FINANCIEEL.com

Wat zijn gallium en germanium? China remt de export van metalen voor technologie

Wat zijn gallium en germanium? China remt de export van metalen voor technologie

Halfgeleiders zijn een belangrijk aandachtspunt in de technologische handelsoorlog tussen de VS en China.

Willem_potter | Ivoorraad |

China beperkt de export van twee nichemetalen die essentieel zijn voor de productie van elektronica en halfgeleiders, terwijl de technische strijd met de VS en Europa oplaait.

Germanium en gallium zijn de twee metalen die in de schijnwerpers staan.

Maar wat en hoe cruciaal zijn ze?

Waarom legt China exportbeperkingen op de metalen?

China en de VS zijn verwikkeld in een technologiehandelsoorlog die sinds 2019 escaleert. De VS hebben zwarte handelslijsten en ingrijpende exportbeperkingen gebruikt om China af te sluiten van belangrijke technologiecomponenten en halfgeleiders of chips.

Deze kritieke stukjes technologie zijn een brandpunt geworden in de strijd tussen de twee superkrachten.

China heeft tot nu toe niet veel wraak genomen, maar bestempelde in mei de Amerikaanse chipfirma Micron als een “groot veiligheidsrisico”. Nu kijkt Beijing naar gebieden waar het enige kracht heeft: de metalen en materialen die in elektronica en halfgeleiders worden gebruikt.

Het Chinese ministerie van Handel zei maandag dat nieuwe regelgeving exporteurs van gallium en germanium zal verplichten om een ​​vergunning te krijgen om de metalen te verschepen. Beijing voerde de nieuwe regels in om redenen van nationale veiligheid.

Wat zijn germanium en gallium?

Germanium en gallium zijn metalen die niet van nature voorkomen. Ze worden in plaats daarvan gevormd, meestal als bijproduct van de raffinaderijen van andere metalen.

Germanium, een zilverwit metaal, wordt gevormd als bijproduct van de zinkproductie. Mede zacht, zilverachtig metaal Gallium is ondertussen een bijproduct van de verwerking van bauxiet en zinkertsen.

Waar worden germanium en gallium voor gebruikt?

Germanium heeft verschillende toepassingen, onder meer in zonne-energieproducten en glasvezel. Het metaal is transparant voor infraroodstraling en kan worden gebruikt in militaire toepassingen, zoals nachtkijkers.

De zonnepanelen die germanium bevatten hebben toepassingen in de ruimte.

Gallium wordt gebruikt voor de vervaardiging van de chemische verbinding galliumarsenide, die bijvoorbeeld radiofrequentiechips kan maken voor mobiele telefoons en satellietcommunicatie. Die verbinding is ook een belangrijk materiaal in halfgeleiders.

Welk land produceert de metalen?

Volgens de Critical Raw Materials Alliance, een brancheorganisatie, produceert China 60% van het germanium in de wereld en 80% van het gallium.

Galliumarsenide is complex om te produceren en slechts een paar bedrijven ter wereld kunnen dat. De ene bevindt zich in Europa, de andere in Japan en China, zegt de CRM Alliance.

Hoe belangrijk zijn de stoepranden van China?

“Een waarschuwingsschot, geen doodsteek”, zei Eurasia Group maandag in een notitie.

“Maar deze laatste maatregelen hebben een beperktere reikwijdte en hoewel de nieuwe regels vereisen dat Chinese exporteurs eerst een licentie verkrijgen, is er geen taal die export naar specifieke landen of eindgebruikers automatisch verbiedt.”

De VS en Europa importeren geen grote hoeveelheden van deze materialen. Volgens cijfers van de regering ontvingen de VS in 2022 $ 5 miljoen aan galliummetaal en $ 220 miljoen aan galliumarsenide.

Volgens gegevens van S&P Global Market Intelligence was de inname van Germanium hoger, waarbij het land $ 60 miljoen van het metaal afnam, terwijl de EU in 2022 $ 130 miljoen aan Germanium importeerde.

Ook andere landen kunnen deze metalen produceren. België, Canada, Duitsland, Japan en Oekraïne kunnen germanium produceren. Japan, Zuid-Korea, Oekraïne, Rusland en Duitsland produceren ondertussen gallium.

Er zijn ook potentiële substituten voor deze metalen.

Door de schaalgrootte van China kon het ze tegen lagere kosten produceren dan elders, maar Eurasia Group merkt op dat de stappen van Peking een “beperkte impact zullen hebben op het wereldwijde aanbod gezien de beoogde reikwijdte”.

“Het is een schot voor de boeg, bedoeld om landen als de Verenigde Staten, Japan en Nederland eraan te herinneren dat China vergeldingsopties heeft en hen ervan te weerhouden verdere beperkingen op te leggen aan Chinese toegang tot high-end chips en tools”, aldus Eurasia Group. gezegd.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert