FINANCIEEL.com

Waarom Tesla-investeerders zich zorgen moeten maken over de groeiende ondernemingen van Elon Musk

Waarom Tesla-investeerders zich zorgen moeten maken over de groeiende ondernemingen van Elon Musk

Elon Musk, CEO van Tesla, en zijn veiligheidsdetail vertrekken op 27 januari 2023 vanuit het lokale kantoor van het bedrijf in Washington.

Jonathan Ernst | Reuters

De verschillende ondernemingen van Elon Musk en de onderlinge relaties worden steeds meer onder de loep genomen naarmate de CEO van Tesla steeds meer aan zijn bord toevoegt.

Tijdens Tesla’s tweede kwartaalwinstoproep op woensdag vroeg Truist-analist William Stein Musk naar nog een andere technische onderneming die hij onlangs was gestart en opgenomen in Nevada: xAI. Musk zei onlangs dat de kunstmatige intelligentie-startup op een dag wil concurreren met Google Bard of OpenAI’s ChatGPT, en is van plan om samen te werken met Tesla op het gebied van software en silicium.

Stein vroeg hem: “Voor investeerders die denken dat er nogal wat waarde zit in de AI-functies en -producten van Tesla, kan het zorgwekkend zijn om te zien dat je een andere onderneming nastreeft waar AI de focus is. Kun je vertellen hoe xAI elkaar zou kunnen overlappen, misschien kan concurreren met Tesla of op andere manieren misschien de waarde vergroot van wat Tesla doet?”

Musk beweerde dat xAI en zijn focus op kunstmatige algemene intelligentie enige waarde zouden opleveren voor Tesla, en sprak over rekrutering als voorbeeld.

“Er waren slechts enkele van ’s werelds beste AI-ingenieurs en wetenschappers die bereid waren om zich bij een startup aan te sluiten, maar ze waren niet bereid om zich aan te sluiten bij een groot, relatief gevestigd bedrijf als Tesla.” Hij voegde eraan toe: “Dus ik had zoiets van, oké, het is beter dat ik een startup run dan dat ze ergens anders gaan werken. Dat is een beetje het ontstaan ​​​​van xAI.”

Naast het xAI-voorbeeld zei hij dat hij alleen een topingenieur materiaalkunde weg kon lokken van zijn baan bij Appel door te beloven dat de ingenieur gelijktijdig voor SpaceX en Tesla zou kunnen werken. De ingenieur in kwestie, Charles Kuehmann, kwam eind 2015 bij Tesla en heeft nu de titel van Vice President van SpaceX en Tesla Materials Engineering, en rapporteert rechtstreeks aan de CEO.

De kwestie van Musk en zijn meerdere ondernemingen kwam eerder deze maand ook ter sprake, toen senator Elizabeth Warren, D-Mass., er bij de Securities and Exchange Commission op aandrong haar Twitter-banden en gerelateerde corporate governance-kwesties te onderzoeken.

Musk leidde vorig jaar een buy-out van $ 44 miljard van het socialemediabedrijf en benoemde zichzelf daar tijdelijk tot CEO. Hij is nu de controlerende aandeelhouder, CTO en uitvoerend voorzitter van Twitter, terwijl hij de rol van CEO bekleedt, zowel bij Tesla als bij zijn ruimtevaart- en defensiebedrijf SpaceX. Hij is ook de oprichter en financier van de brain-computer interface startup Neuralink en tunneling venture The Boring Co.

Tesla is het enige beursgenoteerde bedrijf onder het stel. En het heeft de aandeelhouders nooit precies bekendgemaakt hoeveel talent, tijd en geld het heeft besteed aan het helpen van Musk bij zijn andere ondernemingen, of waarom het sturen van mensen naar Twitter een redelijk gebruik van Tesla-middelen zou inhouden. Musk schakelde eerder Tesla-, SpaceX- en The Boring Co.-medewerkers in om hem te helpen bij zijn Twitter-overname, zoals CNBC meldde.

