Waarom zijn er gewelddadige rellen uitgebroken in Noord-Ierland?

By Jernst van Waal

Een man loopt langs een gekaapte bus die brandt op The Shankill Road terwijl de protesten voortduren in Belfast, Noord-Ierland, op 7 april 2021.

Jason Cairnduff | Reuters

LONDEN – De spanningen zijn opnieuw uitgebroken in Noord-Ierland, nu Britse en Ierse leiders proberen een al lang bestaande vredesovereenkomst in de regio te behouden.

Geweld heeft de straten van Belfast de afgelopen week geteisterd en tientallen politieagenten zijn gewond geraakt bij aanvallen met benzinebommen, voertuigen en stenen.

De hernieuwde onrust komt nu Ierland en het VK de 23e verjaardag markeerden van het Goede Vrijdag-akkoord – een historische wapenstilstand die een einde maakte aan drie decennia van sektarisch geweld.

Nu zijn de vijandelijkheden tot een hoogtepunt gekomen nu leiders zich haasten om overeenstemming te bereiken over nieuwe handelsregels tussen het VK en de Europese Unie zonder deze overeenkomst te ondermijnen. Het VK – waaronder Noord-Ierland – heeft de EU in 2020 verlaten, terwijl de Republiek Ierland lid blijft van de vakbond.

De Britse en Ierse premiers, evenals Noord-Ierse wetgevers uit de hele politieke kloof, hebben het geweld veroordeeld en opgeroepen tot kalmte.

Wat gebeurt er nu?

Bij de recente rellen in de straten van Belfast kwamen vooral protestantse pro-Britse unionistische groeperingen in botsing met voornamelijk katholieke Ierse republikeinen.

De oorsprong van de protesten is gedeeltelijk toegeschreven aan wrok onder de Britse loyalistische gemeenschap over het Protocol van Noord-Ierland – onderdeel van het verdrag dat het VK de EU zag verlaten.

Het recente besluit van de politie om hoge wetgevers van de Ierse republikeinse partij Sinn Fein niet te vervolgen wegens het overtreden van de regels van Covid, om de begrafenis bij te wonen van spraakmakend voormalig lid van het Ierse Republikeinse leger, Bobby Storey, wordt ook aangehaald als het aansteken van de tondeldoos.

Paramilitaire groeperingen en criminele facties hebben de onvrede aangegrepen om sektarisch geweld aan te wakkeren. Veel van de gearresteerden waren minderjarig, sommigen pas 13 jaar oud, en de Noord-Ierse Kindercommissaris Koulla Yiasouma heeft gezegd dat volwassenen die jonge mensen overhalen om geweld te plegen en vandalisme gelijk staat aan ‘kindermishandeling’.

De voormalige Ierse premier Bertie Ahern vertelde maandag aan CNBC dat de spanningen sinds vorig jaar aan het sudderen waren, maar zei dat vredesverbintenissen van politici aan beide kanten betekenden dat het onwaarschijnlijk was dat het een probleem op de lange termijn zou worden.

Hij uitte echter enige bezorgdheid dat het ‘marsseizoen’, een periode van regelmatige marsen door protestantse groeperingen tussen april en augustus, koortsiger zal zijn in de nasleep van de recente botsingen.

Welke gevolgen heeft de Brexit voor Noord-Ierland?

De Goede Vrijdag-overeenkomst, een paar akkoorden ondertekend op 10 april 1998, maakte een einde aan bijna drie decennia van sektarische conflicten in Noord-Ierland, bekend als The Troubles.

Het feit dat zowel het VK als de Republiek Ierland lid waren van de EU was ook belangrijk en maakte een vervaging van de grenzen tussen de twee mogelijk.

Het vertrek van het VK uit de EU wordt er echter van beschuldigd het Goede Vrijdag-akkoord te ondermijnen. Het schrijft een “Ierse Zeegrens” voor tussen Noord-Ierland en de rest van het VK, of een “harde grens” die Noord-Ierland scheidt van de Republiek Ierland, wat Ierse nationalisten woedend zou maken.

