Vier assistenten testen positief op Covid-19

By Jernst van Waal

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence staat naast zijn vrouw, Karen, nadat hij zijn stem heeft uitgebracht voor de komende verkiezingen in een stembureau in Indianapolis, Indiana, op 23 oktober 2020.

Bryan Woolston | Reuters

Vice-president Mike Pence zal zichzelf niet in quarantaine plaatsen, ondanks dat verschillende van zijn assistenten positief testen op het coronavirus, zei zijn kantoor.

Marc Short, de stafchef van Pence, isoleert na een positieve test op zaterdag, zei Devin O’Malley, een woordvoerder van de vice-president, in een verklaring. Een senior politiek adviseur van de vice-president, Marty Obst, en twee andere assistenten testten ook positief, volgens NBC News.

O’Malley zei zaterdag in een verklaring dat Pence en tweede dame Karen Pence allebei negatief testten en “in goede gezondheid blijven”.

Pence zal naar verwachting later op zondag een bijeenkomst houden in Kinston, North Carolina. De staat van het slagveld is nek-aan-nek, met gemiddeld genomen staatspeilingen de Democratische kandidaat Joe Biden met iets meer dan een procentpunt voor.

“Terwijl vice-president Pence wordt beschouwd als een nauw contact met meneer Short, zal de vice-president in overleg met de medische eenheid van het Witte Huis zijn schema handhaven in overeenstemming met de CDC-richtlijnen voor essentieel personeel”, zei O’Malley in de verklaring.

De stafchef van het Witte Huis, Mark Meadows, weigerde te zeggen hoeveel personen die verbonden waren met het kantoor van de vice-president positief waren getest toen ze op aandringen van CNN’s Jake Tapper op zondagochtend.

Meadows zei dat hij geen persoonlijke informatie zou vrijgeven “tenzij het de vice-president of de president is, of iemand die heel dicht bij hen staat waar mensen in gevaar zijn.”

Het cluster van zaken in de buurt van de vice-president komt politiek gezien op een gevaarlijk moment.

De verkiezing tussen president Donald Trump en Biden, de voormalige vice-president, vindt over negen dagen plaats. Trump werd eerder deze maand in het ziekenhuis opgenomen voor Covid-19, maar heeft sindsdien gezegd dat hij hersteld is.

Maandag zal Pence naar verwachting in de Senaat aanwezig zijn voor de bevestiging van rechter Amy Coney Barrett aan het Hooggerechtshof. Tijdens een bijeenkomst in Tallahassee op zaterdagavond zei Pence dat hij “die stemming voor geen geld zou missen”.

De bevestiging van Barrett, die nu schijnbaar verzekerd was, kwam in gevaar nadat drie Republikeinse senatoren het virus hadden opgelopen.

Twee van die wetgevers – senator Mike Lee uit Utah en senator Thom Tillis uit North Carolina – woonden vorige maand de nominatieceremonie van Barrett bij voor het Witte Huis, die later verband hield met ten minste acht zaken.

Pence, die 61 is, loopt vanwege zijn leeftijd een verhoogd risico op een ernstige ziekte door Covid-19. De Centers for Disease Control and Prevention zeggen dat het grootste risico is voor mensen van 85 jaar en ouder.