FINANCIEEL.com

Voor banken betekenen grote winsten niet marktwinsten

Voor banken betekenen grote winsten niet marktwinsten

Mensen lopen buiten het hoofdkantoor van JPMorgan Chase & Co. op 12 juni 2023 in New York.

Eduardo Munoz Alvarez | Bekijk Druk op |

Dit rapport komt uit de CNBC Daily Open van vandaag, onze nieuwe nieuwsbrief voor internationale markten. CNBC Daily Open brengt investeerders op de hoogte van alles wat ze moeten weten, waar ze ook zijn. Vind je het leuk wat je ziet? U kunt zich abonneren hier.

Wat je vandaag moet weten

Flauwe markten
Amerikaanse aandelen handelden vrijdag gemengd, met de Dow Jones Industrial Average als enige grote index die steeg, hoewel alle grote indices deze week in het groen eindigden. Europese markten sloten lager na vijf positieve sessies. De benchmark Stoxx 600-index daalde 0,11%, meegesleurd door telecomaandelen na somber nieuws van Nokia en Ericsson.

De grootste bank wordt groter
Het nettoresultaat van JPMorgan Chase steeg in het tweede kwartaal met 67% tot $14,5 miljard, ofwel $4,75 per aandeel. Exclusief de overname van First Republic bedroeg de winst $ 4,37 per aandeel. De omzet groeide met 34% tot $ 42,4 miljard, gestimuleerd door een stijging van 44% in de netto rente-inkomsten. Alle cijfers overtroffen de schattingen van Wall Street – en die van de bank zelf, waardoor de verwachtingen voor de nettorente-inkomsten voor het volledige jaar werden verhoogd.

Gekooide vogel
Twitter ervaart een negatieve cashflow vanwege een daling van ongeveer 50% in advertentie-inkomsten en “zware schulden”, zei Elon Musk zaterdagochtend. Musk, de CTO en uitvoerend voorzitter van Twitter, vertelde in april aan een BBC-verslaggever dat het bedrijf “ongeveer break-even” is en naar verwachting in het volgende kwartaal een positieve cashflow zal hebben.

Ontdooiende Activision Blizzard-deal
Microsoft is een stap dichter bij de overname van Activision Blizzard. Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft vrijdag de motie van de Federal Trade Commission afgewezen om de deal van 68,7 miljard dollar stop te zetten, terwijl de Britse mededingingsautoriteit zei dat het de voorstellen van Microsoft om “de transactie te herstructureren” zou overwegen. Ondertussen heeft Sony een 10-jarige overeenkomst getekend met Microsoft om Call of Duty van Activision op de PlayStation-console te houden.

[PRO] Rimpel effect
Een rechter in het zuidelijke district van New York oordeelde donderdag dat het XRP-token van Ripple “niet noodzakelijkerwijs een beveiliging op het eerste gezicht is”. Dat is niet alleen een overwinning voor Ripple, een cryptobedrijf, maar voor de bredere industrie. Tanaya Macheel van CNBC Pro legt uit wat de zaak betekent voor cryptobedrijven zoals Coinbase.

het komt neer op

Ondanks dat grote banken solide winsten boekten voor hun tweede kwartaal, plukten ze vrijdag geen beloning op de aandelenmarkten.

van Citigroup winst en omzet overtroffen de verwachtingen. De aandelen daalden 4,05%. Insgelijks, Wells Fargo rapporteerde beter dan verwachte inkomsten en inkomsten, en verhoogde de prognose voor de nettorente-inkomsten voor het volledige jaar. Toch was de reactie van de markt gematigd. Aandelen van Wells Fargo daalden 0,34%

Zelfs JPMorgan, de grand dame van de Amerikaanse banken, slaagde er niet in de interesse van investeerders te wekken. Het netto-inkomen steeg jaar op jaar met 67%; het aandeel steeg met 0,6%.

Waarom zijn beleggers niet enthousiaster over banken?

Ik denk dat de herinnering aan de bancaire onrust in maart nog steeds voortduurt. Hogere rentetarieven kunnen grote banken ten goede komen, omdat hun deposito’s relatief plakkerig zijn in vergelijking met die bij regionale banken, zoals de noodlottige Silicon Valley Bank.

Maar hoge rentetarieven verdiepen ook de schulden van commercieel onroerend goed, belemmeren het sluiten van deals en verminderen de vraag naar leningen – allemaal tegenwind voor banken, ongeacht hun omvang. Met andere woorden, het is moeilijk om enthousiasme op te brengen voor banken als de rente nog steeds historisch hoog is.

Een andere reden voor de desinteresse in de banksector is, denk ik, dat aandelen in wezen beloften zijn van toekomstige inkomsten. En er is eigenlijk niets nieuws of opwindends dat banken kunnen doen om inkomsten te genereren.

Sterker nog, ik zou zeggen dat banken saai zouden moeten zijn. Niemand wil dat de plek waar ze hun geld toevertrouwen opwindend is. De banken die dit jaar omvielen, waren losjes gezegd allemaal afwijkend van saaie bankzaken: ze richtten zich op tech-startups, de crypto-industrie, of – in het geval van Credit Suisse – gewoon ronduit geplaagd door schandalen.

Het is dan misschien geen slechte zaak dat investeerders zich niet op grote banken storten.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert