FINANCIEEL.com

‘We zullen niet afzien:’ Biden bevestigt opnieuw inzet voor de NAVO en Oekraïne

‘We zullen niet afzien:’ Biden bevestigt opnieuw inzet voor de NAVO en Oekraïne

De Amerikaanse president Joe Biden houdt op 12 juli 2023, na afloop van de NAVO-top, een toespraak over de NAVO aan de Universiteit van Vilnius in Vilnius, Litouwen.

Andrew Caballero-Reynolds | AFP |

WASHINGTON President Joe Biden prikkelde de NAVO-bondgenoten en bevestigde woensdag opnieuw de toewijding van de VS aan Oekraïne, terwijl de verwoestende oorlog van Rusland tegen zijn buurland zijn 500e dag voorbij is.

Biden, die volgend jaar herverkozen wordt en het leeuwendeel van de militaire hulp aan Oekraïne heeft toegezegd, beschreef de steun aan de strijd van Kiev voor democratie als “de roeping van ons leven”.

In de bijna 18 maanden sinds de Russische troepen de Oekraïense grenzen zijn binnengedrongen, het grootste lucht-, land- en zeeconflict sinds de Tweede Wereldoorlog, hebben de VS een oorlogskas ter waarde van meer dan 41 miljard dollar losgelaten om Kiev te ondersteunen.

“We deden wat we altijd doen, de Verenigde Staten stapten op, de NAVO stapten op en onze partners in de Indo-Pacific stapten op”, zei Biden in een toespraak vanuit Vilnius, Litouwen.

“We zullen niet aarzelen”, zei hij, en beloofde dat de VS Oekraïne zullen blijven steunen “zolang het nodig is”.

De toespraak van Biden volgt op een tweedaagse bijeenkomst op hoog niveau van NAVO-leiders in de hoofdstad van Litouwen, waar de lidstaten veiligheidsgaranties voor Oekraïne hebben afgegeven. De geallieerden verwelkomden de komst van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy, die herhaalde oproepen om lid te worden van de NAVO en zwoer dat zijn lidmaatschap ’s werelds machtigste militaire alliantie sterker zou maken.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt een menigte toe op het Lukiskiu-plein in Vilnius op 11 juli 2023 tijdens een NAVO-top.

Vreemd Andersen | AFP |

Oekraïne streeft sinds 2002 naar het NAVO-lidmaatschap. Het wordt begrensd door vier NAVO-bondgenoten: Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië.

In september vroeg Zelenskyy een versneld lidmaatschap aan om lid te worden van de NAVO. Sindsdien heeft hij verschillende Europese hoofdsteden bezocht om steun te krijgen voor het bod van Kiev.

De oproepen van Zelenskyy werden overschaduwd door de aankondiging op de eerste dag van de top dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ermee instemde het bod van Zweden om lid te worden van de NAVO-alliantie te steunen.

Afgelopen mei zijn Zweden en Finland begonnen met het formele aanvraagproces bij de NAVO, waarvoor goedkeuring is vereist van alle 30 leden van de alliantie. In april sloot Finland zich aan bij de alliantie. Na deze top zal Zweden het 32e lid van de groep worden.

Zelenskyy: De beste garanties zijn dat Oekraïne lid wordt van de NAVO

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert