Vooruitlopend op de Olympische Spelen zegt de Japanse minister dat de situatie in Tokyo Covid zou kunnen verslechteren

Japan werkt nauw samen met het Internationaal Olympisch Comité om zich voor te bereiden op de Spelen en ondanks bezorgdheid over het oplaaien van Covid-19-gevallen, zijn er geen plannen om uit te stellen, zei de Japanse minister die verantwoordelijk is voor vaccinaties.

“Tenzij ze anders besluiten, hoeven we ons alleen maar voor te bereiden op de Spelen, hoe we de situatie kunnen beheersen. Ik denk dat het bijna elke dag verandert, dus daar moeten ze op voorbereid zijn. Maar ik denk niet dat ze erover nadenken om de situatie uit te stellen. ‘, zei Taro Kono woensdag tegen Martin Soong van CNBC.

De Olympische fakkel werd woensdag van de openbare straten van Osaka gehaald toen de prefectuur de noodtoestand afkondigde nadat gevallen van coronavirus recordhoogtes bereikten.

“Ja, (de) situatie in Osaka is vooral zorgwekkend”, zei Kono, die ook minister van hervorming van de regelgeving is. Een nieuwe virusvariant, vergelijkbaar met de virusvariant die voor het eerst in het VK werd ontdekt, “verspreidt zich snel” in Osaka, voegde hij eraan toe.

“We hebben een soortgelijke mutatie in Tokio ontdekt, dus we zijn bang dat Tokio Osaka over een paar weken zal volgen. We moeten dus echt op de situatie letten”, zei hij.

Een man met een gezichtsmasker staat achter de Olympische symbolen van de vijf ineengevlochten ringen die in de buurt van het Nationale Stadion in Tokio zijn afgebeeld.

James Matsumoto, SOPA-afbeeldingen | LightRocket | Getty-afbeeldingen

De bevolking van Osaka is veel kleiner dan die van Tokio, maar de stad meldde op 7 april 878 nieuwe gevallen, vergeleken met 555 in Tokio op dezelfde dag.

De Olympische Zomerspelen beginnen op 23 juli officieel in Tokio, iets meer dan 100 dagen verderop. Ze liepen vorig jaar vertraging op vanwege de pandemie van het coronavirus.

Toch zullen de Spelen sterk worden teruggeschroefd in vergelijking met voorgaande jaren, aangezien internationale toeschouwers de toegang tot het land is ontzegd vanwege bezorgdheid over Covid-19.

“Nou, helaas hebben we misschien niet zoveel toeschouwers die naar de wedstrijd in het stadion kijken, maar de meeste mensen zullen hoe dan ook op televisie kijken,” zei Kono.

Vertragingen bij de uitrol van vaccins in Japan

Japan is van plan om vanaf maandag de senioren van het land te vaccineren, en gaat over naar de volgende fase van de uitrol van vaccins die wordt belemmerd door vertragingen bij de levering van vaccins.

Volgens Kono is tot nu toe minder dan 1% van de bevolking gevaccineerd, maar hij hoopt dat de inentingen medio mei in volle gang zullen gaan als vaccins uit de Europese Unie arriveren.

“Helaas zijn we er niet in geslaagd om in eigen land een vaccin te ontwikkelen en moeten we vertrouwen op de invoer van (het) vaccin uit de EU”, zei Kono. “Op dit moment hebben we toestemming gegeven voor het Pfizer-vaccin en het gaat aanstaande maandag van start voor de senioren.”

Hij zei dat het vaccin dat is ontwikkeld door de Universiteit van Oxford en AstraZeneca “erg belangrijk” zal zijn omdat het in Japan zal worden vervaardigd, waardoor er wat onderhandelingen zouden komen te vervallen.

Zijn interview vond plaats uren voordat de regelgevende instanties voor medicijnen in de EU en het VK woensdag aankondigden dat er mogelijk een verband bestaat tussen het AstraZeneca-Oxford-vaccin en zeldzame bloedstollingsproblemen. Beide toezichthouders wezen er echter op dat de voordelen van het krijgen van het vaccin nog steeds opwegen tegen de risico’s.

Het is mijn taak om het vaccin vanuit Europa naar Japan te laten komen, en (om) zoveel mogelijk mensen te laten vaccineren.

Taro Kono

Japanse minister van vaccinatie

“De grootste hoofdpijn voor mij is het doorlopen van (het) transparantiemechanisme van de EU”, zei Kono, verwijzend naar een maatregel die de lidstaten van de Europese Unie in staat stelt beperkingen op te leggen aan de export van vaccins.

“Als we (a) een binnenlands vaccin of een in eigen land geproduceerd vaccin hebben … meer dan de helft van mijn hoofdpijn (zou) verdwenen zijn,” zei hij.

Gevraagd of zijn aanpak van de uitbraak van het coronavirus in Japan van invloed zou kunnen zijn op zijn kansen om de volgende premier te worden, was Kono afwijzend.

“Het is mijn taak om het vaccin vanuit Europa naar Japan te laten komen, en (om) zoveel mogelijk mensen te laten vaccineren”, zei hij. ‘Je hoeft niet aan het premierschap te denken. Je hoeft alleen maar je werk te doen, om de (levens) van de mensen te beschermen.’

Plaats een reactie