FINANCIEEL.com

WeWork, dat het faillissement heeft aangevraagd, is een van de grootste huurders van Londen

WeWork, dat het faillissement heeft aangevraagd, is een van de grootste huurders van Londen

Het kantoor van TikTok in Londen is gevestigd in een WeWork-gebouw in Holborn, genaamd Aviation House.

We werken

We werkende Amerikaanse startup voor de verhuur van kantoren, heeft het faillissement aangevraagd, waardoor kantoorsluitingen in de VS worden bedreigd, waar het een belangrijke bestemming voor technologiebedrijven is geworden.

De herstructurering van het bedrijf kan ook gevolgen hebben voor de activiteiten in Londen, waar het een van de grootste huurders is.

Volgens CoStar, het databedrijf voor commercieel onroerend goed, heeft het bedrijf 36 kantoren in Londen, met een oppervlakte van meer dan 2,89 miljoen vierkante meter.

Het bedrijf, dat op het hoogtepunt van zijn opkomst in 2019 werd gewaardeerd op 47 miljard dollar, zei maandag dat de faillissementsaanvraag beperkt is tot de locaties van WeWork in de VS en Canada.

Maar er blijft onzekerheid bestaan ​​over de activiteiten van WeWork in Londen en de internationale kantoren.

Minstens één vastgoedgroep heeft de afgelopen week al geprobeerd de huurovereenkomst met WeWork te beëindigen, omdat de liquiditeitspositie van het bedrijf precairer lijkt.

Problemen op komst voor commercieel vastgoed in Londen?

WeWork is een grote huurder van onroerend goed in Londen.

CoStar, onder verwijzing naar een analyse van de websites van WeWork en de eigen gegevens van CoStar, zei dat M&G en Nuveen beide verhuurders zijn van twee van de gebouwen waarin WeWork momenteel aanwezig is.

De grootste verhuurder die is blootgesteld aan de financiële problemen van WeWork is Almacantar’s 290.000 vierkante meter grote Southbank West in Waterloo, aldus CoStar.

Fmr WeWork CEO Adam Neumann over nieuwste onderneming 'Flow': De behoefte aan community is nog nooit zo groot geweest

M&G, Nuveen en Almacantar waren niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar toen CNBC contact met hen opnam.

De meest zichtbare deelmarkt in Londen is City Core North, waar WeWork een oppervlakte van 60.000 vierkante meter beslaat.

WeWork was niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar toen CNBC contact met ons opnam.

Deepak Tailor, CEO van LatestFreeStuff, een startup die klanten gratis online aanbiedingen aanbiedt, zei dat hij niet weet wat er zal gebeuren met het kantoorgebouw dat zijn bedrijf momenteel in Tower Bridge bezet.

“We hebben feitelijk een overeenkomst met hen voor nog eens zeven maanden”, vertelde Tailor, gevestigd in Londen, aan CNBC.

“We zitten een beetje opgesloten. Ik weet op dit moment vanuit juridisch oogpunt niet waar we aan toe zijn… Uit de berichten die we hebben ontvangen lijkt het erop dat ze proberen normaal door te gaan. ” hij voegde toe.

Tailor is al acht jaar in zijn WeWork-gebouw, zei hij, en vond het een geschikte ruimte om te werken, waarbij het kantoor gratis bier van de tap aanbood.

Nu vreest hij dat die gratis biertjes snel zullen opdrogen. “Ik weet niet of ik ze hierna nog als merk vertrouw”, vertelde Tailor aan CNBC.

WeWork heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een van de meest spectaculaire bedrijfsfaillissementen in de recente geschiedenis.

Het bedrijf probeerde vijf jaar geleden naar de beurs te gaan, maar slaagde er niet in, en is sindsdien zwaar getroffen door de Covid-19-pandemie, die nog meer pijn veroorzaakte omdat veel bedrijven hun huurcontracten abrupt beëindigden.

De economische malaise die daarop volgde, zorgde er ook voor dat klanten hun WeWork-lidmaatschap stopzetten.

In een aanvraag bij de toezichthouders in augustus maakte WeWork bekend dat faillissement een probleem zou kunnen zijn.

Het bedrijf heeft gezegd dat zijn ruimtes open en operationeel blijven, en dat het zijn leden co-working-ervaringen zal blijven bieden.

Huur verbeurd verklaard

Helical, de vastgoedbeleggingsmaatschappij, maakte onlangs bekend dat het zijn huurcontract aan WeWork voor zes verdiepingen van het kantoorgebouw The Bower in Londen had verbeurd.

Helical zei dat dit te wijten was aan “niet-betaling van de huur voor het kwartaal van september”. Het bedrijf sloot een licentieovereenkomst voor de korte termijn met WeWork, dat het gebouw sindsdien opnieuw in gebruik heeft genomen.

WeWork is verplicht om Helical een vergoeding te betalen die gelijk is aan de volledige huur en servicekosten van het septemberkwartaal die verschuldigd zijn onder de voorwaarden van eerdere contractuele afspraken, aldus Helical.

Helical zei dat het “aan de volgende stappen voor de ruimte werkt” en een update zou geven van de halfjaarresultaten van 22 november.

WeWork is een huurder en geen op zichzelf staande vastgoedbeleggingsonderneming. Het bedrijf huurt eigendommen van commerciële vastgoedbedrijven en verhuurt deze vervolgens tegen hogere prijzen aan bedrijven om een ​​kleine winst op het verschil te verdienen. Verschillende investeerders hebben scepsis geuit over het bedrijfsmodel van het bedrijf.

– Rohan Goswami en Ari Levy van CNBC hebben bijgedragen aan dit rapport

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert