Warren Buffett’s Berkshire Hathaway stemt ermee in om verzekeringsmaatschappij Alleghany te kopen voor $ 11,6 miljard

By Jernst van Waal

Warren Buffett op de jaarlijkse bijeenkomst van Berkshire Hathaway in Los Angeles, Californië. 1 mei 2021.

Gerard Miller | CNBC

Warren Buffett zet stappen.

Berkshire Hathaway zei maandagochtend dat het ermee instemde om verzekeringsmaatschappij Alleghany te kopen voor $ 11,6 miljard, of $ 848,02 per aandeel, in contanten. Het conglomeraat zei dat de deal “een veelvoud vertegenwoordigt van 1,26 keer de boekwaarde van Alleghany op 31 december 2021”, evenals een premie van 16% op de gemiddelde aandelenkoers van Alleghany in de afgelopen 30 dagen. De deal wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar afgerond.

Alleghany-aandelen stegen meer dan 15% in de premarket. Via haar dochterondernemingen is Alleghany betrokken bij een aantal verschillende verzekeringsactiviteiten, waaronder groothandelsspecialiteiten, schadeverzekeringen en herverzekeringen.

“Berkshire wordt het perfecte permanente huis voor Alleghany, een bedrijf dat ik al 60 jaar nauwlettend in de gaten houd”, zei Buffett, voorzitter en CEO van Berkshire, in een verklaring.

Alleghany CEO Joseph Brandon – die eerder leiding gaf aan General Re, dat eigendom was van Berkshire – prees de deal als een “geweldige transactie voor de eigenaren, bedrijven, klanten en werknemers van Alleghany”, en merkte op dat “de waarde van deze transactie de kwaliteit van onze franchises weerspiegelt en is het product van het harde werk, de volharding en de vastberadenheid van het Alleghany-team gedurende tientallen jaren.”

De deal kan sommige aandeelhouders van Berkshire verrassen, aangezien Buffett en zijn rechterhand – vice-voorzitter Charlie Munger – frustratie hebben geuit in hun zoektocht naar een grote overname. In zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders in 2022 zei Buffett dat hij en Munger weinig hebben gevonden dat hen “opwindt” in termen van grote overnames.

Zeker, $ 11,6 miljard is een klein aantal in vergelijking met Berkshire’s enorme geldvoorraad van $ 146,72 miljard eind 2021.

“Dit is de grootste volledige overname van Berkshire in een tijdje, hoewel het bedrag dat wordt uitgegeven ($ 11,6 miljard) relatief klein is en zeker niet het soort ‘olifantendeal’ is waar Buffett herhaaldelijk over heeft gesproken”, zei Adam Crisafulli van Vital Knowledge in een verklaring. een briefje.

De deal van maandag komt nadat de klasse A-aandelen van Berkshire vorige week een recordhoogte bereikten en voor het eerst boven de $ 500.000 sloten.