FINANCIEEL.com

Waardeaandelen of waardeval?

Waardeaandelen of waardeval?

Een cameraman maakt videobeelden van een aandelenindexbord waarop de Zuid-Koreaanse referentie-aandelenindex (L) te zien is na een ceremonie ter ere van de nieuwjaarsopening van de Zuid-Koreaanse aandelenmarkt op de Korea Exchange in Seoul op 2 januari 2023. (Foto door Jung Yeon -je / AFP) (Foto door JUNG YEON-JE/AFP via Getty Images)

Jung Yeon-je | Afp |

Ondanks dat de Zuid-Koreaanse aandelenmarkt de op drie na grootste economie van Azië huisvest, wordt deze door analisten vaak als ondergewaardeerd beschouwd, wat leidt tot wat soms de ‘Korea-korting’ wordt genoemd.

Uit gegevens van de Korea Exchange bleek dat de Kospi De referentie-index als geheel heeft een koers-boekwaardeverhouding van 0,92 en de koers-winstverhouding bedroeg 18,93. Een koers-boekwaardeverhouding meet of de aandelenkoers van een bedrijf ondergewaardeerd is, waarbij een getal lager dan 1 aangeeft dat het aandeel mogelijk onder de reële waarde ligt.

De ‘Korea-korting’ verwijst naar de neiging van beleggers om Zuid-Koreaanse effecten een lagere waardering te geven of een hogere risicopremie te dragen, legt Vikas Pershad, portefeuillemanager voor Aziatische aandelen, uit.

Voor beleggers die het idee onderschrijven dat prijzen richting reële waarde zullen bewegen, zou een ondergewaardeerde markt een geweldige investeringsmogelijkheid kunnen zijn.

Maar het kan complexer zijn dan dat.

Als aandelen ondergewaardeerd blijven, zou wat voor beleggers een waardeaankoop lijkt, snel kunnen uitmonden in een zogenaamde waardeval – waarbij beleggers iets kopen dat relatief goedkoop lijkt, alleen maar om de aandelenkoers te laten blijven dalen of stagneren. .

Dus waarom is er de “Korea-korting”?

Daar zijn een aantal redenen voor, aldus Jiang Zhang, hoofd aandelen bij investeringsmaatschappij First Plus Asset Management. Ze omvatten geopolitieke risico’s waarbij Noord-Korea betrokken is, corporate governance, beperkte deelname van buitenlandse investeerders en vooral het management of de bedrijfsstructuur van het bedrijf, vertelde hij aan CNBC.

Chaebol-uitdaging

In Zuid-Korea zijn de meeste zwaargewichten op de markt bedrijven die ‘chaebols’ worden genoemd, grote mondiale familieconglomeraten die doorgaans worden gecontroleerd door de familie van de oprichter. Deze kunnen bestaan ​​uit een groep bedrijven of meerdere groepen bedrijven.

Opvallende chaebols zijn onder meer zwaargewichten op de markt, zoals Samsung Electronics, LG, SK en Hyundai.

Chaebols vormen een groot deel van de Zuid-Koreaanse economie. Een voorbeeld daarvan zijn Samsung en de aan haar gelieerde bedrijven, die in 2022 22,4% bijdroegen aan het bbp van Zuid-Korea.

Deze zelfde bedrijven zijn echter een deel van de reden achter het kortingsfenomeen in Korea.

Chaebols “hebben vaak complexe bedrijfsstructuren die hebben geresulteerd in slechter bestuur, transparantie en aandeelhoudersrechten”, zegt Jeremy Tan, CEO van Tiger Fund Management, de fondsbeheerafdeling van online makelaardij Tiger Brokers.

Zhang wees erop dat investeerders onder de familiestructuur van chaebols weinig invloed hebben op de strategische richting van het bedrijf.

Hij benadrukte dat familie-eigenaren, vanwege hun dominante belang in het bedrijf, bedrijven kunnen nastreven die geen verband houden met de kernactiviteiten of verliesgevend zijn, wat de aandeelhouderswaarde zal vernietigen.

Dividenddilemma

Sommige beleggers kunnen het standpunt innemen dat een gebrek aan kapitaalwinsten acceptabel is voor hun portefeuille, omdat ze van plan zijn aandelen aan te houden voor dividenduitkeringen.

IHS Markit benadrukte echter in juni vorig jaar dat in Zuid-Korea de ex-dividenddatum vóór de datum van de dividendaankondiging van het bedrijf ligt.

Als zodanig worden aandeelhouders van Zuid-Koreaanse aandelen geconfronteerd met een unieke reeks risico’s en kansen, aangezien van hen wordt verwacht dat zij hun aandeel tot de ex-dividenddatum zullen behouden zonder te weten hoeveel dividend zal worden uitgekeerd.

De ex-dividenddatum verwijst naar de datum waarop een belegger aandelen moet bezitten om het dividend te ontvangen. Dit in tegenstelling tot bedrijven in de meeste andere geavanceerde markten, die hun dividenduitkering en ex-dividenddatum aankondigen voordat de ex-dividenddatum verstrijkt.

