FINANCIEEL.com

We zullen een wereldwijde recessie vermijden, centrale banken zullen ‘de doelpalen veranderen’

We zullen een wereldwijde recessie vermijden, centrale banken zullen ‘de doelpalen veranderen’

Een Now Hiring-bord is te zien in een WholeFoods-winkel in New York City.

Adam Jeffrey | CNBC

Volgens ervaren strateeg David Roche zal de wereldeconomie waarschijnlijk een recessie vermijden en zullen centrale banken “de doelstellingen op het gebied van inflatie moeten veranderen”.

Nu de hoge inflatie in veel grote economieën aanhoudt, hebben de centrale banken het monetaire beleid de afgelopen 18 maanden agressief verstrengd. Verdere renteverhogingen worden later dit jaar verwacht tegen de achtergrond van krappe arbeidsmarkten en veerkrachtige economische bedrijvigheid.

Het heeft een groeiend aantal economen ertoe gebracht te geloven dat de extra renteverhogingen verschillende grote economieën in een recessie zullen doen belanden, waarbij sommigen zelfs suggereren dat een recessie nodig zou kunnen zijn om de niveaus van vraagvernietiging en werkloosheid te bereiken die desinflatie zouden veroorzaken.

De markt prijst later deze maand een verdere verhoging van 25 basispunten door de Amerikaanse Federal Reserve, hoewel een koeler dan verwachte inflatie van de consumentenprijzen in juni op woensdag het optimisme aanwakkerde dat de prijzen eindelijk beginnen te matigen.

Roche suggereerde dat aangezien de cijfers jaar-op-jaar vergelijkingen beginnen weer te geven met de plotselinge prijsstijging afgelopen voorjaar na de Russische invasie van Oekraïne, de Fed zal aarzelen om te beginnen met het verlagen van de rente vanaf hun huidige hoge niveaus tot “ver in volgend jaar”. .”

“Ik denk dat een echte angst het feit is dat ze te vroeg zouden kunnen snijden en de boosdoeners kunnen zijn van het veroorzaken van een tweede hogere inflatie, dus ik denk dat ze in ieder geval op koers zullen blijven”, zei Roche, een ervaren investeerder en president van onderzoeksbureau Independent Strategy.

“Zal dat leiden tot deflatie, zal dat tot een recessie leiden? Ik denk het eigenlijk niet, en de reden daarvoor is dat de arbeidsmarkten en het beschikbare inkomen – wat mensen te besteden hebben – zich deze keer anders gedragen.”

De jaar-op-jaar inflatie daalde van 4% in mei tot 3% in juni, grotendeels als gevolg van dalende energie- en transportprijzen, terwijl de kerninflatie – exclusief volatiele voedsel- en energiekosten – vertraagde om te stijgen met slechts 0,2% maand- op maand. De jaarlijkse kern-CPI bleef met 4,8% relatief hoog.

David Roche zegt dat hij niet denkt dat de wereldeconomie afstevent op een recessie

Roche, die de ontwikkeling van de Aziatische crisis in 1997 en de wereldwijde financiële crisis van 2008 correct voorspelde, merkte op dat de wereldeconomie momenteel een “geleidelijke vermindering” van de vraag naar arbeid en een “geleidelijke verlaging van de uurlonen” ziet, maar niet de ” catastrofale ineenstorting van de werkgelegenheid die een recessie zou veroorzaken.”

In tegenstelling tot het vaak genoemde “goudlokje-scenario” waarin de financieringskosten dalen en de groei versnelt, suggereerde Roche dat de wereldeconomie een periode van statische groei tegemoet gaat met hoge rentevoeten. Hij zei dat dit de vraag doet rijzen hoe de inflatie terug kan worden gebracht in de richting van de 2%-doelstelling van de Fed zonder een “lange periode van pijn”.

“Of verander je gewoon de doelpalen, of verander je de doelpalen zonder het echt te zeggen, en dat is wat ik denk dat de centrale banken gaan doen?” hij voegde toe.

Geen kans op ‘onberispelijke desinflatie’

Het afwijzen van elk mogelijk ‘goudlokje’-scenario voor de wereldeconomie werd eerder deze week herhaald door JPMorgan Vermogensbeheer, zij het op andere gronden.

Aandelenmarkten en andere risicovolle activa stegen woensdag als gevolg van de koelere Amerikaanse CPI-druk en kenden een geweldige eerste helft van het jaar, ondanks aanhoudende zorgen dat centrale banken de groei moeten blijven terugdringen om de inflatie in toom te houden.

De S&P 500 is meer dan 16% gestegen sinds het begin van het jaar, terwijl de tech-heavy Nasdaq 100 is met bijna 40% gestegen. Winsten in Europa en Azië waren bescheidener, met de pan-Europese Stoxx 600 meer dan 8% gestegen en de MSCI Azië ex-Japan bijna 3% hoger.

Tijdens een rondetafelbijeenkomst op dinsdag zei JPMorgan Global Market Strategist Hugh Gimber dat de huidige marktpositionering is gebaseerd op economische vooruitzichten die “te mooi zijn om waar te zijn”, waarbij investeerders minder goed voorbereid zijn op de “noodzakelijke” vertraging die “centrale banken vastbesloten zijn”. bereiken.”

De verwachting is dat we dicht bij de piek zitten, zegt de CIO

“We zijn sceptisch over het idee dat we kunnen zien wat ik een onberispelijke desinflatie zou noemen. We denken niet dat de kerninflatie weer op het doel komt zonder een significante klap voor de groei, en daarom voelen we ons ongemakkelijk bij de markten die de inflatie zien dalen. en daarom kan mogelijk een recessie worden vermeden’, zei Gimber.

Hij voegde eraan toe dat de kerninflatie geen aanvaardbare niveaus zal bereiken voor centrale banken zonder een zwakkere periode voor de wereldeconomie.

“Daarom verwachten we, als gevolg van de marktbewegingen die we in de eerste helft van dit jaar hebben gezien, een hogere volatiliteit”, aldus Gimber.

“We denken dat uiteindelijk het totaalrendement op 12-maandstermijnbasis voor risicovolle activa onder grote druk kan komen te staan, en daarom is dit een tijd voor beleggers om zich te concentreren op de veerkracht van de portefeuille.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert