VS geeft AstraZenena $ 1 miljard voor Oxford-vaccin

By admin

AstraZeneca, South San Francisco, Californië, 11 april 2020.

Smith Collection / Gado / Getty Images

AstraZeneca heeft meer dan $ 1 miljard ontvangen van de Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) van de Amerikaanse gezondheidsafdeling om een ​​coronavirusvaccin te ontwikkelen van de Universiteit van Oxford.

De Brits-Zweedse medicijnfabrikant heeft ermee ingestemd om in eerste instantie ten minste 400 miljoen doses van het vaccin te leveren en verzekerde de totale productiecapaciteit om 1 miljard doses te produceren, met de eerste leveringen in september.

Het ontwikkelingsprogramma van AstraZeneca voor het vaccin omvat een fase drie klinische proef met 30.000 deelnemers en een pediatrische proef.

Pascal Soriot, CEO van AstraZeneca, zei dat de medicijnmaker alles in het werk zou stellen om het vaccin ‘snel en algemeen verkrijgbaar’ te maken.

Het coronavirus heeft nu meer dan 5 miljoen mensen geïnfecteerd en heeft wereldwijd 328.227 mensen gedood, volgens gegevens die zijn opgesteld door de Johns Hopkins University.

Zondag kondigde de Britse regering aan dat zij 65,5 miljoen pond (79 miljoen dollar) aan nieuwe financiering zou verstrekken voor de ontwikkeling van het Covid-19-vaccin, met naar verwachting 30 miljoen doses die al in september zouden worden uitgerold.

De Universiteit van Oxford kondigde in april aan AstraZeneca samen te werken, zodat de medicijnfabrikant het door het Jenner Institute en de Oxford Vaccine Group onderzochte vaccin kan ontwikkelen en distribueren.

De menselijke proeven begonnen vorige maand met meer dan 1000 vrijwilligers in het zuiden van Engeland en AstraZeneca zei in deze laatste aankondiging dat de gegevens van de proeven “binnenkort werden verwacht, die, als ze positief zijn, in een aantal landen tot late stadia van proeven zouden leiden”.

Hoewel, aangezien er geen proefgegevens zijn vrijgegeven, we nog niet weten of het vaccin effectief zal zijn, en AstraZeneca heeft gezegd dat het erkent dat het mogelijk niet werkt.

Maandag heeft de Amerikaanse medicijnfabrikant Moderna positieve gegevens vrijgegeven van de eerste fase van een humane proef met zijn potentiële vaccin, in ontwikkeling bij de Amerikaanse regering.

Gezondheidszorgpublicatie STAT rapporteerde dinsdag dat vaccindeskundigen sceptisch stonden tegenover de nieuwe gegevens van Moderna. Moderna-voorzitter Noubar Afeyan vertelde CNBC woensdag dat de medicijnfabrikant nooit gegevens over het coronavirusvaccin zou publiceren die anders waren dan de “realiteit”.

Moderna zei eerder in mei dat het de fase 1-proeven afrondde en op weg was om fase 2-proeven te starten, in de verwachting dat fase 3 in juli zou beginnen. Als het vaccin veilig bleek te zijn, zei Moderna dat het begin 2021 klaar zou kunnen zijn voor de markt.

BARDA heeft ook financiering verstrekt voor een van de twee vaccins die worden ontwikkeld door het Franse farmaceutische bedrijf Sanofi, waaraan het samenwerkt met de Britse medicijnfabrikant GlaxoSmithKline, volgens Reuters in een rapport waarin staat dat er wereldwijd meer dan 90 vaccins worden ontwikkeld, met acht in klinische onderzoeken.

Chloe Taylor en Berkeley Lovelace Jr. van CNBC hebben bijgedragen aan dit artikel.