Vestas gaat prototype van ‘krachtigste windturbine’ installeren

By Jernst van Waal

De schaduw van een turbine van een windmolenpark is te zien op een veld in Brandenburg, Duitsland. Naarmate de technologie zich ontwikkelt, neemt de omvang van windturbines toe.

Patrick Pleul | foto alliantie | Getty Images

Vestas heeft plannen aangekondigd om een ​​prototype van zijn 15 megawatt offshore windturbine te installeren in een fabriek in Denemarken.

In een verklaring zei het bedrijf dat het prototype, bekend als V236-15 MW, in de tweede helft van 2022 zou worden geïnstalleerd in een testcentrum in West-Jutland, Denemarken. De verwachting is dat in het vierde kwartaal van 2022 gestart kan worden met de opwekking van elektriciteit.

De schaal van de V236-15 MW is aanzienlijk. Volgens Vestas zal het 280 meter hoog zijn, met prototype bladen van 115,5 meter lang. Het prototype zal onshore worden geïnstalleerd om de toegang tijdens het testen te vergemakkelijken.

De productie-output van de turbine zal naar verwachting 80 gigawattuur per jaar bedragen. Vestas zei dat dit in staat zou zijn om ongeveer 20.000 Europese huishoudens van stroom te voorzien, en daarbij meer dan 38.000 ton koolstofdioxide te verdringen.

Terwijl Vestas beweert dat zijn prototype “de hoogste en krachtigste windturbine ter wereld zal zijn als het eenmaal is geïnstalleerd”, ontwikkelen andere bedrijven ook hun eigen enorme turbines.

In augustus heeft MingYang Smart Energy details vrijgegeven van een enorme nieuwe offshore windturbine. De MingYang-turbine, genaamd de MySE 16.0-242, zal een hoogte hebben van 264 meter, een rotordiameter van 242 meter en een bladlengte van 118 meter. De capaciteit zal 16 MW zijn.

Het Chinese bedrijf streeft ernaar om in 2023 een prototype te installeren voordat het het jaar daarna met de commerciële productie begint.

Ondertussen zei GE Renewable Energy begin oktober dat zijn Haliade-X-prototype, dat is geïnstalleerd in de Nederlandse stad Rotterdam, was begonnen te werken op 14 MW.

“De mogelijkheid om meer stroom te produceren uit een enkele turbine betekent dat er minder turbines hoeven te worden geïnstalleerd bij elk windpark”, zei het bedrijf destijds. “Naast minder kapitaaluitgaven, vereenvoudigt dit ook de bedrijfsvoering en het onderhoud.”

De ontwikkeling van enorme windturbines heeft in sommige kringen voor opwinding gezorgd, maar er zijn ongetwijfeld ook uitdagingen.

Volgens een recent rapport van de brancheorganisatie WindEurope zullen Europese havens de komende jaren nieuwe infrastructuur en aanzienlijke investeringen nodig hebben om de groei van de offshore windsector en de turbines in de regio het hoofd te kunnen bieden.

In haar rapport, gepubliceerd in mei, zei de in Brussel gevestigde organisatie dat de Europese havens tegen 2030 6,5 miljard euro (ongeveer $ 7,54 miljard) zouden moeten investeren om de uitbreiding van offshore wind te ondersteunen.

Het rapport ging onder meer in op de nieuwe realiteit van grotere turbines en het effect dat dit zou kunnen hebben op havens en infrastructuur.

“Opgewaardeerde of geheel nieuwe faciliteiten zijn nodig om grotere turbines en een grotere markt te hosten”, zei het.

“Ze zullen moeten zorgen voor de exploitatie en het onderhoud van een grotere vloot (inclusief trainingsfaciliteiten), voor aanstaande ontmantelingsprojecten en voor nieuwe productiecentra voor vaste en drijvende offshore wind op de bodem.”

Daarnaast zouden havens “hun land moeten uitbreiden, kades moeten versterken, hun diepzeehavens moeten verbeteren en andere civiele werken moeten uitvoeren.”