FINANCIEEL.com

Vietnam verbiedt ‘Barbie’-film over kaart Zuid-Chinese Zee

Vietnam verbiedt ‘Barbie’-film over kaart Zuid-Chinese Zee

Perstour “Barbie” in het Four Seasons Hotel Los Angeles in Beverly Hills.

Matt Winkelmeyer | Draadafbeelding |

De film “Barbie” van Warner Bros is in Vietnam verboden, volgens de staatsmedia van het land, na het tonen van een kaart waarop het eenzijdig opgeëiste grondgebied van Peking in de Zuid-Chinese Zee te zien was.

De Amerikaanse live-actiefilm bevat naar verluidt een scène met een kaart met de “negen streepjeslijn”. Dit wordt op Chinese kaarten gebruikt om zijn aanspraken op grote delen van de Zuid-Chinese Zee te illustreren. Vietnam is slechts een van de vele landen die deze beweringen betwisten.

Het grondgebiedgeschil werd in 2016 voorgelegd aan een internationaal tribunaal in Den Haag en resulteerde in een afwijzing van de aanspraken van China op het grootste deel van de Zuid-Chinese Zee. Maar Peking accepteerde het vonnis niet. De Zuid-Chinese Zee is een vitale handelsroute die de belangrijkste handelsaders in Zuidoost-Azië met elkaar verbindt.

“Barbie” zou op 21 juli in de Vietnamese bioscopen te zien zijn, dezelfde dag als zijn Amerikaanse debuut, maar het verbod heeft ertoe geleid dat bioscopen de speelfilm hebben verwijderd van lijsten met aankomende films, aldus de staatskrant Tuổi Trẻ.

Het verbod werd aan de krant bevestigd door Vi Kien Thanh, hoofd van de Vietnam Cinema Department. CNBC kon het rapport niet onafhankelijk verifiëren.

‘Barbie’ is niet de eerste film die in Vietnam wordt verboden vanwege het opnemen van afbeeldingen van een kaart met de ‘negen streepjeslijn’. De door Tom Holland gefilmde “Unchartered” uit 2022 werd vorig jaar om dezelfde reden uitgesloten, net als de DreamWorks-film “Abominable” uit 2019.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert