Verwacht niet dat Peking Evergrande rechtstreeks steunt, zegt S&P

By Jernst van Waal

Buiten de China Evergrande Group Royal Mansion residentiële ontwikkeling in aanbouw in Peking, China, op vrijdag 17 september 2021.

Gilles Sabrie | Bloomberg via Getty Images

Volgens S&P Global Ratings zal de Chinese overheid waarschijnlijk niet tussenbeide komen om directe steun te geven aan de door schulden geteisterde ontwikkelaar China Evergrande Group.

“We verwachten niet dat de regering Evergrande rechtstreeks steunt”, zeiden de kredietanalisten van S&P in een rapport van maandag. “Wij geloven dat Peking alleen gedwongen zou zijn om in te grijpen als er een verreikende besmetting is waardoor meerdere grote ontwikkelaars falen en systeemrisico’s voor de economie vormen.”

“Het falen van Evergrande alleen zou onwaarschijnlijk resulteren in een dergelijk scenario”, voegde ze eraan toe.

Zelfs in de thuisprovincie van Evergrande is de ontwikkelaar onbeduidend voor de enorme lokale economie van Guangdong – het is niet te groot om te falen.

Angst voor een mogelijke besmetting van Evergrande naar de bredere Chinese economie en daarbuiten sleepte de Hang Seng-index in Hong Kong maandag met meer dan 3% omlaag. De uitverkoop zette zich over de hele wereld voort.

Evergrande is de ontwikkelaar met de meeste schulden ter wereld en heeft ongeveer $ 300 miljard aan schulden opgebouwd. Het zal vanaf donderdag een aantal rentebetalingen doen voor zijn obligaties. S&P zei een “standaard is waarschijnlijk” op die betalingen.

“Wij geloven dat de Chinese banksector een Evergrande-wanbetaling kan verwerken zonder noemenswaardige verstoring, hoewel we ons bewust zijn van mogelijke domino-effecten”, zei S&P.

In de handel op dinsdagochtend daalden de aandelen van Evergrande in Hong Kong met ongeveer 4% – de zevende opeenvolgende sessie van dalingen, hoewel veel minder dan de daling van meer dan 10% op maandag.

De voorzitter van Evergrande probeerde dinsdag de markten gerust te stellen en zei dat het bedrijf zijn verantwoordelijkheden jegens kopers van onroerend goed, investeerders, partners en financiële instellingen zal nakomen, meldde Reuters dinsdag onder verwijzing naar lokale media.

‘Niet te groot om te falen’

S&P-analisten vergeleken de gevolgen van Evergrande met het geval van de Chinese dubieuze debiteurenbeheerder Huarong, die eerder dit jaar een marktverstoring veroorzaakte toen het de winst niet op tijd rapporteerde en zijn in Amerikaanse dollar luidende obligaties kelderden.

“We verwachten niet dat overheidsacties Evergrande zullen helpen, tenzij de systeemstabiliteit in gevaar komt”, zei S&P. “Een reddingsoperatie van de overheid zou de campagne om meer financiële discipline in de vastgoedsector te brengen ondermijnen.”

In plaats van een reddingsoperatie zou Peking de onderhandelingen en financiering kunnen faciliteren om ervoor te zorgen dat individuele investeerders en huizenkopers “zo goed mogelijk worden beschermd”, aldus de analisten.

“De regering is bereid om te helpen, maar wil ook dat evenementen hun gang gaan. Zelfs in de thuisprovincie van Evergrande is de ontwikkelaar onbeduidend voor de enorme lokale economie van Guangdong – het is niet te groot om te falen.”