Het Protocol van Noord-Ierland creëert het eerste – een onderscheid tussen Noord-Ierland en de rest van het VK – en het irriteert de unionistische gemeenschap, die zich identificeert als Brits.

Voordat hij de verkiezingen won, zwoer de Britse premier Boris Johnson dat geen enkele regering van hem zou instemmen met een deal met de EU die een douanegrens voor handel over de Ierse Zee zag. Hij kwam echter binnen enkele weken na zijn aantreden af ​​van die belofte, waardoor vakbondsleden het gevoel hadden dat ze rechteloos waren en verraden door Londen.

BELFAST, NOORD-IERLAND – APRIL 07: Nationalisten en loyalisten komen in opstand tegen elkaar bij de Peace Wall-interfacepoorten die de twee gemeenschappen op 7 april 2021 in Belfast, Noord-Ierland verdelen.

Charles McQuillan / Getty Images

De leiders van het VK en de EU gaan door met het afronden van de toepassing van handelsregels onder het Protocol van Noord-Ierland, hoewel de Financial Times zondag meldde dat beide partijen optimistisch waren over de vooruitgang.

Ondanks het feit dat het nog niet volledig is geïmplementeerd, werden goederen die Noord-Ierland binnenkwamen in januari voor het eerst onderworpen aan EU-douanecontroles.

Ahern suggereerde dat Britse en Europese wetgevers een akkoord zullen bereiken over de grenskwestie, die tot verstoring van de handel en de toeleveringsketen heeft geleid, maar dat is misschien niet genoeg om de geest op korte termijn weer in de fles te krijgen.

“De vraag van een miljoen dollar is: ‘Zal dat op zichzelf de perceptie wegnemen die nu in loyalisten zit ingebakken dat er nog steeds een grens is langs de Ierse Zee, dat er een mystieke lijn langs de Ierse Zee is?’ Dat is het beetje dat me zorgen baart, ‘zei Ahern.

Hoe zal de vrede worden hersteld?

Een van de gemeenschappelijke instellingen die in het Goede Vrijdag-akkoord waren verankerd, was de Brits-Ierse Intergouvernementele Conferentie. Ahern benadrukte echter dat de groep niet is bijeengekomen sinds de regeringen van Johnson en de Ierse premier Micheal Martin aantrad.

“Ik zie zowel de regering (in Ierland) als de regering van het VK zeggen dat we het Goede Vrijdag-akkoord moeten uitvoeren … Maar het enige mechanisme in de overeenkomst waarvoor ze allebei verantwoordelijk zijn, is de Brits-Ierse Intergouvernementele Conferentie, en ze hebben elkaar niet ontmoet sinds een van beide regeringen is gekozen, “zei hij.

Britse en Europese leiders proberen nu een manier te vinden om het protocol uit te voeren dat beide zijden van de sektarische kloof in Noord-Ierland kalmeert.

BELFAST – Leden van de geestelijkheid bij de vredesmuur op Lanark Way in Belfast na een oecumenische dienst als reactie op de recente rellen en geweld in de stad

Brian Lawless / PA-afbeeldingen via Getty Images

DBRS Morningstar, een wereldwijd kredietbeoordelingsbureau, zei dat koelere hoofden waarschijnlijk zullen zegevieren, maar het is onwaarschijnlijk dat het Ierse protocol fundamenteel wordt herzien, aangezien het het enige beschikbare alternatief is voor een harde grens over het eiland Ierland.

“Een tijdelijke verlenging van de vrijstellingen van controles na de Brexit is waarschijnlijk en kan tijd opleveren. Er zullen echter permanente oplossingen moeten worden gevonden die de handelsfrictie langs de Ierse Zee verminderen of elimineren zonder de interne markt van de EU in gevaar te brengen”, aldus Jason Graffan en Nichola. Zei James in een recente notitie.

“Als deze uitdagingen niet worden aangepakt of als de betrekkingen slecht worden beheerd, zullen de langdurige veiligheidsrisico’s voor het eiland Ierland blijven bestaan.”