Site pictogram Financieel.com

VS bezorgd over Russische troepenbewegingen in de buurt van Oekraïne, in overleg met de NAVO

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy bezoekt posities van strijdkrachten in de buurt van de frontlinie met door Rusland gesteunde separatisten tijdens zijn werkreis in de Donbass-regio, Oekraïne, 8 april 2021.

Oekraïense presidentiële persdienst | Hand-out | via Reuters

WASHINGTON – De regering-Biden zei donderdag dat het in gesprek was met NAVO-bondgenoten over escalerende spanningen in Oekraïne, aangezien Rusland zijn militaire aanwezigheid nabij de grens van het land heeft vergroot.

“Rusland heeft nu meer troepen aan de grens met Oekraïne dan ooit sinds 2014, vijf Oekraïense soldaten zijn alleen al deze week gedood”, zei perssecretaris Jen Psaki van het Witte Huis tijdens een briefing en noemde de zaak “zeer zorgwekkend”.

“De Verenigde Staten maken zich steeds meer zorgen over de recente escalerende Russische agressie in Oost-Oekraïne, inclusief Russische troepenbewegingen aan de Oekraïense grens”, zei ze, eraan toevoegend dat de regering-Biden overleg pleegde met NAVO-bondgenoten over de oplopende spanningen en schendingen van het staakt-het-vuren.

Psaki’s opmerkingen volgen op een omstreden telefoongesprek tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin, waarin ze eiste dat Moskou zijn strijdmacht in het gebied nabij Oost-Oekraïne zou verminderen.

“De bondskanselier eiste dat deze opbouw zou worden afgebouwd om de situatie te de-escaleren”, schreef de Duitse regering in een voorlezing van de oproep tussen de twee leiders.

In de afgelopen weken heeft Rusland zijn militaire aanwezigheid langs de Oekraïense grens vergroot, wat in het Westen aanleiding gaf tot bezorgdheid over een ontluikend militair conflict tussen de twee buurlanden. Het Russische ministerie van Defensie heeft gezegd dat het deze maand meer dan 4.000 militaire oefeningen uitvoert om de paraatheid van zijn troepen te inspecteren.

“De Russische strijdkrachten bevinden zich op Russisch grondgebied op de plaatsen die zij nodig en gepast acht, en ze zullen daar blijven zolang onze militaire leiding en opperbevelhebber het gepast achten”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov toen hem werd gevraagd hoe lang Russische troepen zouden blijven. in de buurt van Oekraïne, aldus Reuters.

Lees verder: Het Westen wacht op de volgende stap van Poetin terwijl de spanningen tussen Rusland en Oekraïne toenemen

Vorige maand zei de Oekraïense regering dat vier van haar soldaten zijn gedood door Russische beschietingen in Donbass. Moskou heeft ontkend dat het troepen heeft in Oost-Oekraïne. Volgens cijfers van de VN vecht Kiev tegen door Rusland gesteunde separatisten in een conflict waarbij sinds 2014 minstens 13.000 mensen zijn omgekomen.

Het Kremlin heeft gezegd bezorgd te zijn over de oplopende spanningen in Oost-Oekraïne en te vrezen dat de strijdkrachten van Kiev een conflict probeerden te hervatten.

“Het is niet helemaal duidelijk wat de Russen daar doen, we zouden dat graag meer willen begrijpen, en die onzekerheid draagt ​​duidelijk niet bij aan een stabielere, veiligere situatie”, zei Pentagon-woordvoerder John Kirby woensdag tegen verslaggevers in het Pentagon.

“Zoals ik al zei, de volledige bedoelingen zijn niet 100% duidelijk en we zouden graag meer willen weten over wat de Russen daar doen en wat ze daar willen doen, maar het is niet bevorderlijk, deze opbouw en een redelijk snelle opbouw, het is niet bevorderlijk voor meer stabiliteit, ” voegde Kirby eraan toe.

De opbouw van Russische troepen heeft geleid tot herhaalde oproepen van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky om de toelating van zijn land tot de NAVO-alliantie te bespoedigen. President Joe Biden sprak vorige week met Zelensky en sprak de Amerikaanse steun uit voor de soevereiniteit van Oekraïne “in het licht van de voortdurende agressie van Rusland”.

Gevraagd naar de mogelijke toetreding van Oekraïne tot de alliantie, hebben het Pentagon, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Witte Huis herhaald dat alle in aanmerking komende landen moeten voldoen aan de NAVO-norm voor lidmaatschap.

“We zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat kandidaat-landen die lid willen worden van de NAVO, voldoen aan de lidmaatschapsnorm van de organisatie”, zei woordvoerder Ned Price van het ministerie van Buitenlandse Zaken toen hem werd gevraagd naar de status van Oekraïne.

“Daartoe blijven we er bij de regering van Oekraïne op aandringen de diepgaande, alomvattende en tijdige hervormingen door te voeren die nodig zijn om een ​​stabieler, democratischer, welvarender en vrijer land op te bouwen”, voegde hij eraan toe.

Mobiele versie afsluiten