Enorme herwaardering voor Zuid-Koreaanse bedrijven als het probleem van de 'chaebolkorting' wordt opgelost: Yuanta Securities

Zhang zei ook dat Zuid-Koreaanse bedrijven historisch gezien “niet de gewoonte hebben om geld terug te geven aan de aandeelhouder, omdat ze het geld beschouwen als van hen, in plaats van dat van de aandeelhouder.” Degenen die dat wel hebben, hebben een gemiddelde dividenduitkeringsratio van ongeveer 15% tot 20%, voegde hij eraan toe.

Ter vergelijking: Chinese en Japanse bedrijven hebben volgens Zhang een uitbetalingsratio van 30% tot 40%, terwijl die in Zuidoost-Azië een verhouding van 40% tot 50% hebben.

Geld weggooien of wegblijven?

Moeten beleggers, gezien deze uitdagingen, hun geld in Zuid-Koreaanse aandelen steken – of moeten ze wegblijven?

De meeste analisten zeggen dat Zuid-Koreaanse aandelen aantrekkelijk zijn voor langetermijnbeleggers, zolang het land doorgaat met de voorgestelde hervormingen. De Zuid-Koreaanse Financial Services Commission beweerde dit jaar dat het “opmerkelijke vooruitgang” had geboekt bij de hervormingen van de kapitaalmarkt.

De inspanningen omvatten onder meer het verbeteren van de toegang van buitenlandse investeerders tot de kapitaalmarkten, het verbeteren van de dividenduitkeringspraktijken en het opnemen van openbaarmakingen in het Engels.

Hebe Chen, marktanalist bij IG International is van mening dat de Zuid-Koreaanse markt “ongetwijfeld meer aandacht verdient van mondiale investeerders.”

Als de voorgestelde hervorming de toegankelijkheid voor mondiale investeerders vergroot en bedrijfsproblemen oplost, zal dit meer aandacht vestigen op Zuid-Koreaanse aandelen, zei Chen, eraan toevoegend dat het “hopelijk de ‘Korea-korting’ tot het verleden zal behoren.”

Ze pleit er echter voor dat beleggers voorlopig meer geduld moeten oefenen voordat er enige betekenisvolle veranderingen van kracht worden.

De opname van Zuid-Korea in de MSCI World Index zou een andere factor kunnen zijn. Het land maakt momenteel deel uit van de MSCI Emerging Markets-index, maar heeft interesse getoond in erkenning als ontwikkelde markt, wat zou kunnen leiden tot opname in de MSCI World Index.

Pogingen van de Koreaanse autoriteiten om investeringen te bevorderen zijn goede signalen, zegt Ryota Abe, econoom van de afdeling mondiale markten en het ministerie van Financiën van Sumitomo Mitsui Banking Corporation.

“Als de autoriteiten het investeringsklimaat verder blijven verbeteren, worden de kansen dat de Zuid-Koreaanse aandelenindex wordt opgenomen in de… [MSCI World Index] zal groeien”, zei hij.

Verbeteringen zullen echter lang duren, benadrukte hij, en voegde eraan toe dat, mocht dit werkelijkheid worden, er meer instroom verwacht zal worden, wat “optimaal” zal zijn voor de Zuid-Koreaanse markt.

Waar te investeren

Toch zijn niet alle sectoren gelijk.

Hoewel Zuid-Koreaanse bedrijven prominent aanwezig zijn in sectoren als halfgeleiders, de automobielsector en de financiële sector, zijn er ook andere lichtpuntjes.

Er zijn veelbelovende langetermijnkansen in sectoren als defensie, de toeleveringsketen voor batterijen en infrastructuur, aldus Pershad van M&G Investments.

Hij wees erop dat “de versterking van de partnerschappen tussen Zuid-Korea en West-Aziatische landen, met name Saoedi-Arabië, extra investeringsmogelijkheden creëert.”

Zhang van First Plus zei dat beleggers moeten zoeken naar kleine en middelgrote bedrijven die minder onderhevig zijn aan familiale invloed, beter gepositioneerd zijn voor veranderingen in het ondernemingsbestuur en openstaan ​​voor een vriendelijker aandeelhoudersrendementbeleid.

Aan de andere kant zijn large-capbedrijven met een grote familiale invloed wellicht niet bereid de bestaande status quo te veranderen.

Zhang stelde voor om te kijken naar kleine en middelgrote bedrijven met “wereldwijde bekendheid, een bewezen bedrijfsmodel en een consistente omzet- en winstgroei.”

Wanneer de wereldeconomie overschakelt naar een herstelmodus, kunnen deze bedrijven gemakkelijk profiteren van de bredere kansen, zegt hij. Dergelijke bedrijven hebben ook een grotere kans op genereuze uitbetalingen, voegde hij eraan toe.

“Beleggers zullen uiteindelijk worden beloond met zowel aantrekkelijke dividendrendementen als een stijging van de aandelenkoers.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert