FINANCIEEL.com

Verwacht, ondanks de koele inflatie, geen renteverlagingen

Verwacht, ondanks de koele inflatie, geen renteverlagingen

Het Marriner S. Eccles Federal Reserve-gebouw tijdens een renovatie in Washington, DC, VS, op dinsdag 24 oktober 2023.

Valerie Plesch| Bloomberg |

Dit rapport komt uit de CNBC Daily Open van vandaag, onze nieuwe nieuwsbrief voor internationale markten. CNBC Daily Open brengt beleggers op de hoogte van alles wat ze moeten weten, waar ze zich ook bevinden. Vind je het leuk wat je ziet? U kunt zich abonneren hier.

Wat je vandaag moet weten

Terug in het groen
Amerikaanse aandelen stegen woensdag nadat uit een ander rapport bleek dat de inflatie afkoelde. Desondanks stegen de rendementen op staatsobligaties. De pan-Europese Stoxx 600-index voegde 0,42% toe. De Britse FTSE 100 klom 0,62%, na bemoedigend inflatienieuws in Groot-Brittannië, om positief te worden voor het jaar. Afzonderlijk, Siemens Energie steeg met 8,78% na het verkrijgen van garanties van de Duitse overheid.

Nog meer goed nieuws over de inflatie
De Britse consumentenprijsindex daalde op jaarbasis van 6,7% in september naar 4,6% in oktober, hoewel hij maand na maand gelijk bleef. Beide cijfers lagen onder de schattingen van economen. De kern-CPI, exclusief de prijzen voor voedsel, energie, alcohol en tabak, steeg dit jaar met 5,7%. Met deze cijfers is het waarschijnlijk dat de Bank of England de rente ongewijzigd zal blijven laten.

‘Planeet Aarde is groot genoeg’
De Amerikaanse president Joe Biden ontmoette gisteren de Chinese president Xi Jinping aan de zijlijn van de conferentie over economische samenwerking tussen Azië en de Stille Oceaan. De twee leiders sloegen bij aanvang van de top een verzoenende toon aan. ‘We moeten ervoor zorgen dat de concurrentie niet uitmondt in conflicten’, zei Biden. En Xi zei in zijn openingstoespraak: “Planeet Aarde is groot genoeg voor het succes van de twee landen.”

Vraag naar AT1-obligaties ‘een signaal’
UBS is vorige week begonnen met de verkoop van aanvullende Tier 1-obligaties. AT1-obligaties werden toen weggevaagd UBS werd eerder dit jaar gedwongen Credit Suisse over te nemen, wat voor controverse onder obligatiehouders zorgde. Toch was er “ongelooflijke” marktvraag naar hen, zei CEO Sergio Ermotti, wat “een signaal is voor het Zwitserse financiële systeem” dat het vertrouwen wordt hersteld.

[PRO] Waar gaat het geld naartoe?
Door de hoge rentes en obligatierendementen van de afgelopen maanden hebben geldmarktfondsen en staatsobligaties het geld van beleggers aangetrokken, waardoor ze uit aandelen zijn weggezogen. Maar nu de CPI van oktober zo laag uitvalt dat analisten gerust een zachte landing kunnen verklaren, zijn de aandelen weer aan het stijgen. Wat gebeurt er dan met al het geld dat in die fondsen geparkeerd staat?

het komt neer op

Na een zeer bemoedigende index van de consumentenprijzen op dinsdag hebben we meer bewijs dat de inflatie werkelijk aan het afkoelen is.

De groothandelsprijzen daalden in oktober, gemeten aan de hand van de producentenprijsindex, met 0,5% tegenover de verwachte stijging van 0,1%. Dat is de grootste daling in ruim drie jaar. Wanneer de producentenprijzen dalen, duurt het een tijdje voordat die lagere prijzen doordringen in de algemene consumenteneconomie. Het is dus aannemelijk dat de CPI de komende maanden zal blijven dalen.

De belangrijkste Amerikaanse indices stegen – lichtjes – na dat bemoedigende nieuws. De S&P500 steeg met 0,16% en de Nasdaq-composiet steeg met 0,07%. De Dow Jones Industrieel gemiddelde won 0,47% voor de vierde opeenvolgende winnende sessie.

Het lijkt erop dat de rally op de aandelenmarkten van de afgelopen twee dagen werd aangewakkerd door de verwachting van beleggers dat lagere inflatiecijfers de Federal Reserve ertoe zullen aanzetten de rente eerder vroeg dan laat te verlagen. Beleggers denken dat er een kans van 31% is dat de Fed de rente eind volgend jaar met een vol procentpunt zal verlagen, zo blijkt uit de FedWatch-tool van CME.

Maar die golf van bezuinigingen is twee keer zo agressief als de tijdlijn die de Fed zelf twee maanden geleden heeft opgesteld, merkte Jeff Cox van CNBC op. En dat, op zijn zachtst gezegd, ‘is misschien op zijn minst een tikkeltje optimistisch’, schreef Cox.

Het optimisme van beleggers kan ironisch genoeg ook contraproductief zijn. De verwachtingen van een renteverlaging dwongen de rente op staatsobligaties dinsdag omlaag (hoewel ze gisteren weer stegen). De rente op staatsobligaties heeft de neiging om te dienen als maatstaf voor leningen en andere activa, dus als deze dalen, versoepelen de financiële omstandigheden – precies wat de Fed niet wil zien.

“De financiële omstandigheden zijn aanzienlijk versoepeld nu de markten het einde van de renteverhogingen door de Fed voorspellen, wat misschien niet de perfecte basis is voor een Fed die beweert de rente langer hoog te houden”, zegt Quincy Krosby, hoofdstrateeg bij LPL Financial.

Sterker nog: “Dit is op zijn minst de zevende keer in deze cyclus dat er op de markt wordt gebracht [anticipate] … een potentiële milde spil”, schreef Duitse Bank macrostrateeg Henry Allen. (Spoiler alert: Beleggers zijn de afgelopen keren zonder uitzondering teleurgesteld geweest toen de Fed weigerde toe te geven.)

Kortom: hoewel het onmiskenbaar is dat de inflatie daalt, is er geen garantie dat de rentetarieven tegelijkertijd zullen dalen. Het is misschien beter om aangenaam verrast te zijn dan teleurgesteld te worden.

— Jeff Cox van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert