Site pictogram Financieel.com

Wat mensen in de VS en Europa kopen in de Covid-19-lockdown

Een shopper bereidt zich voor om zijn winkelwagentje te vullen in een gigantische supermarkt in Washington, DC, 6 april 2020.

Evelyn Hockstein / The Washington Post via Getty Images)

Het lockdown-leven ziet er heel anders uit, afhankelijk van waar u zich in de wereld bevindt.

Toen wereldwijd wijdverbreide beperkingen werden opgelegd als reactie op de coronaviruspandemie vorige maand, begonnen mensen met het aanleggen van goederen. Psychologen vertelden CNBC dat mensen in paniek waren om meer controle te krijgen over hun emotionele toestand.

In plaats van wc-papier en pasta te hamsteren, zijn de koopgewoonten van consumenten veranderd. De verkoop van goederen zoals biergist, schoonheidsproducten en eiervervangers gaat door het dak – maar uit nieuwe gegevens blijkt dat verschillende landen zeer uiteenlopende gewoonten hebben.

Het lijkt erop dat Italianen hun uiterlijk verzorgen en hun eigen alcohol maken. Duitsers maken hun huizen schoon. Amerikanen genieten van een klassieke favoriet bij eten: koekjes gebakken met kant-en-klaar deeg, volgens de verkoopgegevens van IRI voor in-store en online verkoop. Het bedrijf volgt de verkopen in het VK, de VS, Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje, Nieuw-Zeeland, Griekenland en Nederland en de cijfers zijn voor de week die eindigt op 5 april.

In Italië kende de verkoop van biergist de hoogste stijging van alle producten in het land vergeleken met een jaar geleden, een stijging van 282% volgens de gegevens. Ook de verkoop van alcoholische dranken steeg sterk.

Italianen kopen ook voedselingrediënten, met een omzet van 218% in reuzel en stijgende aankopen van meel, mascarpone, ingrediënten voor gebak en sinaasappels. Mensen wilden er ook goed uitzien tijdens het koken – de verkoop van haarkleurmiddelen nam met 148% toe naarmate kapsalons gesloten bleven. Italië zal vanaf 4 mei de lockdown-maatregelen versoepelen, zei premier Giuseppe Conte dinsdag.

In schril contrast met de Italianen, lijken Amerikanen massaal naar verwerkt voedsel te gaan, waarbij de verkoop van bevroren koekjesdeeg met 454% stijgt. Frozen pizzasets stegen met 243%, terwijl pizzabodemmixen ook met meer dan 100% stegen. Andere populaire items waren eivervangers, gedroogde gist en caloriearme frisdranken. Reinigingsproducten waren ook populair, met wegwerphandschoenen en vuilnisemmers die een aanzienlijke omzetstijging kenden.

De Fransen zijn ook overgegaan op bakken, met een verkoop van 175% gist, de hoogste winst van elk product in het land. Meel, dessert en tomaten in blik waren ook populair, evenals schoonmaakproducten. De verkoop van bleekmiddelen steeg met 78% en de aankopen van badzeep met 65%. Franse functionarissen hebben de sluiting van het land vanaf zondag met ten minste drie weken verlengd.

In Duitsland waren de producten met de hoogste groei huisreinigers, schoonmaakdoekjes en huishoudhandschoenen, misschien een voorbode van de voorlopige vergrendeling die maandag voorzichtig werd opgeheven. Duitsers wilden ook graag handcrème, gist, vers gekoeld deeg en aardappelproducten kopen, terwijl de verkoop van gedroogde aardappelknoedels met 74% steeg.

In het Verenigd Koninkrijk steeg de verkoop van bakproducten met 49%, terwijl ook ingeblikt vlees, pasta en noedels stijgen. De verkoop van worstjes nam ook toe, misschien door mensen die barbecueën omdat het land van warm weer genoot. Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, die optreedt in de plaats van Boris Johnson terwijl de premier herstelt van Covid-19, heeft de blokkering verlengd tot ongeveer 7 mei.

Correctie: een eerdere versie heeft de titel van Rabb verkeerd weergegeven. Hij is minister van Buitenlandse Zaken.

Mobiele versie afsluiten