FINANCIEEL.com

Volvo Cars zal Tesla’s technologie voor autonoom rijden niet gebruiken: CEO

Volvo Cars zal Tesla’s technologie voor autonoom rijden niet gebruiken: CEO

Jim Rowan, CEO van Volvo Cars, gefotografeerd in november 2022. Het bedrijf wil dat elke auto die het verkoopt tegen 2030 volledig elektrisch is.

Anders Wiklund | AFP |

Volvo-auto’s is niet van plan om technologie voor autonoom rijden te gebruiken Tesla en zal zich in plaats daarvan concentreren op het ontwikkelen van zijn eigen systemen, aldus de CEO van het bedrijf.

In juni zei de autofabrikant met hoofdkantoor in Göteborg dat het een overeenkomst had getekend met het bedrijf van Elon Musk dat zijn elektrische voertuigen toegang zou geven tot 12.000 Tesla Superchargers in de VS, Mexico en Canada.

In een gesprek met CNBC’s “Squawk Box Europe” op donderdagochtend, werd Volvo Cars-chef Jim Rowan gevraagd of dit betekende dat het bedrijf zou overwegen om in de toekomst Tesla’s autonome rijtechnologie te gebruiken.

“We hebben die beslissing al genomen in termen van wat we intern willen controleren, in termen van onze technologiestapel”, zei Rowan.

“En we hebben ervoor gekozen dat we de volledige controle over onze ADAS willen hebben [advanced driver assistance systems]helemaal tot volledige AD [autonomous driving] software”, voegde hij eraan toe.

“Dus we zullen dat blijven schrijven, we zullen daarin blijven investeren en we zullen dat blijven ontwikkelen.”

Als teken van hoe de strategie van het bedrijf vorm aan het krijgen is, kondigde Volvo Cars eind vorig jaar aan dat het de volledige eigendom had overgenomen van Zenseact, een bedrijf dat gespecialiseerd is in AD-software.

Rowan sprak met CNBC nadat Volvo Cars de resultaten van het tweede kwartaal had gerapporteerd. Het bedrijf zei dat de winst vóór rente en belastingen 5 miljard Zweedse kroon (ongeveer $ 487,5 miljoen) bedroeg, vergeleken met 10,8 miljard Zweedse kroon in het tweede kwartaal van 2022.

“Gedurende het kwartaal rapporteerde het bedrijf een aanhoudend sterke verkoopprestatie in elektrische auto’s”, zei het in een verklaring bij het winstrapport. “De verkoop van volledig elektrische automodellen van Volvo steeg tijdens het kwartaal met 178 procent jaar-op-jaar en vertegenwoordigde 16 procent van het totale aandeel.”

De elektrificatiestrategie van Volvo Cars voor de langere termijn is erop gericht dat elke auto die het verkoopt tegen 2030 volledig elektrisch moet zijn. Dit zou betekenen dat voertuigen met verbrandingsmotoren, een categorie waar hybrides ook deel van uitmaken, geleidelijk verdwijnen.

Uitdagingen in de toeleveringsketen

De afgelopen jaren heeft de auto-industrie te kampen gehad met problemen in verband met toeleveringsketens en de kosten van materialen die cruciaal zijn voor de productie van elektrische voertuigen.

Tijdens zijn interview met CNBC gaf Rowan een overzicht van de huidige stand van zaken. “Vorig jaar zagen we een vrij dramatische lithiumpiek, die is nu aanzienlijk gedaald van zijn piek,” zei hij.

“Het ging van ongeveer 10 naar ongeveer $ 110 per kilo en nu is het gedaald … hieronder, ergens tussen de 30 en 40 [dollars]”, voegde hij eraan toe. “Dus we beginnen dat te zien normaliseren, en ik denk dat dat in de loop van dit jaar zal blijven afnemen.”

Rowan beschreef halfgeleiders ook als “fragmentarisch” in 2022, maar “veel, veel beter dit jaar”.

Dit was aangetoond in de eigen output van Volvo Cars, zei hij. “We hebben dit kwartaal meer dan 50% meer auto’s geproduceerd dan vorig jaar in hetzelfde kwartaal.”

Hij voegde eraan toe dat 2022 ook was getroffen door de lockdowns van Covid. “Als je het je herinnert, was Shanghai bijna 60 dagen op slot – we hadden veel van de leveranciers in Shanghai, en dat was daar een effect”, zei Rowan.

“Dus we zien dat dat heel snel terug stuitert voor ons.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert