Voorraad daalt na voorzichtige begeleiding

By Jernst van Waal

Een fiets van Deliveroo bij Victoria Station op 31 maart 2021 in Londen, Engeland.

Dan Kitwood | Getty-afbeeldingen

LONDEN – De aandelen van het Britse voedselleveringsbedrijf Deliveroo zijn donderdag gedaald, omdat het bedrijf waarschuwde dat de groei aan kracht zou kunnen verliezen naarmate economieën heropenen.

In de eerste handelsupdate als beursgenoteerd bedrijf zei Deliveroo dat de bestellingen in het eerste kwartaal van 2021 jaar op jaar meer dan verdubbelden tot £ 71 miljoen ($ 98 miljoen). De totale waarde van transacties op zijn platform steeg met 130% tot £ 1,65 miljard, zei Deliveroo.

Desondanks daalde de aandelenkoers van Deliveroo met bijna 2% in de ochtendhandel, nadat het bedrijf voorzichtige richtlijnen had gegeven voor het volledige jaar.

In de update zei Deliveroo dat het “moeilijk te zeggen was” hoeveel van zijn groei in het eerste kwartaal werd aangedreven door de “speciale omstandigheden” van lockdowns in sommige van zijn markten.

“Het bedrijf blijft opereren in een onzekere omgeving aangezien de timing en impact van het opheffen van deze beperkingen in de komende weken en maanden onbekend blijven”, zei Deliveroo donderdag.

“Deliveroo verwacht dat het groeitempo zal vertragen naarmate lockdowns afnemen, maar de omvang van de vertraging blijft onzeker.”

Deliveroo zei dat het “voorzichtig” was en vasthield aan de richtlijnen voor het volledige jaar 2021 die het in zijn IPO-prospectus gaf. Het bedrijf voorspelt een groei van de brutotransactiewaarde van 30% tot 40% en de brutowinstmarges van 7,5 tot 8%.

IPO-flop

Deliveroo ging vorige maand naar de beurs in Londen, in een debuut dat een van de slechtste beursintroducties in het VK voor een groot bedrijf in de geschiedenis werd. De aandelen van het bedrijf daalden maar liefst 30% op de eerste handelsdag.

Analisten hebben de matige prestaties van het door Amazon gesteunde bedrijf toegeschreven aan vragen over de waardering, problemen met de rechten van klusjesarbeiders en intense concurrentie in de voedselleveringssector.

De aandelen van Deliveroo zijn nu 32% gedaald ten opzichte van de IPO-prijs van £ 3,90. En met een marktkapitalisatie van $ 6,4 miljard is het bedrijf nu minder waard dan de $ 7 miljard waartegen het werd gewaardeerd tijdens zijn laatste private financieringsronde voordat het naar de beurs ging.

Van zijn kant zei Deliveroo dat het “net begonnen is met het leven als een beursgenoteerd bedrijf” en “vertrouwen” heeft in zijn vermogen om langetermijnrendementen voor aandeelhouders te behalen.

Eerder deze week zei de Brits-Nederlandse concurrent Just Eat Takeaway dat zijn bestellingen in het eerste kwartaal met 79% zijn gestegen, bijna het dubbele van de groei die het eerder had voorspeld. Het bedrijf voegde eraan toe dat het verwacht dat de bestellingen het hele jaar door zullen groeien, zelfs als de Covid-19-beperkingen worden teruggedraaid.