FINANCIEEL.com

Virgin Islands zegt dat JPMorgan een schadevergoeding moet betalen in de Epstein-zaak

Virgin Islands zegt dat JPMorgan een schadevergoeding moet betalen in de Epstein-zaak

De regering van de Amerikaanse Maagdeneilanden schatte in een rechtszaak die vrijdag werd ingediend dat het een schadevergoeding van ten minste $ 190 miljoen zal eisen van JPMorgan Chase in een rechtszaak waarin de grote bank wordt beschuldigd van het faciliteren van sekshandel door haar voormalige oude klant Jeffrey Epstein.

De Maagdeneilanden zeiden ook dat het een bevel wil dat JPMorgan verplicht een reeks stappen te ondernemen om jonge vrouwen en meisjes in de toekomst te beschermen tegen andere roofdieren.

“Deze reeks aanbevelingen hebben tot doel hetzelfde kernprobleem aan te pakken: JPMorgan’s kennis van
en het niet melden van de mensenhandel door Epstein omdat het de economische stimulans en motivatie ontbrak
om de naleving van de wet en het voorkomen van mensenhandel boven de eigen winsten te stellen’, aldus de indiening bij de US District Court in Manhattan.

Het Amerikaanse grondgebied zei ook dat het specifiek voor slachtoffers van Epstein verdere compenserende schadevergoeding zal zoeken, naast de bijna $ 300 miljoen die JPMorgan vorige maand overeenkwam om slachtoffers te betalen om een ​​​​rechtszaak door een van zijn aanklagers te schikken. De indiening gaf geen bedrag voor die extra schadevergoeding.

De nieuwe aanvraag kwam vorige week als reactie op een verzoek van rechter Jed Rakoff dat het territorium de schadevergoeding die het in de zaak zoekt, moet specificeren terwijl het op weg is naar een gepland proces op 23 oktober.

De rechtszaak van de Maagdeneilanden beschuldigt JPMorgan ervan te hebben geprofiteerd van Epstein’s handel in jonge vrouwen om door hem en anderen te worden misbruikt gedurende de 15 jaar dat hij klant was van de bank, de grootste in de Verenigde Staten.

De klacht beweert dat JPMorgan Epstein heeft toegestaan ​​om vele miljoenen dollars op rekeningen bij de bank aan te houden, die hij gebruikte om zijn vrouwenhandel te financieren, ondanks meerdere rode vlaggen over hem die door bankmedewerkers in de loop der jaren zijn opgeworpen.

JPMorgan, die vrijdag geen onmiddellijk commentaar had, heeft herhaaldelijk elke aantijging in de zaak ontkend.

“We zetten deze handhavingsactie voort omdat het institutionele falen van JPMorgan Chase de sekshandel van Jeffrey Epstein mogelijk heeft gemaakt, en JPMorgan Chase moet aanzienlijke veranderingen aanbrengen om mensenhandel op te sporen, te rapporteren en te stoppen”, zei de procureur-generaal van de Amerikaanse Maagdeneilanden, Ariel Smith, vrijdag in een verklaring.

“Financiële sancties, evenals gedragsveranderingen, zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat JPMorgan Chase weet wat het kost om zijn eigen winst boven openbare veiligheid te stellen”, aldus Smith.

Ze zei dat als de Maagdeneilanden hun rechtszaak winnen, ze de geldelijke schadevergoeding die ze ontvangen zullen gebruiken “om inspanningen te ondersteunen om de lokale wetshandhaving te versterken, te informeren en uit te breiden en om de diensten van de Maagdeneilanden voor slachtoffers van mensenhandel en andere slachtoffers van misdaad te verbeteren. .”

Volgens de aanvraag willen de Maagdeneilanden alleen al ten minste $ 150 miljoen aan civiele straffen. In de aanvraag staat ook dat het wil dat JPMorgan nog minstens $ 40 miljoen aan vergoedingen vrijgeeft die Epstein voor de bank heeft gegenereerd en die JPMorgan heeft ontvangen van “vele zeer vermogende klanten”, verwees hij naar de bank.

Die klanten, aldus de aanvraag, waren onder meer Google-medeoprichter Sergey Brin, Microsoft-oprichter Bill Gates, Lex Wexner, de oprichter van Limited Brands, en de miljardair Glenn Dubin.

Naast de geldelijke schadevergoeding vragen de Maagdeneilanden ook om JPMorgan te dwingen “nieuw beleid te implementeren, inclusief het scheiden van de zakelijke en compliance-functies en het aanstellen van een onafhankelijke compliance-adviseur, om mensenhandel te voorkomen”, aldus een persbericht van het kantoor van Smit. .

JPMorgan heeft in zijn eigen gerechtelijke documenten de Maagdeneilanden zelf ervan beschuldigd “medeplichtig te zijn aan de misdaden van Jeffrey Epstein”.

De bank beweert dat Epstein daar hoge functionarissen geld, advies en gunsten heeft gegeven in ruil voor het de andere kant opkijken toen hij jonge vrouwen verhandelde om daar te worden misbruikt.

Epstein had een woning op een privé-eiland in het gebied, waar beschuldigers zeggen dat hij en andere mensen hen seksueel hebben misbruikt.

Vorige maand, in dezelfde rechtbank waar de Maagdeneilanden de bank aanklagen, stemde JPMorgan ermee in, zonder wangedrag toe te geven, om $ 290 miljoen te betalen aan de slachtoffers van Epstein om een ​​rechtszaak van een van zijn aanklagers te schikken.

In mei, Duitse Bank stemde ermee in om Epstein-slachtoffers $ 75 miljoen te betalen om een ​​​​afzonderlijke rechtszaak te schikken door een aanklager die hem beschuldigde van medeplichtigheid aan zijn seksuele handel in haar en anderen. Deutsche Bank nam Epstein als klant aan nadat JPMorgan in 2013 de banden met hem verbrak, jaren nadat bankmedewerkers voor het eerst hun zorgen over hem hadden geuit.

Deutsche Bank stemde er eerder mee in om het Department of Financial Services van de staat New York een boete van $ 150 miljoen te betalen voor het niet detecteren of voorkomen van miljoenen dollars aan verdachte transacties met betrekking tot Epstein, waaronder “betalingen aan Russische modellen en aan talloze vrouwen met Oost-Europese achternamen”. de indiening vrijdag door de Maagdeneilanden genoteerd.

Epstein, die een vriend was geweest van de voormalige presidenten Donald Trump en Bill Clinton, evenals prins Andrew van Groot-Brittannië, pleitte in 2008 schuldig aan een beschuldiging van de staat Florida wegens het vragen om seks met een minderjarig meisje. Hij zat 13 maanden in de gevangenis, maar bracht een groot deel van die tijd elke dag door met werkvrijstelling.

Epstein, toen 66, pleegde zelfmoord in een federale gevangenis in New York in augustus 2019, een maand nadat hij was gearresteerd op beschuldiging van federale kinderhandel.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert