Financieel.com

VK grijpt in op dwangarbeid in Xinjiang en beschuldigt China van ‘marteling’ en ‘barbarij’

Dominic Raab, eerste staatssecretaris en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en Gemenebestzaken loopt op 3 september 2019 in Downing Street in Londen, Engeland.

Leon Neal | Getty Images Nieuws | Getty-afbeeldingen

LONDEN – Het VK heeft nieuwe maatregelen genomen om de aanwezigheid van vermeende dwangarbeid in de Chinese regio Xinjiang in de Britse toeleveringsketens uit te bannen.

China wordt beschuldigd van het buitengerechtelijk opsluiten van meer dan 1 miljoen Oeigoerse moslims en andere minderheden in politieke heropvoedingskampen in de noordwestelijke autonome regio, samen met invasief toezicht, beperkingen op de Oeigoerse cultuur en het gebruik van dwangarbeid.

China ontkent stellig de beschuldigingen en beweert dat de centra gericht zijn op het bestrijden van extremisme en het aanmoedigen van de ontwikkeling van beroepsvaardigheden.

Bedrijven met een jaaromzet van meer dan £ 36 miljoen ($ 49,2 miljoen) die onvoldoende zorgvuldigheid tonen om ervoor te zorgen dat hun toeleveringsketens vrij zijn van dwangarbeid onder de Modern Slavery Act, zullen nu boetes krijgen, aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. dinsdag in het Lagerhuis.

“We moeten ervoor zorgen dat Britse bedrijven geen deel uitmaken van de toeleveringsketens die naar de poorten van de interneringskampen in Xinjiang leiden, en ervoor zorgen dat de producten van mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in die kampen niet op de schappen van supermarkten waar we hier thuis winkelen, week in week uit, “zei Raab.

De regering zal ook een urgente herziening van exportcontroles starten om export te voorkomen die zou kunnen helpen bij mensenrechtenschendingen, nieuwe richtlijnen te geven aan bedrijven die in de regio actief zijn, en de Modern Slavery Act uit te breiden tot de publieke sector, met uitzondering van bedrijven waarvan is aangetoond dat ze gedwongen zijn arbeidsbindingen uit overheidsopdrachten.

‘Echt gruwelijk’

Raab beweerde dat het bewijs nu “verreikend” is en “een werkelijk schrijnend beeld schetst,” door China te beschuldigen van “interneringskampen, willekeurige detentie, politieke heropvoeding, dwangarbeid, marteling en gedwongen sterilisatie, allemaal op industriële schaal”.

“Het is echt gruwelijk – de barbarij waarvan we hadden gehoopt, was verloren gegaan in een ander tijdperk dat vandaag wordt beoefend terwijl we spreken in een van de leidende leden van de internationale gemeenschap,” voegde hij eraan toe.

Raab citeerde verslagen uit de eerste hand van diplomaten en ontsnapte slachtoffers, satellietbeelden van fabrieken in interneringskampen en de vernietiging van moskeeën, en rapporten van derden van de VN-Mensenrechtencommissie, Human Rights Watch en Amnesty International.

Een woordvoerder van de Chinese ambassade in Londen reageerde niet op het verzoek van CNBC om commentaar.

Raab benadrukte dat de weigering van China om toegang te verlenen aan een VN-mensenrechtencommissaris of een andere geloofwaardige externe autoriteit niet verenigbaar was met deze beweringen.

“China kan niet simpelweg alle toegang weigeren aan die vertrouwde derde partijen die de feiten kunnen verifiëren, en tegelijkertijd een geloofwaardige ontkenning handhaven”, voegde hij eraan toe.

Een demonstrant buiten het Witte Huis dringt er bij de Verenigde Staten op aan actie te ondernemen om de onderdrukking van de Oeigoeren en andere Turkse volkeren op 14 augustus 2020 in Washington DC te stoppen.

Chip Somodevilla | Getty Images Nieuws | Getty-afbeeldingen

De maatregelen van Raab stopten met het bestraffen van individuele Chinese functionarissen vanwege hun betrokkenheid bij de vermeende gruweldaden, en Labour’s schaduwsecretaris van Buitenlandse Zaken, Lisa Nandy, beweerde dat haar tegenhanger niet ver genoeg was gegaan en vergeleek de acties van Raab met “sleutelen aan de randen”.

De aanwezigheid van Oeigoerse dwangarbeid in internationale toeleveringsketens is de afgelopen jaren het doelwit geweest van een aantal grote regeringen. Eind 2020 kwamen verschillende Amerikaanse bedrijven onder vuur te liggen omdat ze zouden lobbyen om een ​​tweeledige wet te verzwakken die import uit Xinjiang verbiedt.

“Sommige Amerikaanse politici hebben desinformatie over zogenaamde ‘dwangarbeid’ verzonnen om relevante partijen en ondernemingen in China te beperken en te onderdrukken, en om de ontwikkeling van China te beteugelen”, vertelde de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Hua Chunying in december aan CNBC.

“Alle etnische groepen in Xinjiang kiezen hun beroep volgens hun eigen wil en ondertekenen ‘arbeidsovereenkomsten’ uit eigen wil in overeenstemming met de wet op basis van gelijkheid.”

Exit mobile version