tweedaagse vergadering over de injecties houdt op woensdag en donderdag.

Een adviescommissie van de FDA verwierp vrijdag een voorstel om boosters aan te bevelen voor alle Amerikanen ouder dan 16 jaar, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over onvoldoende gegevens en het potentieel voor myocarditis. De groep verkleinde in plaats daarvan dat plan en keurde derde doses goed voor 65-plussers en andere medisch kwetsbare mensen.

Wereldleiders bespraken verder de wereldwijde vaccinatie-inspanningen tijdens een bijeenkomst dinsdag van de 76e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. President Joe Biden zal woensdag een Covid-top houden om internationale hoogwaardigheidsbekleders aan te moedigen de wereldwijde vaccindistributie te helpen verbeteren, waarbij hij aan de Algemene Vergadering opmerkt dat de VS meer dan 160 miljoen Covid-vaccindoses aan de zaak hebben gedoneerd.

“Het is een echt moment van de waarheid”, zei Ryan. “Wij, als wereld, krijgen een nieuwe kans, kansen die we niet eerder hebben genomen, om ons te concentreren op vaccingelijkheid.”