Waarom Kevin O’Leary geen erfenis nalaat voor zijn kinderen

By Jernst van Waal

Van investeringsicoon Warren Buffett tot Hollywood-superster Daniel Craig, beroemdheden hebben de afgelopen maanden de krantenkoppen gehaald door te onthullen dat ze niet van plan zijn hun enorme fortuin aan hun kinderen over te laten.

Kevin O’Leary, voorzitter van O’Shares ETF’s en rechter in de nieuwe show “Money Court” van CNBC, deelt een vergelijkbare afkeer van erfenissen. O’Leary is zelfs niet van plan om zijn kinderen een erfenis na te laten, vertelt hij aan CNBC Make It. In plaats daarvan gebruikte hij zijn rijkdom om een ​​trust op te richten om voor zijn gezin te zorgen – maar slechts tot op zekere hoogte.

Toen hij zijn eerste substantiële som geld verdiende: “Ik ging zitten met de estate planners en bouwde een generatievertrouwen op dat voorziet in elk kind in mijn familie vanaf de geboorte tot de laatste dag van de universiteit en daarna nul”, zegt O’Leary.

O’Leary zegt dat hij ervoor koos om dit te doen uit een verlangen om zijn kinderen niet te “vervloeken” door hun behoefte om hard te werken en hun eigen carrièresucces te vinden weg te nemen.

“Geen gratis lunch, het is gewoon verkeerd om te doen”, zegt O’Leary. “Je vervloekt een kind als je hun leven op het spel zet. Maar dat betekent niet dat je ze niet kunt helpen. En luister, als [my son] ooit een kind heeft gehad, zal dat vertrouwen voor dat kind zorgen vanaf de geboorte tot de laatste dag van de universiteit.”

O’Leary zegt dat hij de waarde van hard werken heeft geleerd van zijn moeder, die hem vertelde dat ze hem niet langer financieel zou ondersteunen als hij eenmaal was afgestudeerd.

“Ze haatte het recht. Ze dacht dat als je het zo zou maken dat als… [kids] niet hoefden te werken, zouden ze ook niet werken,’ zegt O’Leary. ‘En ik denk dat ze gelijk heeft. Veel mensen kennen tegenwoordig voorbeelden van rijke, verwende kinderen die er niets om geven om een ​​carrière na te streven en geen reden hebben om dat te doen omdat hun leven volledig is ontmoedigd.”

Mis de nieuwe CNBC-serie Money Court met Kevin O’Leary Wednesdays niet om 10P ET.

Meld u nu aan: Word slimmer over uw geld en carrière met onze wekelijkse nieuwsbrief

Mis niet: Behavioural finance-expert over FOMO-beleggen: ‘dat laat een belegger echt ontsporen’