VK rolt AstraZeneca-Oxford-vaccin uit

By Jernst van Waal

De Britse premier Boris Johnson poseert voor een foto met een flesje van het AstraZeneca / Oxford University Covid-19 kandidaat-vaccin.

WPA-pool | Getty Images Nieuws | Getty-afbeeldingen

LONDEN – Het VK begint met de uitrol van het coronavirusvaccin dat is ontwikkeld door AstraZeneca en de Universiteit van Oxford, een nieuwe stap in de strijd tegen de coronaviruspandemie.

De National Health Service (NHS) van het land zal de eerste ter wereld zijn die de prik zal inzetten nadat deze vorige week door de Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) voor gebruik in het VK werd goedgekeurd.

De goedkeuring en toepassing van het Oxford-AstraZeneca-vaccin wordt gezien als een zegen in de race tegen Covid-19, omdat het goedkoper is dan alternatieven die door Pfizer en BioNTech en Moderna zijn gemaakt.

Bovendien, en in tegenstelling tot concurrerende vaccins, kan het worden opgeslagen, vervoerd en gehanteerd onder normale gekoelde omstandigheden (2 tot 8 graden Celsius of 36 tot 46 graden Fahrenheit) gedurende ten minste zes maanden.

Toen het vaccin vorige week werd goedgekeurd, zei AstraZeneca dat het “miljoenen doses in het eerste kwartaal wilde leveren” als onderdeel van de overeenkomst met de Britse regering om in totaal tot 100 miljoen doses te leveren.

Als vaccin met twee doses betekent de overeenkomst dat tot 50 miljoen mensen in het VK, met een bevolking van ongeveer 66 miljoen, kunnen worden ingeënt.

Maandag zei de Britse regering in een verklaring dat er nu meer dan een half miljoen doses beschikbaar zijn “en dat er in de komende weken en maanden nog tientallen miljoenen zullen worden afgeleverd zodra de batches door de MHRA op kwaliteit zijn gecontroleerd”.

Het Oxford-AstraZeneca-vaccin vormt een aanvulling op een Covid-19-immunisatieprogramma dat al in december door Groot-Brittannië is gestart, toen het begon met het uitrollen van het Pfizer-BioNTech-vaccin met twee doses. Volgens de regering zijn al meer dan een miljoen mensen in het VK ingeënt met de Pfizer-injectie. Het verklaarde maandag dat er in het VK meer dan 730 vaccinatieplaatsen zijn opgericht en dat er deze week nog honderden worden geopend.

Net als bij het Pfizer-vaccin, zal de Oxford-AstraZeneca-injectie eerst worden uitgerold naar prioriteitsgroepen, waaronder bewoners en personeel van verzorgingstehuizen, mensen ouder dan 80 en gezondheids- en zorgverleners, en vervolgens naar de rest van de bevolking in volgorde van leeftijd en risico. , inclusief degenen die klinisch extreem kwetsbaar zijn.

‘Centraal moment’

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock zei dat “dit een cruciaal moment is in onze strijd tegen dit vreselijke virus en ik hoop dat het iedereen hernieuwde hoop geeft dat het einde van deze pandemie in zicht is.”

De introductie van een ander vaccin kon niet snel genoeg komen voor het VK, dat kampt met een golf van infecties, voornamelijk toegeschreven aan een mutatie van het virus waardoor het zich gemakkelijker verspreidt. Het VK heeft nu meer dan 2,6 miljoen gevallen van het virus geregistreerd en tot nu toe meer dan 75.000 doden, volgens een cijfer van de Johns Hopkins University.

Maandag vertelde Hancock aan Sky News dat het VK het vaccin niet sneller kan uitrollen dan het aanbod toelaat, maar deskundigen zijn het erover eens dat het VK zijn vaccinatieprogramma zo snel mogelijk moet opvoeren. Vorige week concludeerde een onderzoek van de London School of Hygiene and Tropical Medicine dat Groot-Brittannië twee miljoen mensen per week moet vaccineren om een ​​derde golf van de uitbraak van het coronavirus te voorkomen.

Op zaterdag citeerde de krant The Times anoniem een ​​”belangrijk lid van het Oxford-AstraZeneca-team”, die zei dat de medicijnfabrikant de productie zou stimuleren zodat er halverwege januari elke week twee miljoen jabs zouden worden gemaakt.

Dat doel is haalbaar maar uitdagend, aldus dr. Andrew Freedman, een lezer in infectieziekten aan de Cardiff University School of Medicine. Hij vertelde maandag aan CNBC dat de snelheid van de uitrol afhangt van “de beschikbaarheid van het vaccin, de vaccinproductie, maar ook de distributie en het opzetten van nieuwe vaccinatiecentra en het werven van nieuwe vaccinateurs.”

“Het is een doel, maar het is realistisch en ik denk dat het tegen het einde van de maand kan worden bereikt”, vertelde hij aan CNBC’s “Squawk Box Europe.”

Personen die het meeste risico lopen, zullen eerst worden gevaccineerd met injecties die aanvankelijk in ziekenhuizen worden afgeleverd, voordat het grootste deel van de voorraden later in de week naar honderden dokterspraktijken en verzorgingstehuizen gaat.

Enigszins controversieel kwamen de MHRA, het Gemengd Comité voor Vaccinatie en Immunisatie (JCVI) en de vier Chief Medical Officers van het VK overeen om de kloof tussen de eerste en tweede dosis van de coronavirusvaccins die nu aan het publiek worden gegeven, uit te stellen. De verandering van strategie was, zeiden ze, om de bescherming van het grootste aantal mensen in de kortst mogelijke tijd mogelijk te maken.

Maar de British Medical Association zei dat de beslissing om de vervolgdosis van het Pfizer-vaccin uit te stellen en afspraken te annuleren voor mensen die al de tweede dosis zouden krijgen, ‘buitengewoon oneerlijk’ was voor duizenden risicopatiënten. Deskundigen zoals Freedman zeiden echter dat voor een vaccin als de Oxford-AstraZeneca-kandidaat, een langere afstand tussen de doses de werkzaamheid van de prik zou kunnen vergroten.

De regering benadrukte vorige week dat de “prioriteit zou moeten zijn om zoveel mogelijk mensen in risicogroepen hun eerste dosis te geven, in plaats van de vereiste twee doses in zo kort mogelijke tijd te verstrekken”.

“Iedereen krijgt nog steeds zijn tweede dosis en dit zal binnen 12 weken na hun eerste zijn. De tweede dosis voltooit de kuur en is belangrijk voor bescherming op langere termijn”, voegde hij eraan toe.