Volgens de vakbond Meatpacking wordt 25% van de Amerikaanse varkensvleesproductie getroffen door sluitingen van het coronavirus

By admin

De varkensfabriek van Smithfield Foods, ’s werelds grootste varkensvleesverwerker, is voor onbepaalde tijd gesloten vanwege een golf van coronavirusgevallen onder werknemers terwijl de verspreiding van de coronavirusziekte (COVID-19) aanhoudt, in Sioux Falls, South Dakota, VS, 17 april 2020 .

Shannon Stapleton | Reuters

Volgens de United Food and Commercial Workers International Union werden vleesverwerkingsfabrieken verantwoordelijk voor 10% van de rundvleesproductie en 25% van de varkensvleesproductie.

Terwijl het coronavirus zich verspreidt onder vleesverpakkers die vaak in de buurt werken, groeit de bezorgdheid over mogelijke vleestekorten – en de algehele voedselvoorziening van de natie.

“Wanneer ze moeten beginnen met het sluiten van deze fabrieken of ze moeten de lijnen spreiden voor sociale afstand of ze op een of andere manier vertragen, waar we om vragen in verband met deze ontheffingen van de lijnsnelheid, zal het in feite een aantal creëren tekorten in de winkels, “zei UFCW-president Marc Perrone. ‘Ik denk niet dat er enige twijfel over bestaat.’

De vakbond, die 80% van de arbeiders in de productie van rundvlees en varkensvlees vertegenwoordigt, zei dat 13 arbeiders in verpakking en voedselverwerking zijn overleden na het aangaan van Covid-19 en dat 5000 positief zijn getest of zijn blootgesteld. Sinds het begin van de pandemie zijn wereldwijd meer dan 2,6 miljoen gevallen geïdentificeerd en zijn er volgens onderzoek van de Johns Hopkins University minstens 186.372 mensen gestorven.

“Sociale afstand is in sommige delen van de fabriek moeilijk en soms onmogelijk”, zegt Itzel Goytia, een arbeider in een fabriek in Cargill in Dodge City, Kansas.

UFCW vraagt ​​het Amerikaanse ministerie van landbouw en de taskforce coronavirus van het Witte Huis om de nationale veiligheidsnormen in vleesverwerkende bedrijven te versterken. De eisen van de vakbond omvatten onder meer het stopzetten van de ontheffingen van de lijnsnelheid die onlangs door de USDA zijn verleend, waardoor fabrieken met hogere snelheden kunnen werken.

Tyson Foods zei woensdag dat het de activiteiten in de grootste varkensfabriek van het bedrijf voor onbepaalde tijd zal opschorten. De aankondiging volgt op de aankondiging van Smithfield Foods vorige week dat het zijn vestiging in Sioux Falls, South Dakota, zou sluiten nadat 230 werknemers positief op het virus hadden getest.

Dergelijke sluitingen kunnen een domino-effect veroorzaken. De onderbreking in de varkensfabriek van Smithfield, een van de grootste in het land, zorgde voor de sluiting van een hamfabriek in Missouri die grondstoffen ontvangt van de Sioux Falls-faciliteit.

Sommige vleesverwerkingsfabrieken die zijn gesloten vanwege uitbraken, zijn heropend. Een fabriek in Iowa, gerund door National Beef, hervatte de productie maandag na twee weken inactiviteit en 177 positieve tests voor coronavirus.

Mark Lauritsen, UFCW’s directeur van de afdeling voedselverwerking, vleesverpakking en productie, zei dat de tekorten na de crisis zouden kunnen aanhouden, omdat varkens- en veehouders kleinere kuddes zullen verhogen om de prijzen te verhogen.