FINANCIEEL.com

VN zegt dat klimaatfenomeen waarschijnlijk temperatuurrecords zal breken

VN zegt dat klimaatfenomeen waarschijnlijk temperatuurrecords zal breken

Japan beleefde dit jaar de warmste lente ooit gemeten, zei het nationale weerbureau op 1 juni, terwijl broeikasgassen en El Niño samen de temperaturen wereldwijd doen stijgen.

Philip Fong | Afp |

El Niño is gearriveerd.

Het VN-weerbureau verklaarde dinsdag het begin van het grote klimaatfenomeen en waarschuwde dat de terugkeer ervan de weg vrijmaakt voor een waarschijnlijke piek in de wereldwijde temperaturen en extreme weersomstandigheden.

De Wereld Meteorologische Organisatie schatte dat er een kans van 90% is dat de El Niño-gebeurtenis aanhoudt in de tweede helft van het jaar en dat het naar verwachting “ten minste matige kracht” zal zijn.

Het drong er bij regeringen over de hele wereld op aan om op zijn verklaring te reageren door onmiddellijk stappen te ondernemen om levens en middelen van bestaan ​​te helpen beschermen.

“Het begin van El Niño zal de kans op het breken van temperatuurrecords en het veroorzaken van meer extreme hitte in veel delen van de wereld en in de oceaan aanzienlijk vergroten”, zegt Petteri Taalas, secretaris-generaal van de WMO.

“De verklaring van een El Niño door WMO is het signaal aan regeringen over de hele wereld om voorbereidingen te treffen om de gevolgen voor onze gezondheid, onze ecosystemen en onze economieën te beperken”, zei hij.

“Vroegtijdige waarschuwingen en anticiperende maatregelen van extreme weersomstandigheden die verband houden met dit grote klimaatfenomeen zijn van vitaal belang om levens en middelen van bestaan ​​te redden.”

De update volgt op een rapport van de National Oceanic and Atmospheric Administration begin juni, waarin stond dat El Niño-omstandigheden aanwezig waren en “naar verwachting geleidelijk sterker zullen worden in de winter op het noordelijk halfrond”.

‘Weer een wake-up call’

Afzonderlijk waarschuwde een WMO-rapport in mei, geleid door het Britse Met Office, dat er een kans van 66% is dat de jaarlijkse gemiddelde temperatuur aan het aardoppervlak tussen 2023 en 2027 kortstondig de 1,5 graden Celsius boven het pre-industriële niveau zal overschrijden gedurende ten minste één jaar. jaar.

De drempel van 1,5 graden Celsius is de ambitieuze mondiale temperatuurlimiet die is vastgelegd in het historische Akkoord van Parijs uit 2015. Het belang ervan wordt algemeen erkend omdat de kans groter wordt dat zogenaamde omslagpunten boven dit niveau uitkomen. Omslagpunten zijn drempels waarop kleine veranderingen kunnen leiden tot dramatische verschuivingen in het hele levensondersteunende systeem van de aarde.

Op 27 juni 2023 sproeit een multifunctionele anti-stofvrachtwagen water voor verkoeling op een straat tijdens warme weersomstandigheden in Handan, in de noordelijke provincie Hebei in China.

St | Afp |

“Dit wil niet zeggen dat we in de komende vijf jaar het niveau van 1,5°C zullen overschrijden dat is gespecificeerd in de Overeenkomst van Parijs, omdat die overeenkomst verwijst naar langdurige opwarming gedurende vele jaren”, zegt Chris Hewitt, WMO-directeur van klimaatdiensten.

“Het is echter weer een wake-up call, of een vroege waarschuwing, dat we nog niet de goede kant opgaan om de opwarming te beperken tot binnen de doelstellingen die in 2015 in Parijs zijn vastgesteld om de gevolgen van klimaatverandering substantieel te verminderen.” voegde Hewitt eraan toe.

Wat is El Niño?

Het El Nino Southern Oscillation-systeem bestaat uit El Nino en La Nina – twee tegengestelde fluctuaties in het klimaatsysteem van de aarde, die aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor het weer, bosbranden, ecosystemen en economieën over de hele wereld.

El Niño – of “de kleine jongen” in het Spaans – wordt algemeen erkend als de opwarming van de temperatuur van het zeeoppervlak, een natuurlijk voorkomend klimaatpatroon dat gemiddeld elke twee tot zeven jaar voorkomt.

Een El Niño-gebeurtenis wordt uitgeroepen wanneer de zeetemperatuur in de tropische oostelijke Stille Oceaan 0,5 graden Celsius boven het langetermijngemiddelde stijgt. Afleveringen duren meestal negen tot twaalf maanden.

The Met Office bevestigde onlangs dat het de heetste juni ooit was voor het VK met een gemiddelde maandelijkse temperatuur van 15,8C.

Christoffel Furlong | Getty Images Nieuws |

De effecten van El Niño hebben de neiging om in december een hoogtepunt te bereiken, maar het duurt meestal even voordat de impact zich over de hele wereld verspreidt. Dit vertraagde effect is de reden waarom voorspellers geloven dat 2024 het eerste jaar zou kunnen zijn dat de mensheid de 1,5 graden Celsius overschrijdt. De gemiddelde wereldtemperatuur in 2022 was 1,1 graad Celsius warmer in vergelijking met het einde van de 19e eeuw.

Het warmste jaar ooit geregistreerd, 2016, begon met een krachtige El Nino die hielp om de wereldwijde temperaturen te verhogen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert