Waarom psychologen zeggen dat ‘positief ouderschap’ de beste stijl is om zelfverzekerde, succesvolle kinderen op te voeden

By Jernst van Waal

Tegenwoordig is er geen gebrek aan opvoedingsstijlen. Maar na meer dan 20 jaar met duizenden gezinnen te hebben gewerkt, vond ik positief ouderschap een van de meest effectieve – en mijn persoonlijke favoriet.

In tegenstelling tot autoritair ouderschap, dat hoge verwachtingen stelt aan kinderen met weinig reactievermogen, of niet-betrokken ouderschap, waar er weinig koestering of begeleiding is, is positief ouderschap een op empathie gebaseerde benadering die technieken omvat zoals lof en vastberaden mededogen – in plaats van schreeuwen, vijandigheid, shaming of het benutten van beloningen.

Studies hebben zelfs aangetoond dat wanneer ouders hun toevlucht nemen tot constant schreeuwen of zeuren, ze zich meestal gefrustreerd, boos en daarna schuldig voelen. De kinderen kunnen op hun beurt ook gefrustreerd en boos zijn en zich blijven misdragen.

Uiteindelijk verandert er heel weinig en zal de cyclus zich waarschijnlijk herhalen.

Wat is positief ouderschap?

Positief ouderschap is geen nieuw kader. Het bestaat al sinds de jaren twintig (toen nog ‘positieve discipline’ genoemd), maar nam echt een vlucht in de jaren negentig toen de invloedrijke Amerikaanse psycholoog Martin Seligman het veld van de positieve psychologie populair maakte.

Ouders die positief ouderschap toepassen, gebruiken geen harde straffen om problematisch gedrag te corrigeren. In plaats daarvan vervullen ze proactief de emotionele behoeften van hun kinderen door middel van positieve interacties.

Als ik het vroeg oefen, heb ik gezien dat het zelfs kan helpen om slecht gedrag te voorkomen.

Belangrijkste kenmerken van positief ouderschap

Amy McCready | CNBC Make It

Volgens Caley Arzamarski, een voorstander van positief ouderschap en psycholoog die gespecialiseerd is in kindertherapie, moedigt positief ouderschap ouders in wezen aan om “kinderen te betrappen die goed zijn” en meer positieve feedback te geven, in plaats van zich altijd te concentreren op slecht gedrag.

Waarom psychologen positief ouderschap ondersteunen

Sommige ouders maken zich zorgen dat positief ouderschap te luchtig is, met het argument dat kinderen niet zullen leren om negatieve emoties te interpreteren en erop te reageren als ouders hen niet helpen om het te zien, wat hen later in het leven misschien niet goed van pas komt.

Psychologen hebben echter ontdekt dat positief ouderschap het zelfvertrouwen van kinderen kan bevorderen en hen de tools kan bieden die nodig zijn om goede keuzes te maken. Het voedt ook hun zelfrespect, creativiteit, geloof in de toekomst en het vermogen om met anderen om te gaan.

Natuurlijk is geen enkele ouder perfect. Karin Coifman, een psycholoog aan de Kent State University die het belang van emoties bestudeert, erkent dat het constant projecteren van positiviteit onrealistisch is, vooral bij uitdagende kinderen.

Op een gegeven moment “word je overweldigd” en moet je “je zorgen uiten”, zegt ze. “En dat is ook goed.”

Positief ouderschap oefenen?

1. Breng een-op-een tijd samen door

Regelmatig quality time met uw kinderen doorbrengen en goed gedrag modelleren, is verreweg het beste wat u kunt doen om hen te helpen zelfvertrouwen en gezonde relaties te ontwikkelen.

Kinderen zijn vastbesloten om positieve aandacht en emotionele verbinding nodig te hebben. Als ze het niet ontvangen, zoeken ze het op een negatieve manier op, en ouders worden geconfronteerd met machtsstrijd, gezeur en meltdowns.

Het kost slechts 10 tot 15 minuten individuele tijd per dag om verbeteringen te zien. Genieten van momenten van verbinding zal je ook helpen een diepere en meer betekenisvolle relatie te creëren.

2. Stel ‘wanneer-dan’-regels in

Het stellen van duidelijke verwachtingen is een kernaspect van positief ouderschap. Ik raad aan om de “wanneer-dan”-methode te gebruiken om beter gedrag aan te moedigen tijdens de meest uitdagende momenten van de dag van uw kind.

Leg je kind uit dat wanneer het vervelende deel van een gevreesde taak is voltooid, er leukere dingen kunnen gebeuren. Ze kunnen bijvoorbeeld hun iPad gebruiken of buiten spelen na hun ochtendroutine – tanden poetsen, aankleden, ontbijten – als er genoeg tijd is voordat de bus arriveert.

Houd je aan deze gewoonte en je kinderen zullen snel leren om zelfstandig door de routine te gaan. Geen gezeur nodig.

3. Zeg nee tegen beloningen

Studies hebben aangetoond dat kinderen die vaak worden beloond, waarschijnlijk hun interesse verliezen in de activiteit waarvoor ze worden beloond, of het nu gaat om muziekoefening of leuk spelen met een broer of zus. Ze raken meer geïnteresseerd in de beloningen, wat betekent dat je misschien de beloningen moet bijhouden om dezelfde kwaliteit van gedrag te behouden.

Het gebruik van woorden is een betere manier om kinderen aan te moedigen. Maar vermijd zinnen die verwijzen naar hun karakter of persoonlijkheid, zoals “Je bent de beste speler van het team!” of “Je bent zo slim!”

Prijs in plaats daarvan de specifieke handeling. Als je kind zich bijvoorbeeld zorgen maakt over iemand die verdrietig lijkt, wijs dan op wat hij goed heeft gedaan: ‘Het was heel aardig van je om te vragen of je vriend in orde is.’ Benadruk hoe de ander zijn vriendelijke gebaar heeft gewaardeerd.

4. Zeg ja tegen passende consequenties

Wanneer een kind zich begint te gedragen, kan het afdwingen van natuurlijke gevolgen slechte keuzes veranderen in leermogelijkheden.

Zorg ervoor dat:

  • Het gevolg is eerlijk en respectvol
  • Het kind is in staat om de consequentie te dragen
  • Je introduceert de consequentie van tevoren (hierdoor voelt het minder als een straf)

Als uw kind bijvoorbeeld weigert regenlaarzen aan te trekken op een regenachtige ochtend, leg dan het natuurlijke gevolg uit: hun sokken worden doorweekt en hun voeten zullen de hele dag onaangenaam nat aanvoelen.

Hierdoor kan uw kind kiezen of het wel of geen laarzen wil dragen – en zelf leren wat de juiste beslissing is.

5. Focus op wat je kunt controleren

Je hebt niet altijd controle over het gedrag van je kind, maar je kunt wel je reacties beheersen. Deze mentaliteit kan kinderen helpen verantwoordelijkheden op zich te nemen waar ze anders over zouden zeuren, zoals het opruimen van hun lunchtrommel.

Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Ik voeg graag een leuk tussendoortje toe aan je schoollunch, zolang je broodtrommel maar geleegd en schoongemaakt is.” Help ze vervolgens manieren te vinden om hun verantwoordelijkheid te onthouden en door te gaan – misschien met visuele aanwijzingen zoals een plakbriefje of een plek in de keuken die is aangewezen voor hun lunchbox.

Positief ouderschap heeft alles te maken met het bevorderen van respectvolle relaties die zijn gebaseerd op duidelijke verwachtingen. Wanneer kinderen een sterke band met hun ouders voelen, is de kans groter dat ze zich gepast gedragen en opgroeien tot veerkrachtige, zelfverzekerde, zorgzame en verantwoordelijke volwassenen.

Amy McCready is een opvoedingsexpert, oprichter van Positieve opvoedingsoplossingen en auteur van twee bestsellers: “Als ik je nog een keer moet vertellen: het revolutionaire programma dat je kinderen laat luisteren zonder te zeuren, eraan te herinneren of te schreeuwen” en “The Me, Me, Me Epidemic: een stapsgewijze handleiding voor het opvoeden van capabele, dankbare kinderen in een wereld met veel rechten.”

Mis niet: