wanbetaling van obligaties, risico’s voor beleggers

By Jernst van Waal

Het Emerald Bay-woonproject ontwikkeld door China Evergrande in het Tuen Mun-district van de New Territories in Hong Kong, China, op vrijdag 23 juli 2021.

Lam Yik | Bloomberg | Getty Images

China Evergrande heeft “twee hoofdzonden” begaan die hebben geleid tot de schuldencrisis waarmee het nu wordt geconfronteerd – en beleggers zijn “zeker aan het zweten”, aldus een portefeuillebeheerder.

De eerste “zonde” is dat de in geldnood zittende vastgoedgigant te veel geld heeft geleend, zegt Matthews Asia’s hoofd vastrentende waarden, Teresa Kong. Evergrande, de vastgoedontwikkelaar met de grootste schuldenlast ter wereld, heeft meer dan $300 miljard aan schulden.

De tweede is dat het bedrijf ‘dubieuze corporate governance’ heeft.

“Dus als je de twee samen hebt, is het alsof je een echt droog bos hebt en de tondel om echt te ontbranden”, zei Kong, die ook portefeuillemanager is.

De problemen bij Evergrande zijn de afgelopen weken geëscaleerd.

Het bedrijf waarschuwde investeerders twee keer in zoveel weken dat het in gebreke zou kunnen blijven. Op dinsdag zei Evergrande dat het risico loopt op een cross default, wat betekent dat dergelijke risico’s kunnen overslaan naar andere gerelateerde sectoren.

Evergrande zei dinsdag dat de verkoop van onroerend goed deze maand aanzienlijk zou blijven verslechteren, wat bijdraagt ​​​​aan de ernstige cashflowproblemen.

Het bedrijf heeft moeite om contant geld op te halen door verschillende activa te verkopen, maar die hebben nog geen omzet opgeleverd, zei het dinsdag.

Besmettingseffect?

Evergrande is qua omzet het op één na grootste vastgoedbedrijf van China.

Analisten hebben de mogelijkheid van bredere besmetting in de vastgoedsector en grotere financiële systeemrisico’s in China in de gaten gehouden.

Kong waarschuwde dat er “veel hefboomwerking” in het systeem zit. “Daarom is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat er liquiditeit blijft en dat er vertrouwen blijft”, vertelde ze woensdag aan CNBC’s “Squawk Box Asia”.

“Last but not least, zeker is ervoor te zorgen dat er geen sociale onrust meer is, want Evergrande heeft wel een heel diep bereik.”

Evergrande bezit volgens de website van het bedrijf meer dan 1.300 vastgoedprojecten in meer dan 280 steden in China. De afgelopen dagen zijn in verschillende steden in China protesten uitgebroken van boze huizenkopers en investeerders, meldt Reuters.

“Dus ze zijn allemaal voorbij wat betreft hun vermogen om onroerend goed te leveren, en als dat wordt ingekort, kunnen we nog meer problemen zien”, voegde Kong eraan toe.

Buitenlandse investeerders zijn waarschijnlijk de laatste prioriteit

Buitenlandse investeerders die Evergrande-obligaties aanhouden, zijn “zeker aan het zweten”, zei Kong.

De overheid is duidelijk over haar doel om de sociale stabiliteit te handhaven en dat betekent volgens de portefeuillebeheerder dat huizenkopers voorop moeten staan.

“Het eerste dat u wilt doen, is zorgen voor … voldoende vertrouwen … voor liquiditeit zorgen, zodat ze die huizen kunnen leveren aan die mensen die de aanbetalingen hebben gedaan”, zei Kong.

Moeder-en-pop-investeerders zullen waarschijnlijk de tweede prioriteit zijn, zei ze, verwijzend naar minder ervaren particuliere beleggers.

“Terwijl offshore-investeerders, kijk, het zijn institutionele beleggers die deze risico’s eigenlijk zouden moeten begrijpen. Dus ik denk dat veel van deze beleggers zouden moeten kijken naar een soort van wijziging en uitbreiding, wat betekent dat ze misschien een knipbeurt moeten nemen op hun hoofdsom of zien dat hun coupon op een veel later tijdstip wordt betaald”, zei Kong. Een coupon is een jaarlijkse rente die wordt uitbetaald voor een obligatie.

Volgens gegevens van Refinitiv Eikon heeft Evergrande zes obligaties die volgend jaar vervallen en 10 in 2023, van de in totaal 24 obligaties die het heeft uitgegeven. Haar obligaties zijn ook opgenomen in verschillende Aziatische hoogrentende indices.

Evergrande-aandelen zijn dit jaar met bijna 80% gekelderd en de obligaties zijn ook gedaald.