Ten minste één senior Tesla-medewerker is overgestapt naar Musk’s X Corp., het moederbedrijf van Twitter. Dat blijkt uit gerechtelijke dossiers Dhruv Batura, die sinds eind 2013 bij Tesla werkte en daar Senior Manager Business Operations Finance was, is nu senior director of finance bij X Corp. Batura plaatste vacatures voor X Corp. op Twitter op de dag van Tesla’s inkomstenrapport over het tweede kwartaal.

In een proxy-aanvraag van mei 2023 heeft Tesla enkele details bekendgemaakt over zijn transacties met verbonden partijen. Onder deze onthulde Tesla dat “Twitter partij is bij bepaalde commerciële en ondersteuningsovereenkomsten met Tesla. Volgens deze overeenkomsten heeft Twitter kosten gemaakt van in totaal ongeveer $ 1,0 miljoen in 2022 en $ 0,4 miljoen in 2023 tot en met februari.” Tesla heeft niet gezegd wat Twitter precies van het bedrijf koopt.

Risico’s zijn onder meer gebrek aan focus, burn-out van werknemers

Volgens Randall S. Peterson, professor in organisatiegedrag aan de London School of Economics, “geeft Musk een ingewikkeld argument door te zeggen: ‘Ik help Tesla door te voorkomen dat deze geweldige mensen zich aansluiten bij een concurrent.’ Het is een tegenfeit dat je nooit echt kunt testen of aanvechten in een onderzoek.”

De meeste startups mislukken, merkte Peterson op, en mensen die startups willen creëren, zullen zich waarschijnlijk niet aansluiten bij de directe concurrenten van Tesla in de auto-industrie.

Peterson zei dat de vele ondernemingen van Musk risico’s kunnen opleveren voor Tesla, en aandeelhouders zouden meer details moeten zoeken.

“Het is moeilijk om je te concentreren op en uit te blinken in één ding als je meerdere bedrijven leidt”, zei Peterson. “Dat is een risico rond de CEO zelf. Zouden de aandeelhouders van de meeste bedrijven tolereren dat hun CEO meerdere andere bedrijven tegelijkertijd leidt? Het antwoord daarop is waarschijnlijk nee. Dus dat roept de vraag op wat het bestuur van Tesla doet, of ze onafhankelijk zijn op welk niveau dan ook, of zo gecharmeerd zijn van Musk dat ze niet alleen zijn ongebruikelijke manier van werken tolereren, maar mogelijk belangrijke fundamentele problemen over het hoofd zien zolang het geld maar blijft komen.”

Raden van bestuur bij bedrijven die in een crisis zijn beland, zoals Enron en Royal Bank of Scotland, slaagden er niet in hun CEO’s in toom te houden, ondanks tekenen van problemen gedurende vele kwartalen, merkte hij op.

Een ander risico, zei Peterson, is dat de werknemers van Musk de druk voelen om tegelijkertijd aan veel projecten tegelijk voor hem te werken, buiten Tesla om. In een zoektocht om hem een ​​plezier te doen of nieuwe werkervaring op te doen, kunnen ze niet herstellen van hun werk en opbranden. Burn-out, zei hij, kan leiden tot een hoog verloop of slechte prestaties.

Ten slotte, merkte de professor op, creëert Musk mogelijk afleidingen die de focus van zijn werknemers belemmeren, zelfs als het zijn bedoeling is om kruisbestuiving tussen zijn bedrijven te bewerkstelligen.

“Je moet supergefocust zijn om ergens de beste in te zijn, zowel als individu als als bedrijf. Dat is de reden dat we een trend hebben gezien van conglomeraten die groot waren in de jaren 70 naar bedrijven die vandaag meer gefocust zijn”, zei de professor.

Toch lijkt Musk te verdubbelen op onbeschaamde samenwerkingen tussen bedrijven in zijn groeiende imperium.

Tijdens de oproep van woensdag werd hem gevraagd om een ​​update te geven over de voortgang van Tesla bij de ontwikkeling van een mensachtige robot genaamd Optimus. Hij werd futuristisch en zei dat Tesla op een dag zou kunnen samenwerken met Neuralink om robotachtige, prothetische armen en benen te maken om geamputeerden te helpen terug te keren naar volledige mobiliteit of behendigheid.

— Rohan Goswami van CNBC heeft verslag uitgebracht.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert