Site pictogram Financieel.com

Wat is op dit moment de grootste zorg van Poetin? Zijn eigen burgers

De Russische president Vladimir Poetin praat tijdens zijn ontmoeting met arbeiders nadat hij op 24 december 2019 in de buurt van Anapa, Rusland, een trein over de brug tussen Rusland en het Krim-schiereiland heeft gereden op het treinstation van Taman.

Michail Svetlov | Getty Images Nieuws | Getty Images

Het verbeteren van de levensstandaard van Russische burgers is op dit moment de grootste zorg van president Vladimir Poetin, vertelde hij woensdag aan CNBC en bood een zeldzaam inzicht in de zorgen van een van ’s werelds machtigste leiders.

“Ons grootste probleem, ons belangrijkste probleem en doel is om de inkomsten van onze burgers te verhogen”, vertelde Poetin woensdag aan Hadley Gamble van CNBC. Zijn antwoord kwam nadat hem was gevraagd wat zijn grootste zorg vandaag was, of het nu inflatie, stagflatie of de gascrisis in Europa of spanning in de Zuid-Chinese Zee was.

“Dit is onze belangrijkste uitdaging … we moeten zorgen voor economische groei en de kwaliteit ervan verhogen. Dit zijn onze langetermijntaken”, zei hij.

Poetin voegde eraan toe dat de regering “de sociale situatie zou verbeteren om de inkomsten van onze burgers te vergroten en om de tweede zeer belangrijke taak aan te pakken, de demografische situatie. En het brengt veel sociale kwesties met zich mee, gezondheidszorg, onderwijs, het ondersteunen van gezinnen met kinderen.”

“Dus deze twee zeer belangrijke kwesties, [the] demografische een en het verhogen van de inkomsten van onze burgers en het verbeteren van hun kwaliteit van leven … moeten worden opgelost op basis van economische groei. Dat is wat we de komende tijd gaan doen”, zegt hij.

De Russische president Vladimir Poetin woont een plenaire sessie bij van het Russian Energy Week International Forum in Moskou, Rusland op 13 oktober 2021.

Sergey Guneev | Spoetnik | Reuters

Zijn opmerkingen komen omdat het Russische BBP per hoofd van de bevolking, een kernindicator van economische prestaties en vaak gebruikt als een brede maatstaf voor de gemiddelde levensstandaard of economisch welzijn, onder zijn collega’s in de OESO en de EU blijft.

Chris Weafer, chief executive officer van het in Moskou gevestigde strategieadviesbureau Macro-Advisory, vertelde CNBC in september dat “het echte probleem dat het Kremlin bang maakt de veranderende demografie is”, met een toenemend aantal Russen die geboren zijn nadat de Sovjet-Unie eindigde en een betere levensstandaard.

ik[They] Ze willen een betere levensstijl, sociale steun en een betere toekomst voor henzelf en hun families”, zei Weafer. “De grote uitdaging voor president Poetin en de zogenaamde Russische ‘elites’ zal zijn om aan die verwachtingen te voldoen en tegelijkertijd aan de macht te blijven. Falen in de eerste zal de laatste in de volgende presidentiële termijn ernstiger ondermijnen – ongeacht wie die president ook is.”

Welvaart onder Poetin

Tijdens zijn twee decennia aan de macht heeft Poetin ongetwijfeld een periode van groei in de Russische economie overzien. Evenzo staat Rusland op politiek vlak nog steeds stevig op het mondiale geopolitieke toneel.

Zoals elke economie is Rusland echter niet immuun geweest voor wereldwijde en binnenlandse gebeurtenissen zowel onder als buiten de controle van Rusland die zijn groeitraject hebben ontzet en financiële problemen hebben veroorzaakt voor zijn burgers.

Dit was het duidelijkst in 2014, toen een daling van de wereldwijde olieprijzen, in combinatie met het besluit van Rusland om de Krim te annexeren van buurland Oekraïne, enorme druk uitoefende op de economie en de samenleving. Dit was te wijten aan lagere overheidsinkomsten voor olie-exporterend Rusland en nieuw opgelegde internationale sancties tegen het land voor zijn landroof op de Krim. De grote daling van de roebel leidde tot een ongebreidelde inflatie en de prijzen van basisproducten schoten de lucht in, met ernstige gevolgen voor de Russische consument.

Meest recentelijk trof de Covid-19-pandemie ook de Russische economie even hard, hoewel deze het beter deed dan sommige ontwikkelde economieën. De Wereldbank merkte op dat het bruto binnenlands product (bbp) van Rusland in 2020 met 3% is gedaald, vergeleken met krimp van gemiddeld 3,8% wereldwijd en 5,4% in geavanceerde economieën.

“Verschillende factoren hielpen Rusland relatief beter te presteren: in de afgelopen jaren ondernam Rusland aanzienlijke macro-fiscale stabilisatie-inspanningen, wat resulteerde in een verbeterde fiscale positie. Een massale opschoning van de banksector, samen met verbeterde regelgeving en toezicht, versterkte kapitaal- en liquiditeitsbuffers, ‘, zei de bank in een rapport in mei.

Lees verder: 5 grafieken tonen de economische hoogte- en dieptepunten van Rusland onder Poetin

Toch blijft de pandemie een ernstige volksgezondheidscrisis in het land met hoge gevallen en trage vaccinaties; op woensdag meldde Rusland zijn hoogste dagelijkse dodental sinds het begin van de pandemie, waarmee het een eerder record op dinsdag brak.

Mensen lopen op 9 oktober 2021 op het Rode Plein op een zonnige herfstdag in Moskou.

DIMITAR DILKOFF | AFP | Getty Images

Economen bij de Wereldbank voorspelden vorige week dat het bbp van Rusland in 2021 met 4,3% zou groeien, alvorens terug te glippen om in 2022 met 2,8% te groeien en vervolgens met 1,8% in 2023 als de output gap kleiner wordt. De Bank merkte op dat “een aanhoudend wereldwijd economisch herstel, relatief hoge olieprijzen en een verbeterde Covid-situatie naar verwachting het beginnende herstel van de binnenlandse vraag zullen helpen consolideren.”

Wil het publiek Poetin?

President Poetin weigerde zich te laten informeren over de vraag of hij in 2024 kandidaat zal zijn, hoewel de Russische grondwet in 2020 controversieel werd gewijzigd om hem daartoe in staat te stellen.

Als hij zich kandidaat stelt voor herverkiezing (met een vrijwel gegarandeerde overwinning, tenzij er de komende jaren ingrijpende veranderingen komen in Rusland, gezien de onderdrukking van oppositiepartijen en politici, zoals de gevangengenomen Alexei Navalny), dan is Poetin, die nu 69 is, zou mogelijk tot 2036 aan de macht kunnen zijn.

Op de vraag of hij woensdag een opvolgingsplan had, zei Poetin: “Ik geef er de voorkeur aan dergelijke vragen niet te beantwoorden, dit is mijn traditionele antwoord. We zullen daarvoor wachten tot de komende verkiezingen.”

“Het gesprek in dit verband is om de situatie te stabiliseren. De situatie moet stabiel en veilig zijn om machtsstructuren en wereldstructuren veilig en verantwoord te laten werken”, zei hij.

Met een vlag met daarop president Vladimir Poetin komen pro-Kremlin-activisten bijeen op het Rode Plein, Moskou, 18 maart 2014, om de inlijving van de Krim te vieren.

Dmitry Serebryakov | AFP | Getty Images

Geopolitieke gebeurtenissen in binnen- en buitenland hebben ertoe geleid dat de populariteit van Poetin sinds 1999 sterk fluctueert, blijkt uit peilingen van het onafhankelijke Levada Center.

Toen Rusland de Krim annexeerde, steeg de populariteit van Poetin van bijvoorbeeld 61% naar 85%, maar sindsdien is zijn rating gestaag gedaald tot het huidige niveau, van 64% in september.

Of de Russen geloven dat Poetin de interne problemen van het land kan oplossen, of na 2024 aan de macht moet blijven, is een andere zaak.

Levada’s laatste onderzoek naar de positie van Poetin bij het Russische volk, onder 1.634 volwassenen eind september, met de resultaten die deze week werden vrijgegeven, toonde aan dat 47% van de Russen graag zou zien dat Poetin na 2024 als president blijft, terwijl 42% dat niet wil. hoogste percentage sinds 2013.

Poetins preoccupatie met groei en het doorsijpelende effect op gewone Russen was slechts een van de onderwerpen die hij woensdag met CNBC besprak tijdens de Russian Energy Week. De president gaf ook commentaar op een breed scala aan dringende zaken, van de gascrisis in Europa tot de vooruitzichten voor de olieprijzen, evenals de toenemende spanningen tussen de Russische bondgenoot China (president Xi Jinping zei ooit dat Poetin zijn beste vriend was) en Taiwan.

Poetin besprak ook een reeks energiekwesties samen met BP-CEO Bernard Looney, TotalEnergies CEO Patrick Pouyanne, ExxonMobil-CEO Darren Woods en Daimler-CEO Ola Kallenius in een panel.

Lees verder: Poetin zegt ‘volslagen onzin’ Rusland gebruikt gas als geopolitiek wapen, klaar om Europa te helpen

Rusland is een invloedrijke kracht in zowel Europa als Azië, gezien zijn positie als wereldwijde olie- en gasexporteur, hoewel Poetin de afgelopen jaren heeft gesproken over de noodzaak om de Russische economie te diversifiëren, weg van haar afhankelijkheid van energie-export, een doelstelling die prioriteit heeft gekregen na de olieprijscrash van 2014.

Mobiele versie afsluiten