Wereldwijde markten stijgen als de rente op schatkistpapier daalt

LONDEN – Europese aandelen zijn maandag scherp gestegen toen de wereldwijde markten zich herstelden van dalende rente op Amerikaanse staatsobligaties en gestimuleerd door positief nieuws over het vaccinfront tegen coronavirus.

De pan-Europese Stoxx 600 sprong 1,7% in de vroege handel, met basismiddelen die 2,7% toevoegden om winst te boeken, aangezien alle sectoren en grote beurzen positief terrein betraden.

De scherpe stijging voor de Europese markten komt nadat de Amerikaanse aandelenfutures tijdens de nachtelijke handel sterk stegen, doordat de rente op staatsobligaties zich bleef terugtrekken van hun hoogtepunten van vorige week. Aandelen stonden de afgelopen weken onder druk doordat stijgende rendementen ervoor zorgden dat aandelen minder aantrekkelijk leken voor beleggers.

De belangrijkste gemiddelden stegen voor februari, ondersteund door een sterk winstseizoen, positief nieuws over de introductie van vaccins en de hoop op een ander stimuleringspakket. Het Huis keurde begin zaterdag een Covid-wetsvoorstel van $ 1,9 biljoen goed, de American Rescue Plan Act van 2021. De Eerste Kamer zal zich nu buigen over de wetgeving.

Meer positief nieuws over het Covid-19-vaccinfront kwam dit weekend ook naar voren toen het adviespanel van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention zondag unaniem stemde om het gebruik van het eenmalige Covid-19-vaccin van Johnson & Johnson aan te bevelen voor mensen van 18 jaar en ouder. ouder. Het bedrijf verwacht in eerste instantie 4 miljoen doses te verzenden.

Ondertussen handelden in Azië-Pacific de aandelen maandag hoger, ondanks cijfers die lieten zien dat de groei van de Chinese productieactiviteit in februari vertraagde.

China’s officiële inkoopmanagersindex (PMI) voor productie in februari kwam dit weekend uit op 50,6, zo bleek uit gegevens van het Nationale Bureau voor de Statistiek van het land. Dat was lager dan de lezing van januari van 51,3, maar nog steeds boven het niveau van 50 dat expansie van krimp scheidt.

Een privé-enquête die maandag werd vrijgegeven, toonde ook aan dat de Chinese productieactiviteit in februari langzamer groeide.

Maandag in Europa kwamen de inkomsten van Bunzl en Bank of Ireland, en een reeks gegevenspublicaties omvatten PMI-gegevens over de productie, gegevens over de goedkeuring van hypotheken in het VK en inflatiecijfers uit Italië en Duitsland.

In termen van individuele koersbewegingen klommen de Britse huizenbouwer Persimmon en het moederbedrijf van British Airways IAG beide met meer dan 5% in de vroege handel om de Europese blue chip-index te leiden.

– CNBC’s Maggie Fitzgerald en Eustance Huang droegen bij aan dit marktrapport.

Abboneer op CNBC PRO voor exclusieve inzichten en analyses, en live-werkdagprogrammering van over de hele wereld.

Plaats een reactie