Wereldleiders reageren op de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden

De Amerikaanse president Joe Biden stoot vice-president Kamala Harris met de vuist nadat ze op 20 januari 2021 in Washington, DC de ambtseed had afgelegd aan het westfront van het Amerikaanse Capitool.

Drew Angerer | Getty Images Nieuws | Getty-afbeeldingen

WASHINGTON – Leiders van over de hele wereld hebben woensdag gereageerd op de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

De reacties varieerden van het aanbieden van felicitaties, het plaatsen van hun landen en economieën op de voorgrond van Biden’s agenda voor buitenlands beleid, en in sommige gevallen het uithalen van de regering van de voormalige president Donald Trump.

De Britse premier Boris Johnson tweette zijn felicitaties aan Biden en Harris “met haar historische inauguratie.”

“Het leiderschap van Amerika is van vitaal belang voor de kwesties die voor ons allemaal belangrijk zijn, van klimaatverandering tot COVID, en ik kijk ernaar uit om met president Biden samen te werken”, schreef Johnson.

De Canadese premier Justin Trudeau schreef: “Ik kijk ernaar uit om samen te werken met president Biden, vicepresident Kamala Harris, hun regering en het Amerikaanse Congres, terwijl we ernaar streven onze landen veiliger, welvarender en veerkrachtiger te maken.”

In een verklaring zei de Canadese leider dat hij met de Verenigde Staten zou samenwerken om “klimaatactie en schone economische groei te bevorderen, inclusie en diversiteit te bevorderen”.

In een reeks tweets feliciteerde de Indiase premier Narendra Modi Biden en Harris.

Modi zei dat hij uitkijkt naar de interactie met Harris, de dochter van een Indiase moeder en een Jamaicaanse vader.

Op de hielen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zei Modi haar: “succes is baanbrekend‘en van immense trots voor alle Indiaanse Amerikanen.

De Chinese ambassadeur bij de VS Cui Tiankai klonk ook optimistisch in een felicitatietweet aan de nieuwe Amerikaanse president.

“China kijkt ernaar uit om met de nieuwe regering samen te werken om een ​​gezonde en gestage ontwikkeling van de betrekkingen tussen China en de VS te bevorderen en gezamenlijk de mondiale uitdagingen op het gebied van volksgezondheid, klimaatverandering en groei aan te pakken”, schreef Cui.

Kort nadat Biden was beëdigd, legde China sancties op aan verschillende ambtenaren van de Trump-administratie, waaronder voormalig staatssecretaris Mike Pompeo, voormalig nationaal veiligheidsadviseur Robert O’Brien en voormalig handelsadviseur Peter Navarro.

De Franse president Emmanuel Macron feliciteerde de nieuwe regering en verwelkomde de Verenigde Staten weer bij de Overeenkomst van Parijs.

Biden ondertekende meer dan een dozijn uitvoerende bevelen van het Oval Office, waaronder opnieuw toetreden tot het internationale verdrag over klimaatverandering.

In Duitsland beschreef bondskanselier Angela Merkel in een verklaring die werd getweet door regeringswoordvoerder Steffen Seibert, de inauguratie van Biden en Harris als “een ware viering van de Amerikaanse democratie”.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, noemde ook dat de VS weer toetraden tot de Overeenkomst van Parijs. Ze zei dat de verhuizing “een zeer sterk uitgangspunt zal zijn voor onze hernieuwde samenwerking”.

“Deze nieuwe dageraad in Amerika is het moment waarop we zo lang hebben gewacht. Europa is klaar voor een nieuwe start met onze oudste en meest vertrouwde partner”, zei Von der Leyen in een video die ze op Twitter plaatste.

De Israëlische president Benjamin Netanyahu zei in een video die hij tweette, dat hij en Biden “een warme persoonlijke vriendschap deelden die vele decennia teruggaat”.

Naast het feliciteren van Biden en Harris, zei Netanyahu dat hij uitkijkt naar het versterken van de banden tussen de VS en Israël om “de vrede tussen Israël en de Arabische wereld te blijven uitbreiden en om gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan, waarvan de belangrijkste de dreiging van Iran.”

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif sloeg de Trump-regering af, die toestemming gaf voor een luchtaanval waarbij de Iraanse topcommandant generaal Qasem Soleimani werd gedood.

Plaats een reactie