Wereldwijde oliecrisis en inflatie kwetsen consumenten: World Energy Council

By Jernst van Waal

De huidige oliecrisis is niet zoals de vorige – en consumenten zullen er de dupe van worden, zelfs als ze worstelen met de stijgende inflatie, vertelde Angela Wilkinson van de World Energy Council aan CNBC.

“Ik denk dat dit een eerste wereldwijde energieschok is, dit is niet hetzelfde als de crisis van de jaren zeventig, de olieschokcrisis. Dit is een… door de consument aangestuurde crisis en de door de consument aangestuurde aanpassingen die hieruit zullen voortvloeien, zullen erg belangrijk zijn”, vertelde Wilkinson, secretaris-generaal van de organisatie, donderdag aan CNBC’s “Capital Connection”.

De piek in de olieprijzen kwam nadat de grote olieproducent Rusland eind februari Oekraïne binnenviel, wat leidde tot grote wereldwijde verstoringen van de toeleveringsketen in de energiesector toen westerse landen Moskou zware sancties oplegden voor de niet-uitgelokte oorlog.

De Europese Unie heeft ook een geleidelijk verbod op Russische olie voorgesteld, waardoor de energieprijzen meer onder druk komen te staan.

Vrijdagochtend is in Azië de prijs van de internationale benchmark Brent-oliefutures sinds het begin van het jaar met meer dan 42% gestegen. Het werd voor het laatst verhandeld op ongeveer $ 111 per vat, veel hoger dan niveaus onder $ 80 die begin dit jaar werden gezien.

Consumenten hebben echt pijn.

Angela Wilkinson

Secretaris-generaal, Wereldenergieraad

De wereld zag een aantal olieschokken in de jaren zeventig als gevolg van een conflict in het midden Oosten.

In 1973 stopten de olieproducenten in het Midden-Oosten met de levering van de VS en andere westerse landen nadat ze dat jaar Israël hadden bijgestaan ​​tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog. De Iraanse revolutie van 1978-1979, die leidde tot de afzetting van de sjah van Iran, veroorzaakte ook een nieuwe energieschok.

“Als je kijkt naar de prijs van… geraffineerde producten in veel delen van de wereld, zijn ze nu onbetaalbaar voor veel van de onderste helft van de samenleving”, waarschuwde Wilkinson. “We zullen een of andere vorm van massale herverdeling van … geld uit … deze crisis moeten zien. Consumenten hebben echt, echt pijn.”

De inflatie in het VK steeg in april naar het hoogste punt in 40 jaar, deels als gevolg van stijgende energieprijzen, zo bleek uit officiële gegevens van deze week. Soortgelijke prijsstijgingen zijn ook waargenomen in de VS, waar de consumenteninflatie in april rond het hoogste punt in 40 jaar bleef.

“Slechts zes maanden geleden hadden we het alleen over klimaatveiligheid. Een jaar geleden hadden we het over de Covid-crisis en het herstel”, zei Wilkinson. “Nu hebben we deze voortschrijdende reeks crises in energie – Covid, klimaat, conflict. En nu hebben we een crisis in de kosten van levensonderhoud die in veel landen wordt veroorzaakt.”

“De grootste uitdaging wordt deze nieuwe context van betaalbaarheid en energierechtvaardigheid”, voegde ze eraan toe. “Het is een grote onzekerheid en het zal beleidsinnovatie vereisen, maar het zal ook een nieuwe benadering van internationale samenwerking vereisen.”

— Patti Domm van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.