FINANCIEEL.com

Wat volgt er na de schokkende overwinning van extreemrechts?

Wat volgt er na de schokkende overwinning van extreemrechts?

SCHEVENINGEN, NEDERLAND – 22 NOVEMBER: Geert Wilders, Nederlands rechtse politicus en leider van de Partij voor de Vrijheid (PVV), reageert op de exit poll en vroege resultaten die sterk wijzen op een overwinning voor zijn partij bij de Nederlandse verkiezingen op 22 november 2023 in Scheveningen, Nederland. Nederlandse kiezers zijn vandaag naar de stembus gegaan tijdens een van de meest omstreden algemene verkiezingen van de afgelopen jaren. (Foto door Carl Court/Getty Images).

Carl Hof | Getty Images Nieuws |

De extreemrechtse politicus Geert Wilders veroorzaakte schokgolven door het Europese politieke landschap toen hij zijn partij naar een beslissende overwinning leidde bij de Nederlandse parlementsverkiezingen.

Pas laat in de campagne begonnen opiniepeilingen erop te wijzen dat de controversiële Wilders, die tegen immigratie is en een reeks islamofobe beleidsmaatregelen voorstaat, na 25 jaar in de politiek aan de macht zou kunnen komen.

De uitslag van de verkiezingen van woensdag zal van belang zijn voor zowel Brussel – het euroscepticisme van Wilders strekt zich uit tot de oproep tot een ‘Nexit’, oftewel het vertrek van Nederland uit de Europese Unie – als voor Oekraïne, waar Wilders heeft beloofd de militaire hulp stop te zetten.

Nederland is de op vier na grootste economie van de EU en is invloedrijk gebleken, met een aanzienlijke invloed op de beleidsvorming. Dertien jaar lang werd het land geleid door de centrumrechtse Mark Rutte, die een reputatie opbouwde als ‘teflon-premier’ vanwege zijn vermogen om schandalen te doorstaan ​​en tegelijkertijd een pragmatische dealmaker te zijn.

Nederland is ook een belangrijke bondgenoot van de VS op het steeds belangrijke terrein van handel en technologie, waar het land exportbeperkingen heeft ingevoerd op geavanceerde halfgeleiderapparatuur, te midden van Amerikaanse inspanningen om de leveringen aan China te beteugelen. Zijn rol hierin is van cruciaal belang vanwege zijn eigen bedrijf ASML, een van de belangrijkste halfgeleiderbedrijven ter wereld.

Volgende stappen

Het vormen van een coalitie in het Nederlandse parlement met 150 zetels is doorgaans langdurig en moeilijk, zelfs als de overwinnaar geen politieke paria is.

Er is nog steeds geen garantie dat Wilders de nieuwe premier zal worden, zelfs met de 37 zetels van zijn Partij voor de Vrijheid (PVV). Veel hangt af van de vraag of andere partijen zullen terugkomen op eerdere beloften om niet met de PVV samen te werken, vooral in het licht van de omvang van haar overwinning.

Sarah de Lange, hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, zei dat de meest waarschijnlijke uitkomst een rechtse regering lijkt te zijn, bestaande uit de PVV, de conservatieve VVD-partij van Rutte, en de Nieuw Sociaal Contract-partij van Pieter Omtzigt. werd in augustus opgericht met de belofte om ‘anders aan politiek te doen’.

Dit zou waarschijnlijk vereisen dat Wilders de meest extreme onderdelen van zijn manifest moet opgeven, waaronder voorstellen om de immigratie naar nul te brengen, de Koran te verbieden en moskeeën te sluiten, waarvan er vele ongrondwettelijk zijn, vertelde De Lange aan CNBC’s ‘Squawk Box Europe’.

Wat betreft het begrotingsbeleid heeft de partij van Wilders een ‘duidelijk populistische’ inslag, zegt Ester Barendregt, hoofdeconoom bij de Rabobank.

“Dus veel wensen voor meer overheidsuitgaven, bijvoorbeeld pensioenen, hogere minimumlonen en nog veel meer, maar veel minder duidelijke ideeën over hoe we dat moeten betalen. Een wens van Geert Wilders is zeker om minder aan Europa te betalen. Het valt natuurlijk nog te bezien hoeveel manoeuvreerruimte hij zal hebben.’

De PVV heeft 'veel minder duidelijke' ideeën over hoe te betalen voor populistisch beleid: Economist

Bij het vormen van een regering kan echter een coalitie nodig zijn met partijen die “de overheidsfinanciering onder controle willen houden”, voegde Barendregt eraan toe, wat zou betekenen dat de uitgaven gecompenseerd zouden worden door bezuinigingen.

‘Ik zou verwachten dat de markten het politieke landschap in Nederland begrijpen, wat coalitievorming en compromissen aan alle kanten betekent… En in feite heeft Geert Wilders deze verkiezingen kunnen winnen, denk ik, ook vanwege zijn meer gematigde toon de afgelopen tijd. weken, wat meer kiezers heeft getrokken dan eerder werd verwacht”, zei ze.

De PVV volgde niet de afspraak om haar economisch plan voor te leggen aan een planbureau voor een analyse van de levensvatbaarheid ervan, merkte Liza Mügge, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam, op – wat de onzekerheid vergroot.

EU-zenuwen?

De doorslaggevende kwesties bij de overwinning van Wilders waren waarschijnlijk immigratie en de Nederlandse huizencrisis, zei Mügge telefonisch, terwijl de Europese Unie en het buitenlands beleid veel minder vaak werden besproken.

Over het algemeen zeggen analisten dat een door Wilders geleide regering waarschijnlijk vijandiger zal zijn binnen de EU, maar de omvang hiervan kan door coalitiepartners worden beteugeld.

Dit zal de zenuwen in Brussel over de toekomst van eenheid in het blok en overeenstemming over onderwerpen als hulp aan Oekraïne, migratie en vluchtelingen wellicht niet verzachten.

Wilders zou zich aansluiten bij collega-EU-leiders die zwaar kritisch staan ​​tegenover haar beleid – zoals in Slowakije en Hongarije – en bij degenen die de politiek van hun land verder naar rechts duwen, zoals in Zweden en Italië.

De EU zal de Nederlandse regeringsvorming nu nauwlettend in de gaten houden, zegt Alexandra Kellert, associate director bij adviesbureau Control Risks, per e-mail.

Om bondgenoten voor de rechter te brengen, moet Wilders mogelijk een ‘Nexit’-stemming uitsluiten, zei ze.

Er zijn weinig aanwijzingen dat een dergelijke stemming hoe dan ook veel momentum zou krijgen. Uit opiniepeilingen van dit jaar blijkt dat ongeveer 67% van de mensen een positief beeld van de EU heeft.

“In het onwaarschijnlijke geval dat Wilders premier wordt, zou de grootste impact in de Europese Raad zijn. Dit is waar het potentieel voor Wilders ligt om samen te werken met andere eurosceptische leiders zoals [Hungary’s] Viktor Orban om de beleidsvorming te verstoren, vooral op het gebied van buitenlands beleid, zoals sancties, waarvoor unanimiteit vereist is, en steun voor Oekraïne”, aldus Kellert.

“De EU zal ook nadenken over wat de resultaten betekenen voor de komende verkiezingen voor het Europees Parlement in juni. Een herhaling van het succes van de PVV en van andere populistische partijen in de hele EU zou het voor de EU moeilijker maken om op sommige gebieden wetgeving aan te nemen, met name gerelateerd aan de klimaatverandering.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert