West mag de regelgeving van Peking niet verkeerd interpreteren: ex-Google China exec

By Jernst van Waal

Kai-Fu Lee, CEO van Sinovation Ventures.

Lino Mirgeler | Afbeelding Alliantie | Getty Images

De voormalige president van Google China waarschuwde dat het Westen moet oppassen dat het de onlangs door Peking ingevoerde regelgeving, die bedrijven als Alibaba, Tencent en Didi heeft geschaad, niet overdrijft of verkeerd interpreteert.

Kai-Fu Lee, die nu investeert in Chinese start-ups via zijn durfkapitaalbedrijf Sinovation Ventures, vertelde dinsdag aan CNBC dat China slechts een handvol grote internetbedrijven reguleert om ervoor te zorgen dat hun aanzienlijke marktpositie de consumenten niet schaadt.

“Dat is niet veel anders dan wat de VS en de EU hebben gedaan”, zegt Lee, die momenteel in Peking is gevestigd.

“Er mag geen overinterpretatie zijn van de bedoeling om de reikwijdte van grote internetbedrijven te beperken … tot een te grote vertraging van de technische economie”, voegde Lee eraan toe. “Dat zou een verkeerde interpretatie zijn.”

De Chinese overheid is eigenlijk “erg groot” op het gebied van technologie, zei Lee, wijzend op haar druk op gebieden als kunstmatige intelligentie, halfgeleiders en cloud computing.

De in Taiwan geboren Amerikaanse computerwetenschapper zei dat hij verwacht dat 10 tot 15 Chinese AI-bedrijven het komende jaar naar de beurs zullen gaan en hij betoogde dat het logisch is dat investeerders participaties nemen in bedrijven die actief zijn in industrieën die worden gesteund door de Chinese overheid.

“Als je ervoor kiest om te geloven dat de regering zal hebben… [the] macht om een ​​bedrijf te maken of te breken, dan doet de overheid er alles aan om deze AI-, halfgeleider- en cloudbedrijven te maken. Dus hoe kan het verkeerd zijn om in hen te investeren?” zei hij.

Alibaba, Tencent en Didi hebben hun aandelenkoersen de afgelopen weken zien dalen nadat China nieuwe regelgeving had ingevoerd voor het delen van gegevens. Lee zei dat er waarschijnlijk een zaak is voor “koopjesjacht”, aangezien de straffen nu zijn uitgedeeld.

Als het gaat om het reguleren van technologiebedrijven, zei Lee dat China veel meer “actiegericht” is dan de VS

“De manier waarop de VS met grote internetbedrijven omgaat, is door middel van hoorzittingen in het congres, beroepsprocedures en antitrust- en justitieafdelingen”, zei hij.

“Het duurt lang en meestal geen actie. China is veel meer actiegericht”, zei hij, eraan toevoegend dat Amerikanen de snelheid niet gewend zijn.

“Snelle beslissingen, indien correct genomen, zullen deze bedrijven dwingen te hervormen en kleinere bedrijven, waarin we investeren, een kans geven om een ​​gezonder ecosysteem te creëren,” zei Lee.

Negeer China ‘op eigen risico’

Eerder deze week waarschuwde ad-goeroe Martin Sorrell dat het onverstandig is voor bedrijven om China volledig te negeren, ondanks de uitdagingen die in het land bestaan.

“Het is de op één na grootste economie ter wereld”, vertelde Sorrell maandag aan CNBC’s “Squawk Box Europe”. “Het wordt over een paar jaar de grootste economie ter wereld, niet per hoofd van de bevolking, maar absoluut, en je negeert het op eigen risico.”

Vorige week bekritiseerde miljardair George Soros Blackrock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, vanwege zijn investeringen in China. Soros schreef in The Wall Street Journal en beschreef het initiatief van BlackRock in China als een “tragische fout” die “de nationale veiligheidsbelangen van de VS en andere democratieën zou schaden”.

In reactie zei een BlackRock-woordvoerder: “De Verenigde Staten en China hebben een grote en complexe economische relatie.”

Ze voegden eraan toe: “De totale handel in goederen en diensten tussen de twee landen overschreed in 2020 meer dan $ 600 miljard. Door onze investeringsactiviteiten dragen in de VS gevestigde vermogensbeheerders en andere financiële instellingen bij aan de economische onderlinge verbondenheid van ’s werelds twee grootste economieën.”