VS dringt er bij mensen op aan om de luchthaven van Kabul te vermijden, aangezien het VK waarschuwt voor een ‘zeer geloofwaardige’ terreurdreiging

By Jernst van Waal

Mensen die het land willen ontvluchten blijven op 25 augustus 2021 wachten rond Hamid Karzai International Airport in Kabul, Afghanistan.

Anadolu Agentschap | Anadolu Agentschap | Getty Images

LONDEN – Ambtenaren uit het VK hebben gewaarschuwd voor een “zeer geloofwaardige” dreiging van een aanval op de luchthaven van Kabul door militanten van de Islamitische Staat.

De VS en andere westerse landen die betrokken zijn bij de evacuatie-inspanningen van de luchthaven hebben er bij mensen op aangedrongen om weg te blijven te midden van groeiende bezorgdheid over mogelijke terroristische activiteiten.

De Britse minister van Strijdkrachten, James Heappey, vertelde Sky News dat er een “dreigende, dodelijke aanval” zou kunnen plaatsvinden op de luchthaven van Kabul.

“In de loop van de week is de intelligentie steeds zekerder geworden over de zeer geloofwaardige, dreigende, dodelijke aanval op de luchthaven of de afhandelingscentra die door westerse troepen worden gebruikt”, vertelde Heappey aan Sky News.

Woensdag laat drong de Amerikaanse ambassade in Kabul er bij Amerikaanse burgers in Afghanistan op aan om niet naar de luchthaven van de hoofdstad te reizen, daarbij verwijzend naar een niet nader veiligheidsrisico buiten de poorten.

“Vanwege veiligheidsdreigingen buiten de poorten van de luchthaven van Kabul, adviseren we Amerikaanse burgers om op dit moment niet naar de luchthaven te reizen en luchthavenpoorten te vermijden, tenzij u individuele instructies krijgt van een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering om dit te doen”, aldus de veiligheidswaarschuwing. .

“Amerikaanse burgers die zich nu bij de Abbey Gate, East Gate of North Gate bevinden, moeten onmiddellijk vertrekken”, voegde het eraan toe.

De Amerikaanse ambassade in Kabul adviseerde Amerikanen om te allen tijde op de hoogte te zijn van hun omgeving, de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen, een rampenplan te hebben voor noodsituaties en de lokale media en het State Department te volgen op ontwikkelingen.

Passagiers die uit Afghanistan zijn geëvacueerd, stappen op 26 augustus 2021 uit een Brits militair transportvliegtuig op het RAF Brize Norton-station in Zuid-Engeland.

JAKOB KONING | AFP | Getty Images

De Amerikaanse regering heeft niet het totale aantal Amerikanen en Afghaanse staatsburgers bekendgemaakt dat ze vóór de door president Joe Biden vastgestelde deadline van 31 augustus wil evacueren.

NAVO-bondgenoten en leden van de eigen partij van de president hebben aangedrongen op een verlenging van de terugtrekkingstermijn, waarbij ze betwijfelen of de coalitie alle Afghanen die in aanmerking komen om te vertrekken in zo’n korte tijd kan evacueren.

Biden herhaalde dinsdag echter aan leiders van de G-7, de NAVO, de Verenigde Naties en de Europese Unie dat de Verenigde Staten hun leger tegen het einde van de maand uit Afghanistan zullen terugtrekken.

— Amanda Macias van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.