FINANCIEEL.com

Waarom het Amerikaanse Rode Kruis geld verdient met gedoneerd bloed

Waarom het Amerikaanse Rode Kruis geld verdient met gedoneerd bloed

Het Amerikaanse Rode Kruis wordt al lang gezien als het universele symbool van humanitaire dienstverlening – en het is een dure operatie.

Volgens de jaarrekening genereerde het Amerikaanse Rode Kruis in 2022 ruim 3,2 miljard dollar aan bedrijfsopbrengsten en gaf het datzelfde jaar iets meer dan 3 miljard dollar aan uitgaven uit.

Bijdragen vormen slechts ongeveer een derde van de omzet van de organisatie.

“Het is echt een soort liefdadigheidsinstelling bij uitstek”, aldus Jake Johnston, senior onderzoeksmedewerker bij het Center for Economic and Policy Research. ‘Als het Witte Huis geld begint in te zamelen, als de grote bedrijven, de NFL en Hollywood-sterren geld inzamelen voor de nasleep van een ramp, is dat hoogstwaarschijnlijk gericht op het Amerikaanse Rode Kruis.’

Maar het grootste deel van de omzet, iets meer dan 1,8 miljard dollar, komt uit wat de financiële overzichten ‘biomedische diensten’ noemen.

“Het Amerikaanse Rode Kruis verzamelt in wezen bloed van donoren en verkoopt dat bloed vervolgens, als onderdeel van de manier waarop het inkomsten genereert om de kosten te dekken, aan ongeveer 2.500 ziekenhuizen en medische faciliteiten in het hele land”, zegt Laurie Styron, CEO en uitvoerend directeur van CharityWatch .

Toen CNBC informeerde naar de prijzen van deze producten, antwoordde het Amerikaanse Rode Kruis dat “prijzen voor een eenheid rode bloedcellen eigendomsinformatie zijn. De prijzen worden bepaald door aankoopvolumes per bloedgroep, serviceniveaus en leveringsvereisten, evenals door andere afspraken gemaakt met een ziekenhuis.”

Het Amerikaanse Rode Kruis verduidelijkte verder dat het “geen kosten in rekening brengt voor het bloed zelf”, maar “door ziekenhuizen en transfusiecentra wordt vergoed voor de kosten die verband houden met het verstrekken van bloedproducten”.

Volgens de financiële overzichten wordt het grootste deel van de bedrijfskosten van het Amerikaanse Rode Kruis, iets meer dan 2 miljard dollar, ook besteed aan het inzamelen van bloed. Dat is ongeveer 139 miljoen dollar meer dan de inkomsten uit de verkoop van bloed.

Michael Thatcher, CEO van Charity Navigator, zei: “Bloed afnemen is eigenlijk een medische interventie die een bepaald niveau van certificering vereist door de mensen die dat werk doen, het behoud van dat bloed, het zorgen dat het schoon blijft en het naar al deze plaatsen brengen. Dat kost allemaal geld.”

Kijk de video hierboven om te zien hoe het Amerikaanse Rode Kruis zijn miljarden verdient en uitgeeft.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert