Waarom de oprichtster van We Are Knitters zich in staat voelde om haar baan als bedrijf op te zeggen

By Jernst van Waal

Pepita Marin, medeoprichter van We Are Knitters.

Wij zijn breiers

Meer dan tien jaar geleden heeft Pepita Marin haar baan bij accountantskantoor PwC opgezegd om zich te concentreren op haar jonge online brei-detailhandel.

Het bedrijf, We Are Knitters genaamd, draait nu bijna 20 miljoen euro ($ 23,8 miljoen) per jaar om.

Marin was medeoprichter van We Are Knitters met haar collega bij PwC, Alberto Bravo. Ze verliet haar baan bij auditing nadat het paar een subsidie ​​van 10.000 euro had gewonnen voor hun zakelijke pitch in een wedstrijd voor ondernemers, gerund door een universiteit in Spanje.

Marin vertelde CNBC via e-mail dat ze haar baan bij het bedrijf kon verlaten omdat ze voelde dat de “kans reëel was” bij We Are Knitters.

“Ik wist dat ik op een dag mijn (eigen) baas zou worden,” zei Marin, hoewel ze weliswaar dacht dat ze ouder zou zijn als het gebeurde, maar ze vond dat ze de gelegenheid moest aangrijpen toen het zich aandiende.

Marin zei ook dat ze “altijd dankbaar” zou zijn voor het feit dat ze bij haar ouders kon wonen terwijl ze geen geld verdiende en probeerde het bedrijf van de grond te krijgen, en erkende dat “niet iedereen dat kan”.

Maar zelfs met de vrijheid die het zijn van een CEO haar heeft gegeven, erkende Marin dat ze altijd verantwoording af zou moeten leggen aan iemand, of dat nu een investeerder, een zakenpartner of haar werknemers is. Aan de positieve kant heeft het leiden van haar eigen bedrijf Marin echter in staat gesteld haar werk en privéleven met elkaar in evenwicht te brengen “zonder toestemming te vragen.”

Marin zei dat mensen ervan uitgaan dat haar vorige baan als auditing bij PwC niets te maken zou hebben met het starten van een online breiwinkel. Maar ze zei dat de ervaring “super, super handig om te beginnen” was, in termen van het beheren van de financiële kant van het bedrijf en het omgaan met banken.

Als Marin één advies zou moeten geven aan beginnende ondernemers, dan zou het zijn “doe het niet alleen, want de reis is lang.”

“De reis is niet gemakkelijk en het is erg goed om iemand (daar) te hebben om de successen te delen”, voegde ze eraan toe.

Pandemische hausse in ambachten

Het idee van Marin en Bravo voor We Are Knitters is ontstaan ​​tijdens een reis om een ​​collega in New York te bezoeken, toen ze een ‘cool hipstermeisje in de metro zagen breien’, herinnert ze zich.

Ze wisten geen van beiden wel eens hoe ze moesten breien, zei ze, dus besloot ze het uit nieuwsgierigheid te proberen. Marin zei dat ze het zowel ontspannend als lonend vond om iets met haar eigen handen te creëren.

En een mede-oprichter zijn die niet per se een bestaande passie heeft voor het product dat wordt verkocht, kan echt nuttig zijn, zei ze, omdat het een “klein beetje afstand” mogelijk maakt om je op het eigenlijke bedrijf te concentreren.

Ze merkten dat deze trend in Europa nog niet van de grond was gekomen en zagen dus een zakelijke mogelijkheid om een ​​hobby nieuw leven in te blazen die in Spanje nog steeds als “ouderwets” werd beschouwd.

Ze liepen dus ruim voor op de heropleving die ambachten, zoals breien, de afgelopen jaren hebben gezien en de groei in populariteit onder jongeren.

Uit onderzoek door de Britse liefdadigheidsinstelling de Crafts Council, gepubliceerd in juni maar voornamelijk uitgevoerd voorafgaand aan de coronaviruspandemie, bleek dat 73% van de Engelse bevolking in 2020 handwerk kocht, tegen 17% in 2006. Het ontdekte ook dat het aandeel mensen onder de 35 jaar dat iets koopt ambachten waren in die tijd gestegen van 17% naar 32%.

En ambachten hebben een nog grotere hausse gekend tijdens de pandemie, omdat mensen gedwongen werden om veel meer tijd thuis door te brengen vanwege beperkingen op het gebied van de volksgezondheid.

De Britse ambachtelijke detailhandelaar Hobbycraft zag zijn online like-for-like-verkoop met 200% stijgen tijdens de eerste nationale lockdown in Groot-Brittannië.

In de VS verdubbelde de onlineverkoop voor ambachtelijke detailhandelaar Michaels in het derde kwartaal van 2020, vergeleken met het voorgaande jaar, en de totale verkoop steeg met 15% op jaarbasis tot $ 1,4 miljard.

We Are Knitters verkoopt voornamelijk breipakketten en is volledig online, in tegenstelling tot sommige traditionele ambachtelijke retailers. Het werd dus niet gedwongen om fysieke winkels te sluiten toen de coronaviruspandemie leidde tot de introductie van volksgezondheidsbeperkingen over de hele wereld.

Het bedrijf heeft eigenlijk “veel groei” doorgemaakt sinds het begin van de pandemie, zei Marin, waarbij mensen het “therapeutisch” vonden om tijd te besteden aan hobby’s zoals breien tijdens lockdown. Inderdaad, We Are Knitters zag de omzet in 2020 alleen al in het VK met meer dan 300% stijgen in vergelijking met het voorgaande jaar.

Marin zei dat het bedrijf zelfs groei heeft gezien in Spanje, waar het bedrijf is gevestigd, maar voorheen niet een van de grote markten was, aangezien mensen minder tijd binnen doorbrengen vanwege het warmere weer. Maar Spanje had een van Europa’s strengste lockdowns, wat duidelijk meer mensen ertoe aanzette om “indoor” hobby’s te beginnen, zoals breien.