VK kondigt het grootste budget voor vredestijd ooit aan

By Jernst van Waal

Forenzen steken op maandag 2 november 2020 de London Bridge over met het oog op de Tower Bridge in Londen, VK.

Jason Alden | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

Het VK heeft het hoogste kredietniveau ooit in vredestijd aangekondigd, aangezien de coronaviruspandemie naar verwachting de grootste daling van de economische output in 300 jaar zal veroorzaken.

Volgens het Office for Budget Responsibility (OBR) zal de Britse economie in 2020 naar verwachting met 11,3% krimpen, alvorens te groeien met 5,5% in 2021, 6,6% in 2022 en 2,3%, 1,7% en 1,8% in elk van de volgende jaren.

Het bbp (bruto binnenlands product) zal naar verwachting pas in het vierde kwartaal van 2022 terugkeren naar het niveau van voor de crisis, en de economie zal in 2025 ongeveer 3% kleiner zijn dan verwacht in de maartbegroting van de regering.

De OBR voorspelt ook dat de leningen dit jaar in totaal £ 394 miljard ($ 526 miljard) zullen bedragen, 19% van het bbp, het hoogste niveau in vredestijd, alvorens te dalen tot £ 164 miljard in 2021, £ 105 miljard in 2022/3 en de resterende ongeveer £ 100 miljard, 4% van het BBP, voor de rest van de prognoseperiode.

De onderliggende schuld na het wegnemen van de tijdelijke impact van het opkoopprogramma van de Bank of England wordt dit jaar geraamd op 91% van het bbp, en gestaag oplopend tot 97,5% in 2025/6.

In zijn begrotingsverklaring kondigde de Britse minister van Financiën Rishi Sunak woensdag 280 miljard pond aan overheidsuitgaven aan om het land door de nasleep van de pandemie te loodsen.

Voorafgaand aan de vrijlating had de woordvoerder van premier Boris Johnson de verslaggevers verteld dat de OBR-voorspellingen “ontnuchterend” zouden zijn, maar dat “de kosten veel hoger zouden zijn geweest” als de regering niet de door haar gekozen maatregelen had genomen om de pandemie te bestrijden.

Volgens gegevens van de Johns Hopkins University heeft het VK sinds woensdagochtend meer dan 1,5 miljoen gevallen van Covid-19 en 55.935 sterfgevallen geregistreerd. Engeland is momenteel geblokkeerd tot 2 december in een poging een tweede golf van infecties een halt toe te roepen, waarna een landelijk tiering-systeem opnieuw zal worden ingevoerd.

Voorlopige cijfers van het Office for National Statistics (ONS) eerder deze maand lieten zien dat de Britse economie in het derde kwartaal met 15,5% groeide, de sterkste kwartaalgroei sinds het begin van de records, na een recorddaling van 19,8% in het voorgaande kwartaal.

De bedrijvigheid zal in de aanloop naar het einde van het jaar echter opnieuw een klap krijgen. Het bbp (bruto binnenlands product) blijft volgens de RVS 9,7% onder het niveau van eind 2019.

Om een ​​plotselinge piek in de werkloosheid te voorkomen, heeft de regering al aangekondigd haar verlofregeling tot eind maart te verlengen.