FINANCIEEL.com

Wereldrecords voor de derde keer deze week de heetste dag ooit

Wereldrecords voor de derde keer deze week de heetste dag ooit

Een vrouw houdt een paraplu vast om zonnestralen als gevolg van hoge temperaturen te vermijden in het stadscentrum van Sarajevo, Bosnië en Herzegovina op 6 juli 2023.

Anadolu Agentschap | Anadolu Agentschap |

De planeet registreerde deze week voor de derde keer in slechts vier dagen de warmste dag sinds het begin van de metingen, waardoor de angst voor de verreikende veranderingen die plaatsvinden in het aardsysteem als gevolg van de klimaatnoodtoestand groter wordt.

Onofficiële gegevens van Amerikaanse onderzoekers toonden aan dat de dagelijkse gemiddelde temperatuur van de planeet op donderdag steeg tot 17,23 graden Celsius (63,01 graden Fahrenheit), waarmee twee eerdere warmterecords van de afgelopen dagen werden overtroffen.

De buitengewone prestatie komt kort nadat de dienst voor klimaatverandering van de Europese Unie bevestigde dat de planeet de warmste juni ooit heeft waargenomen, met ongekende zeeoppervlaktetemperaturen en een record laag Antarctisch zee-ijs.

Klimaatwetenschappers maken zich grote zorgen.

Het VN-weerbureau waarschuwde onlangs zelfs dat de combinatie van de steeds toenemende uitstoot van broeikasgassen en de terugkeer van El Niño waarschijnlijk zal betekenen dat het ergste nog moet komen.

“Het wereldwijde temperatuurrecord is gisteren opnieuw verbroken”, zei Bill McGuire, emeritus hoogleraar geofysische en klimaatrisico’s aan University College London, via Twitter.

“Ik zou zeggen welkom in de toekomst – behalve dat de toekomst veel heter zal zijn.”

‘Zorgwekkend nieuws voor de planeet’

De Climate Reanalyzer van de University of Maine, een onofficieel instrument dat de wereldwijde luchttemperaturen op 2 meter boven het oppervlak meet, heeft de temperatuurrecords geregistreerd. De gegevens, die teruggaan tot 1979, worden door klimaatwetenschappers vaak gebruikt als een verwijzing naar de toestand van de wereld.

Maandag bleek de gemiddelde temperatuur op aarde te zijn gestegen tot 17,01 graden Celsius, voor het eerst in 44 jaar boven de 17 graden Celsius – toen de gegevens voor het eerst werden verzameld.

Het record werd dinsdag opnieuw verbroken met 17,18 graden Celsius en bleef woensdag op dit recordniveau.

Het vorige record kwam in 2016, het warmste jaar ooit gemeten, toen in augustus van dat jaar de metriek aantoonde dat de gemiddelde wereldtemperatuur 16,92 graden Celsius bereikte.

“Wereldwijde luchttemperaturen blijven maar stijgen!” zei klimaatonderzoeker Leon Simons via Twitter, daarbij verwijzend naar de meerdere hitterecords die deze week werden waargenomen.

Een golf van wereldwijde hitterecords volgt op een reeks verbluffende extreme weersomstandigheden in de afgelopen maanden.

Foto Alliantie | Foto Alliantie |

Het volgt een reeks verbluffende extreme weersomstandigheden in de afgelopen maanden, met door het klimaat veroorzaakte hittegolven die zijn geregistreerd in China, Noord-Afrika, het westelijke Middellandse Zeegebied, Mexico en het zuiden van de VS.

“We bevinden ons op onbekend terrein en we kunnen verwachten dat er meer records zullen vallen naarmate El Niño zich verder ontwikkelt en deze effecten zullen zich uitstrekken tot in 2024”, zei Chris Hewitt, directeur van klimaatdiensten bij de World Meteorological Organization, in een rapport dat donderdag is gepubliceerd.

“Dit is zorgwekkend nieuws voor de planeet.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert