FINANCIEEL.com

Wat betekent het voor de wereldwijde voedselprijzen

Wat betekent het voor de wereldwijde voedselprijzen

Boeren gebruiken oogstvoertuigen om graan te oogsten in Stavropol Krai, een van de belangrijkste landbouwgronden van Rusland in Stavropol, Rusland op 16 juli 2023.

Anadolu Agentschap | Anadolu Agentschap |

De terugtrekking van Rusland uit een cruciaal belangrijke oorlogsovereenkomst die de export van Oekraïens graan over de Zwarte Zee mogelijk maakte, heeft de angst voor de wereldwijde voedselzekerheid opnieuw aangewakkerd. Analisten beschrijven de ondergang van het initiatief als zowel een onvermijdelijke tegenslag als een klap voor de markten.

Uren voor het aflopen van de overeenkomst zei Rusland maandag dat het het Black Sea Grain Initiative niet zou verlengen.

De overeenkomst, die in juli vorig jaar tot stand kwam door bemiddeling van Turkije en de Verenigde Naties na de grootschalige invasie van Oekraïne door Moskou, was een zeldzame diplomatieke doorbraak om een ​​wereldwijde voedselcrisis af te wenden.

“Vandaag is de laatste dag van de graandeal”, zei Kremlin Dmitry Peskov. “Wanneer de respectieve onderdelen ten gunste van Rusland zijn vervuld, zal Rusland terugkeren naar de deal.”

Het Black Sea Grain Initiative is herhaaldelijk in korte stappen verlengd, te midden van toenemende onvrede vanuit Rusland over vermeende beperkingen die de volledige verzending van zijn eigen export van graan en kunstmest beperken.

De Russische president Vladimir Poetin herhaalde deze klachten tijdens een weekendgesprek met de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa. niet was bereikt.

De prijzen van tarwe, maïs en sojabonen stegen allemaal op het nieuws. Tarwefutures stegen maandag met 3% en bereikten een hoogtepunt van 689,25 cent per bushel, het hoogste niveau sinds 28 juni, toen het contract tot 706,25 cent handelde.

De tarweprijzen blijven echter ver onder het piekniveau van 1177,5 cent per bushel dat in mei vorig jaar werd bereikt.

Maïsfutures stegen tot een hoogtepunt van 526,5 cent per bushel, terwijl sojaboonfutures stegen tot een hoogtepunt van 1.388,75 cent per bushel.

Bulkcarriers worden op 10 april 2023 aangemeerd bij de graanterminal van de haven van Odessa, Oekraïne.

Bo Amstrup | Afp |

Simon J. Evenett, een specialist in wereldhandel en een professor economie aan de Universiteit van St. Gallen, zei maandag dat de terugtrekking van Rusland de “coup de grace weerspiegelt van een deal die op zijn laatste benen liep”. Hij haalde VN-scheepvaartgegevens aan waaruit bleek dat de zendingen sinds het begin van het jaar gestaag zijn gedaald.

“De ondergang van de Zwarte Zee-deal is een klap voor de naties die goedkopere Oekraïense tarwe betrekken. Zolang dit niet leidt tot tal van exportverboden, is de ondergang van de deal een [a] kleine storing’, zei Evenett via e-mail.

“In de toekomst gaat het erom of Rusland zijn tarwe-export bewapent”, voegde hij eraan toe. “Tijdens de laatste en huidige oogstcyclus was Rusland ’s werelds grootste leverancier, met een export van ongeveer 45 miljoen ton.”

Evenett zei dat marktdeelnemers het vooruitzicht van Moskou om een ​​verhoging van de exportbelasting op te leggen nauwlettend in de gaten moeten houden, aangezien dit waarschijnlijk de graanprijzen verder zou verhogen en het Kremlin zou helpen zijn militaire campagne in Oekraïne te financieren.

‘Onmisbare rol’ in de mondiale voedselzekerheid

Sinds de ondertekening in juli vorig jaar, zegt de VN dat het Black Sea Grain Initiative het mogelijk heeft gemaakt om meer dan 32 miljoen ton voedsel te exporteren vanuit drie Oekraïense Zwarte Zeehavens – Odessa, Chornomorsk en Pivdennyi, voorheen bekend als Yuzhny – naar 45 landen. wereldwijd.

Het is om deze reden dat VN-secretaris-generaal Antonio Guterres de deal beschreef als een “onmisbare rol” in de wereldwijde voedselzekerheid.

Guterres zei begin juli dat de overeenkomst “moet worden voortgezet” in een tijd waarin conflicten, de klimaatcrisis, energieprijzen en andere factoren de productie en betaalbaarheid van voedsel in de war sturen, terwijl 258 miljoen mensen honger lijden in 58 landen over de hele wereld.

De Russische president Vladimir Poetin ontmoet militairen in het Kremlin in Moskou op 27 juni 2023.

Michail Teresjtsjenko | AFP |

Carlos Mera, hoofd landbouwgrondstoffenmarkten bij de Nederlandse coöperatieve Rabobank, zei maandag dat terwijl beleggers zich schrap zetten voor een annulering, de terugtrekking van Rusland een “klap” was voor de markten.

Mera zei dat het initiatief de prijsstabiliteit had ondersteund en tekorten in ontwikkelingslanden had voorkomen.

“Oekraïne zal nu gedwongen zijn om de meeste van zijn granen en oliezaden via zijn landgrenzen en Donau-havens te exporteren. Dit zal de transportkosten aanzienlijk opdrijven en de winsten van de Oekraïense boeren verder onder druk zetten”, voegde hij eraan toe.

“Het domino-effect hiervan is dat ze volgend seizoen minder kunnen planten, waardoor de aanvoer in de toekomst verder onder druk komt te staan.”

Uiteindelijk zei Mera dat de ontwikkeling betekent dat lage-inkomenslanden in Afrika en het Midden-Oosten waarschijnlijk afhankelijker zullen worden van Russische tarwe – een land dat meer dan 20% van de wereldwijde tarwe-export vertegenwoordigt.

— CNBC’s Ruxandra Iordache bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert