Waarom deze ‘Stranger Things’-ster jaren wachtte op zijn eerste grote uitspatting

By Jernst van Waal

“Stranger Things”-ster Caleb McLaughlin is een begrip sinds de show voor het eerst in première ging in 2016. Maar het was pas onlangs dat de 20-jarige zijn eerste grote aankoop deed met zijn Netflix-inkomsten.

McLaughlin vertelt CNBC Make It dat hij de eerste jaren na de release van de show voorzichtig was om niet te veel geld uit te geven. De acteur, die naar verluidt $ 250.000 per aflevering verdient, zegt dat zijn ouders hem fiscale verantwoordelijkheid hebben bijgebracht en zegt dat ze hem hebben geholpen de impuls om onnodig geld uit te geven, te beteugelen.

“Ik had altijd het gevoel dat ik een slimme manier van denken had. Mijn ouders hebben altijd gezorgd”, zegt hij. “Ze zeggen: ‘Dit is jouw geld, je kunt het uitgeven zoals je het wilt uitgeven, maar als je ouders willen we je leren over budgetteren en niet uitgeven alleen omdat het kan.'”

Hij zegt dat hij aparte rekeningen bijhoudt voor zijn dagelijkse uitgaven in plaats van geld dat hij wil besteden aan reizen of andere aankopen, maar dat hij ‘nooit echt gaf om uitspattingen’.

“Ik zou nooit alleen maar naar mijn rekening kijken en zeggen ‘oh, ik heb nu veel geld te besteden'”, zegt hij tegen Make It. “Ik ga er niet echt op uit om dingen voor mezelf te kopen die ik echt wil. Ik koop dingen die ik nodig heb.”

Het is iets waar McLaughlin, die momenteel samenwerkt met het bankplatform Step on a financial literacy-initiatief, al mee had geoefend voordat hij in ‘Stranger Things’ werd gecast. Toen hij 10 jaar oud was, speelde hij Simba in “The Lion King” op Broadway.

“Ik was 10 jaar oud en verdiende geld dat een volwassene zou doen, weet je? Ik had zoiets van ‘Oh, kan ik gewoon pizza halen? Of kan ik meer krijgen, zoals twee plakjes pizza? Of kan ik meer videogames krijgen? Kan ik een PS3 kopen?'”, zegt hij. “Ik kocht dingen die kinderen wilden, maar ik heb nooit een grote aankoop gedaan.”

Inderdaad, McLaughlin zegt dat hij zijn eerste belangrijke aankoop pas vorig jaar deed, nadat seizoen 3 van Stranger Things al was uitgezonden. Hij kocht een Tesla Model X voor zichzelf, die te koop is vanaf $ 106.590.

“Toen ik mijn rijbewijs had, dacht ik ‘ik heb een auto nodig’, dus ik kocht een auto”, zegt hij. “Dat was logisch voor die tijd.”

Hoewel de financiële tips die hij als kind ontving eenvoudig waren – volwassenen zouden hem vertellen ijverig te zijn om geld opzij te zetten in zijn spaargeld – naarmate hij ouder werd, is het advies veranderd.

“Er is meer een gesprek over beleggen”, zegt hij, eraan toevoegend dat hij heeft geleerd over NFT’s en de restaurantindustrie. “Maar er is nog zoveel dat ik moet leren.”

Meld u nu aan: Word slimmer over uw geld en carrière met onze wekelijkse nieuwsbrief

Mis niet: James Bond-acteur Daniel Craig zegt dat zijn kinderen zijn fortuin van miljoenen dollars niet zullen ontvangen