Forenzen banen zich vroeg in de ochtend in Lahore op 3 januari 2023 een weg door een straat te midden van smog en mist.
Arif Ali | AFP | Getty-afbeeldingen
Volgens een nieuw rapport van het Zwitserse technologiebedrijf IQAir voldeed ongeveer 90% van de wereldbevolking in 2022 aan een ongezonde luchtkwaliteit en voldeden slechts zes landen aan de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor veilige niveaus van luchtverontreiniging.
IQAir heeft de luchtkwaliteit gemeten op basis van de concentratie van longbeschadigende deeltjes in de lucht, bekend als PM 2,5. Uit onderzoek blijkt dat blootstelling aan dergelijk fijn stof kan leiden tot hartaanvallen, astma-aanvallen en vroegtijdig overlijden. Studies hebben ook een verband gelegd tussen langdurige blootstelling aan PM 2,5 en hogere sterftecijfers als gevolg van Covid-19.
Toen de WHO in 2005 voor het eerst luchtkwaliteitsrichtlijnen publiceerde, zei het dat de aanvaardbare niveaus van luchtverontreiniging minder dan 10 microgram per kubieke meter waren. In 2021 heeft de WHO haar benchmarkrichtlijnen gewijzigd in minder dan 5 microgram per kubieke meter.
Uit het rapport bleek dat de top vijf van meest vervuilde landen in 2022 Tsjaad, Irak, Pakistan, Bahrein en Bangladesh waren. De meest vervuilde steden ter wereld waren Lahore, Pakistan; Hotan, China; Bhiwadi, India; Delhi, India; en Peshawar, Pakistan.
De luchtkwaliteit van Lahore verslechterde tot 97,4 microgram PM 2,5-deeltjes per kubieke meter in 2022 van 86,5 in het jaar ervoor, waardoor het de meest vervuilde stad ter wereld is.
Het rapport zei ook dat India en Pakistan de slechtste luchtkwaliteit hebben in de Centraal- en Zuid-Aziatische regio, waar meer dan de helft van de bevolking woont in gebieden waar de concentratie van PM 2,5-deeltjes ongeveer zeven keer hoger is dan de door de WHO voorgestelde niveaus.
In de VS waren de meest vervuilde grote steden Columbus, Ohio, gevolgd door Atlanta, Chicago, Indianapolis en Dallas. De luchtkwaliteit in Columbus bereikte 13,1 microgram PM 2,5-deeltjes per kubieke meter in 202, waarmee het de meest vervuilde grote stad in de VS is
De regering-Biden stelde dit jaar voor om de vervuiling van industriële fijne roetdeeltjes te beperken van het huidige jaarlijkse niveau van 12 microgram per kubieke meter tot een niveau tussen 9 en 10 microgram per kubieke meter. Sommige voorstanders van de volksgezondheid bekritiseerden dat voorstel omdat het niet ver genoeg ging.
Slechts zes landen voldeden aan de bijgewerkte gezondheidslimieten van de WHO: Australië, Estland, Finland, Grenada, IJsland en Nieuw-Zeeland, aldus het rapport. Het rapport uit 2022 maakte gebruik van luchtkwaliteitsgegevens van meer dan 30.000 regelgevende meetstations voor luchtkwaliteit en luchtkwaliteitssensoren uit 7.323 steden in 131 landen, regio’s en territoria.
Volgens het Energy Policy Institute van de Universiteit van Chicago haalt luchtverontreiniging de gemiddelde levensverwachting wereldwijd met meer dan twee jaar terug. Zestig procent van de luchtverontreiniging door fijn stof is afkomstig van de verbranding van fossiele brandstoffen.
“Te veel mensen over de hele wereld weten niet dat ze vervuilde lucht inademen”, zei Aidan Farrow, senior luchtkwaliteitswetenschapper bij Greenpeace International, in een verklaring.
“Luchtverontreinigingsmonitors leveren harde gegevens die gemeenschappen kunnen inspireren om verandering te eisen en vervuilers ter verantwoording te roepen, maar wanneer monitoring fragmentarisch of ongelijk is, kunnen kwetsbare gemeenschappen zonder gegevens achterblijven om naar te handelen,” zei Farrow.
